Δέσμευση για μειώσεις στις τιμές των διοδίων έδωσε η εταιρεία…

Κ. Αγοραστός: «Σύγχρονη μάστιγα τα διόδια και πρέπει να καταργηθούν»

«Τα διόδια εξελίσσονται σε σύγχρονη μάστιγα της κοινωνίας και αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις θα υπάρξει χιονοστιβάδα αντιδράσεων σε όλη τη χώρα. Εμείς εμμένουμε στην κατάργησή τους», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας, στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, Τεμπών Κώστας Κολλάτος και Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος και ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Δημήτρης Γκατσώνης.

Όπως έγινε γνωστό από τον κ. Γκατσώνη ξεκινούν άμεσα μειώσεις στις τιμές των διοδίων. Ωφελούμενοι θα είναι όσοι χρήστες του αυτοκινητοδρόμου προμηθευτούν δωρεάν τους ειδικούς πομποδέκτες, έτσι ώστε η χρέωση να μειώνεται όσο αυξάνονται οι διελεύσεις. Η μείωση θα ισχύει για όλους τους σταθμούς διοδίων, ενώ όσο πιο συχνή θα είναι η διέλευση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του αντιτίμου. Για παράδειγμα, στα διόδια του Μοσχοχωρίου από τα 4 ευρώ που είναι η κάθε διέλευση η νέα τιμή θα είναι στα 3,10 ευρώ ενώ για κάποιον που διασχίζει τα διόδια καθημερινά, η τιμή θα φτάνει στα 1,55 ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός επανέλαβε ότι πάγια θέση της Περιφέρειας είναι η κατάργηση των διοδίων. «Η Θεσσαλία και ιδιαίτερα οι Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας είναι αδικημένοι γιατί υπάρχουν τρία διόδια μέσα στα όριά της, τα οποία δημιουργούν προβλήματα λόγω της υψηλής τιμής των διοδίων, ιδίως του Μοσχοχωρίου, στην μετακίνηση των ανθρωπίνων κοινοτήτων αλλά και στην μεταφορά των εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα οι παράδρομοι να είναι κύριοι δρόμοι και ο κύριος δρόμος να είναι παράδρομος. Αυτό πρέπει να αλλάξει, διότι εμείς επιζητούμε την ασφάλεια των πολιτών και ταυτόχρονα να υπάρξει μια δίκαιη λύση, διότι υπάρχουν περιοχές που βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα απ’ ότι βρίσκεται η περιοχή μας. Παράλληλα, εμείς συνεχίζουμε την διαδικασία με τα νέα δημοτικά συμβούλια για να πάρουμε αποφάσεις για την κατάργηση των διοδίων, ούτως ώστε να πάμε με όλες τις αποφάσεις μαζί στον κ. Χρυσοχοΐδη, στον οποίο έχουμε αιτηθεί συνάντηση. Το Υπουργείο αν θέλει να κάνει μία διαφορετική πολιτική θα πρέπει να φροντίσει στους παράδρομους να κυκλοφορούν νόμιμα τα αυτοκίνητα που πρέπει να κυκλοφορούν και με τις ταχύτητες που πρέπει και με το βάρος που πρέπει», ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Άμεσα μείωση 25%
Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Δημήτρης Γκατσώνης συμφώνησε ότι στο θέμα της οδικής ασφάλειας πρέπει να υπάρχουν δράσεις, όπως το να μειωθούν οι νταλίκες, οι οποίες κινούνται στο τοπικό δίκτυο και αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων. Όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας, ανέφερε ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται για την συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου και με επιτυχία έχουν μειωθεί τα ατυχήματα στον αυτοκινητόδρομο.
«Άμεσα προχωρήσαμε σε μείωση διοδίων για συχνούς χρήστες, και για να καταλάβατε με έναν πομποδέκτη παίρνει άμεσα έκπτωση 25% δηλαδή από 4 ευρώ θα πληρώσει 3,10 για μια διέλευση και ο συχνός χρήστης που πάει στην δουλειά του θα πληρώνει 1,55 ευρώ. Αυτό θα ισχύσει σε όλους τους σταθμούς διοδίων της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου. Η μείωση για όλους τους χρήστες δεν θα υπάρξει αυτήν την στιγμή, εξετάζουμε όμως περαιτέρω μέτρα στα πλαίσια της εμπορικής μας πολιτικής, που μας επιτρέπει το οικονομικό πλαίσιο για να μη διακινδυνέψουμε την ολοκλήρωση του έργου. Οποιαδήποτε περαιτέρω γενική μείωση όμως θα έθετε σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου», τόνισε.

«Θρηνήσαμε 20 θύματα»
Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας σημείωσε απ’ την πλευρά του: «Εμείς είμαστε ο Δήμος που έχει πληγεί περισσότερο από την συγκεκριμένη ιστορία των διοδίων. Είμαστε ο Δήμος που έχει θρηνήσει περίπου 20 θύματα στα προηγούμενα χρόνια και ο Δήμος ο οποίος υποφέρει καθημερινά από αυτή τη συχνή διέλευση των φορτηγών. «μμένουμε στις θέσεις μας και δεν είναι μόνο θέση της δημοτικής αρχής αλλά και θέση της τοπικής κοινωνίας, ότι το μοναδικό ζητούμενο για μας είναι η κατάργηση των διοδίων. Θεωρώ ότι, η λύση που αρμόζει στον Δήμο Ρήγα Φεραίου είναι η πλήρης κατάργηση των διοδίων και το μόνο που μπορούμε να δεχτούμε μέχρι τότε είναι μια καλή αστυνόμευση της Παλαιάς Εθνικής Οδού».

Στη σύσκεψη συζητήθηκε μια δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει κυρίως την καλύτερη αστυνόμευση των παραδρόμων και της Παλαιάς Εθνικής Οδού, έτσι ώστε να μην μετακινούνται σε αυτή βαρέως τύπου οχήματα καθώς και τροχοφόρα που δεν πρέπει να μετακινούνται σ’ αυτή. Οι φορείς της Θεσσαλίας εμμένουν στη θέση τους και πρόκειται να θέσουν το ζήτημα αυτό στον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη, από τον οποίο έχουν ζητήσει συνάντηση.

Στη σύσκεψη στην Περιφέρεια παραβρέθηκαν επίσης ο κ. Θανάσης Βλάχος εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής νέων Ριζομύλου – Στεφανοβικείου και ο διευθυντής λειτουργίας της εταιρίας κ. Γιάννης Νασούλης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.