Κ. Παπανάτσιου: «Βρήκαμε τρόπους να εκκινήσουμε το πρόγραμμά μας, δίνοντας ανάσα στους συμπολίτες»

Στην ομιλία της έφερε ως αδιάσειστο παράδειγμα το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση.

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η Βουλευτής Μαγνησίας, Κατερίνα Παπανάτσιου. Στην ομιλία της ανέφερε πως μετά τις εκλογές του Γενάρη, η Κυβέρνηση ανέλαβε την τήρηση και την διεκπεραίωση του προηγούμενου προϋπολογισμού, ψηφισμένου από μία άλλη Κυβέρνηση, με ένα άλλο πρόγραμμα.

Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισε, κατάφερε η συγκυβέρνηση να αντεπεξέλθει και επιπρόσθετα, καταφέραμε να βρούμε τρόπους ώστε να εκκινήσουμε και το δικό μας πρόγραμμα, δίνοντας επιπλέον μία ανάσα στους συμπολίτες μας που το είχαν περισσότερο ανάγκη, φέρνοντας μάλιστα ως αδιάσειστο παράδειγμα το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση.

Η βουλευτής συνέχισε αναφέροντας, πως στον τωρινό προϋπολογισμό, δεν μπορούμε να αποφύγουμε και να προσπεράσουμε μερικά δεδομένα που έχουν να κάνουν με πραγματικά οικονομικά μεγέθη. Η ελληνική οικονομία κινούταν για ένα οχτάμηνο χωρίς χρηματοδότηση, πράγμα το οποίο ήταν πολιτική επιλογή που προστέθηκε στη διαδικασία ασφυκτικής πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση. Από την άλλη μεριά όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τα μεγέθη που μας κάνουν να ελπίζουμε για μία πολύ καλύτερη συνέχεια.

Ενώ καυτηρίασε την αντιπολίτευση τονίζοντας πως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι οι προβλέψεις είναι πολύ καλύτερες από αυτές που ενδεχομένως ακούγονταν στα μέσα ή και από μερικούς βουλευτές. Όπως τόνισε, εξηγώντας η κα Παπανάτσιου, με την διαπραγμάτευση, η Κυβέρνηση πέτυχε να αποφύγει η χώρα τα μεγάλα και επικίνδυνα πρωτογενή πλεονάσματα. Ενώ, συνέχισε λέγοντας πως αντίθετα στο δεύτερο πρόγραμμα ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 4,5% ΑΕΠ. Πλέον, όπως σημείωσε η βουλευτής, ο στόχος είναι 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή, 850 εκ. ευρώ έναντι 4,5% και 7 δις ευρώ που θα ήταν υποχρεωμένη η προηγούμενη κυβέρνηση να εξασφαλίσει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τα 7 δις μέτρα.

Η κα Παπανάτσιου τόνισε πως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η μετακύλιση / μετατόπιση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, ενώ παράλληλα, μειώθηκε το επιτόκιο δανεισμού στο 1%. Ενώ αναφερόμενη στον πρώτο προϋπολογισμό της Αριστεράς, τόνισε πως με στοχεύμενες παρεμβάσεις η Κυβέρνηση προσβλέπει στη σταθερότητα και όχι σε κατάθεση ανεφάρμοστων προϋπολογισμών, που κατατίθενται μόνο και μόνο για να αναθεωρηθούν με την πρώτη ευκαιρία προς το χειρότερο.

Η κα Παπανάτσιου συνέχισε αναφέροντας πως ο προϋπολογισμός κρατά σταθερές τις δαπάνες στους ΟΤΑ και τα προνοιακά επιδόματα, εξασφαλίζουμε πάνω από 823 εκ. ευρώ για επιπρόσθετες κοινωνικές δαπάνες, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά στην έκδοση κάρτας για τους ανασφάλιστους ως προς τη δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία. Παράλληλα, σημείωσε η βουλευτής, εξοικονομεί η κεντρική διοίκηση 62 εκ.ευρώ για κάλυψη των ανασφάλιστων υπερηλίκων, και πραγματοποιείται η διαγραφή των προστίμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε ανέργους για τα έτη 2010-2015 καθώς επίσης κατοχυρώνεται και η δωρεάν μετακίνηση στα μέσα για τους ανέργους

Παράλληλα, πρέπει να τόνισε, πως για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια θα γίνουν προσλήψεις στο χώρο της Υγείας, ενώ αυξάνουμε την επιχορήγηση στα νοσοκομεία κατά 300 εκ .

Ειδική αναφορά έκανε η βουλευτής Μαγνησίας στις Δημόσιες Επενδύσεις, που όπως τόνισε, ενώ ήταν σχεδόν στάσιμες τα τελευταία χρόνια, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυξάνει από 650 εκ σε 700 εκ, ενώ από το ΕΣΠΑ διοχετεύονται 300 εκ ευρώ περισσότερα από την περασμένη χρονιά. Παράλληλα σχετικά με το ΕΣΠΑ, τόνισε πως ξεδιάλυνε, η παρούσα Κυβέρνηση, την πρότερη κατάσταση, όπου υπήρχαν έργα που λόγω της προηγούμενης χρήσης κινδύνευαν με απένταξη, ενώ παράλληλα κάποια άλλα έργα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Ενώ παράλληλα, πέτυχε η Κυβέρνηση, την επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης του ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας τη διπλάσια προκαταβολή από την κοινοτική χρηματοδότηση, 14% αντί 7%.

Ενώ σχετικά με τις δαπάνες, ανέφερε ενδεικτικά την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής επίδοσης εγγράφων, όπου το 2014 καταβλήθηκαν 11,5 εκατ. ευρώ για επιδόσεις εγγράφων, ενώ τώρα προωθείται η ηλεκτρονική διανομή, μειώνοντας στο ελάχιστο το κόστος. Ενώ ξεκαθάρισε, απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση πως η τωρινή κυβέρνηση θα επιμείνει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, καθώς έχει ξεκινήσει από τον Γενάρη ο έλεγχος, για πρώτη φορά, σε όλες τις λίστες παλιές και νέες (λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας),(λίστα Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου) και όποια άλλη προκύψει. Ενώ, ενδεικτικά ανέφερε τις 6.000 off shore που δραστηριοποιούνται στη χώρα όπου είναι ελεγκτικά αξιοποιήσιμες και έχουν ελεγχθεί οι 384 και βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 129,5 εκ. Ευρώ.

Η κα Παπανάτσιου τόνισε πως το γεγονός ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 2015 είναι μικρότερος επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην πάρει νέα μέτρα και αναφερόμενη στην επιτυχή έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης , η οποία όπως τόνισε απέτρεψε οριστικά τον κίνδυνο για «κούρεμα» των καταθέσεων ενώ, το κόστος της μειώθηκε σημαντικά αφού θα κοστίσει τελικά 5,6 δις από τα 25 δις της αρχικής πρόβλεψης, γεγονός που σημαίνει σημαντική συγκράτηση του χρέους και μείωση των δαπανών για τόκους.

Κλείνοντας, η βουλευτής τόνισε πως ένα από τα διακυβεύματα της σημερινής διακυβέρνησης είναι ν’ ανοίξει την δυνατότητα για να διευρυνθούν τα περιθώρια άσκησης πολιτικής με άξονα τις κοινωνικές προτεραιότητες, ενώ παράλληλα, θα δίνει και την ευκαιρία για την ανακατανομή των οικονομικών πόρων από μη παραγωγικές χρήσεις, σε κοινωνικά χρήσιμες. γίνεται μεγαλύτερη η ανάγκη της αναδιανομής, διευρύνοντας τη φορολογική βάση και ανακατανέμοντας τα φορολογικά βάρη, σημειώνοντας πως αυτή είναι και η ποιοτική διαφορά της κυβέρνησης της Αριστεράς και είναι εμφανής.

Η κα Παπανάτσιου τόνισε πως το έργο της Κυβέρνησης μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο, αλλά, όπως σημείωσε, η Αριστερά δεν είναι για λίγο και για δεν είναι μόνο για τα εύκολα. Ενώ κλείνοντας δήλωσε πως με υπομονή, πίστη και πείσμα θα μπουν οι βάσεις για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας με άξονα την κοινωνική δικαιοσύνη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.