Σωματείο: Πιέσεις για να σταματήσει η απεργία στη ΒΙΣ

Λήγει η απεργία με απόφαση γενικής συνέλευσης

Λήγει η απεργία διαρκείας στη ΒΙΣ, με κατά πλειοψηφία απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των εργαζομένων που έγινε σήμερα και από αύριο Τετάρτη, επιστρέφουν στην εργασία τους, μετά από 56 ημέρες κινητοποιήσεων και χωρίς η εταιρία να έχει πάρει πίσω τις 31 απολύσεις των εργαζομένων στο Τμήμα Χαρτοποιΐας που κλείνει. Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων αφήνει αιχμές κατά της εργοδοσίας και εργαζομένων που έπαιξαν το παιχνίδι της, για να σταματήσει η απεργία και δηλώνει ότι το θέμα τώρα ανοίγει με δικαστικούς αγώνες.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα στη ΒΙΣ, έσπασαν την απεργία 20 εργαζόμενοι που αποφάσισαν να πιάσουν δουλειά, μετά τις πολυήμερες κινητοποιήσεις, ενέργεια που ήταν αιτία έντασης στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση, ωστόσο τα πνεύματα ηρέμησαν σχετικά νωρίς, με παρέμβαση του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επί 152 ψηφισάντων, οι 80 ψήφισαν να λήξει ο απεργιακός αγώνας και οι 69 να συνεχιστεί, ενώ τρία ψηφοδέλτια ήταν λευκά.

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι εργαζόμενοι στη ΒΙΣ, μετά από 56 μέρες αγώνα, από αύριο επιστρέφουν στα πόστα τους και οι μηχανές του εργοστασίου θα πάρουν ξανά μπροστά, καθώς είχαν σταματήσει από τις 30 Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι αιτία των κινητοποιήσεων ήταν η πρόθεση της εταιρίας να απολύσει 31 εργαζόμενους μέχρι τέλος του έτους (οκτώ απολύθηκαν ήδη), από το τμήμα Χαρτοποιΐας, που κλείνει, ενώ οι εργαζόμενοι ζητούσαν οι συνάδελφοί τους να ενσωματωθούν στο προσωπικό του τμήματος Κυτιοποιΐας, που παραμένει σε λειτουργία και να μη μείνουν στο δρόμο.

Την Παρασκευή η εργοδοσία της ΒΙΣ ζήτησε από τους εργαζόμενους να πιάσουν και πάλι δουλειά, αλλά χωρίς δέσμευση για τους 31, αλλά χθες 20 έσπασαν την απεργία και ξαναμπήκαν στο εργοστάσιο για δουλειά.

«Πιέσεις για να σταματήσει η απεργία»
Με αιχμές κατά της εργοδοσίας και εργαζομένων που έπαιξαν το παιχνίδι της, για να σταματήσει η απεργία, ο Σύλλογος Εργατοϋπαλληλικού Προσωπικού ΒΙΣ Βόλου σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «μετά από 56 ημέρες απεργίας, με αίτημα την υπεράσπιση του εργασιακού δικαιώματος οκτώ απολυμένων συναδέλφων μας (και άλλων 23, που επίκειται να απολυθούν, με τη χρήση του 5%), κάποιοι «έκριναν» ότι αυτό το δικαίωμα έπρεπε να σταματήσουμε να το διεκδικούμε…» και προαναγγέλλει δικαστικούς αγώνες για την επαναπρόσληψη των οκτώ απολυμένων.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος «το γεγονός ότι από …σύμπτωση την ίδια άποψη έχει και ο εργοδότης κ. Φιλίππου που τους απέλυσε, δεν είχε, μάλλον, και πολλή σημασία, όπως προέκυψε από το αποτέλεσμα της σημερινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, που συγκλήθηκε κάτω από την πίεση (συλλογή υπογραφών) άλλων συναδέλφων που ήθελαν η απεργία να σταματήσει»!

Οι συνδικαλιστές δηλώνουν ότι σέβονται και το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης (επί 152 ψηφισάντων, 80 ψήφισαν υπέρ της λήξης της απεργίας και 69 υπέρ της συνέχισης, ενώ υπήρξαν και τρία «λευκά») και το δικαίωμα των εργαζομένων να προτάξουν το δικό τους βιοτικό δικαίωμα από την επιβίωση των απολυμένων.

«Ως Σωματείο, θα εκτελέσουμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Όμως, στέλνουμε το μήνυμα τόσο στον εργοδότη όσο και σ’ αυτούς που «έπαιξαν το παιχνίδι του», ότι ο ωμός τρόπος που διάλεξε για να διαφυλάξει τα κέρδη του, δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί από την πλευρά μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση και χαιρετίζει τον μεγαλειώδη αγώνα που δόθηκε αλλά, που δυστυχώς δεν πέτυχε τον σκοπό του, την άμεση δηλαδή επαναπρόσληψη των οκτώ απολυμένων της ΒΙΣ.

«Τους διαβεβαιώνουμε ότι, πλέον, θα δώσουμε τον αγώνα δικαστικώς, και ότι θα σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις μας στο πλάϊ τους. Για μας το θέμα δεν έκλεισε, αντιθέτως, τώρα ..ανοίγει», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργατοϋπαλληλικού Προσωπικού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.