Από το Βόλο… στο Άγιον Όρος!

Υπάλληλοι της Αρχαιολογίας μετατίθενται εν μια νυκτί …

Στην άρον άρον εφαρμογή του νέου Οργανισμού συρρίκνωσης του ΥΠΠΟΑ (Π.Δ. 104/2014) που αφορά στις τοποθετήσεις του προσωπικού στις νέες Εφορείες Αρχαιοτήτων, πέρασε το αρμόδιο Υπουργείο, με δυσάρεστες συνέπειες τόσο στους ίδιους τους υπαλλήλους, όσο και στις οικογένειές τους, αλλά και τις υπηρεσίες. Ουσιαστικά εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρχαιολογίας της Μαγνησίας, με οικογένειες, προσόντα και χρόνια προσφοράς και έργου στην Υπηρεσία ενημερώθηκαν από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (!) ότι μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους εν μία νυκτί! Είναι ενδεικτικό, ότι προϊστάμενος τμήματος καλείται να μετατεθεί στο Άγιον Όρος, ενώ άλλος υπάλληλος από το Βόλο καλείται να πάει στην Καρδίτσα. Σημειώνεται πάντως, ότι επίσημη ενημέρωση από το Υπ. Πολιτισμού, ακόμη δεν υπάρχει.

Μια «μαύρη μέρα» για την αρχαιολογία …
Στο μεταξύ, «η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η αρχαιότερη Υπηρεσία του νέου ελληνικού κράτους, έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο των διαφόρων πολιτικών ηγεσιών, για την παρρησία με την οποία ασκεί τον ελεγκτικό και αποφασιστικό της ρόλο, υπερασπιζόμενη μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, για την επιμονή της να προασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για την επιμονή της να είναι μια παραγωγική Δημόσια Υπηρεσία».
Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που συνυπογράφεται και από το Τοπικό Παράρτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και στην οποία τονίζεται επίσης, ότι «σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού επιφέρει στην Υπηρεσία ένα τεράστιο πλήγμα με την υλοποίηση του νέου Οργανογράμματος του ΥΠΠΟΑ: Το βράδυ της Δευτέρας 27.10.2014, παραμονή αργίας, οι προϊστάμενοι και οι τμηματάρχες, που τοποθετούνται πλέον με αναπλήρωση απευθείας από τον Υπουργό, αλλά και απλοί υπάλληλοι, έμαθαν από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (!) ότι θα πρέπει να αναλάβουν καθήκοντα σε νέες Υπηρεσίες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Έως αυτή την ώρα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για τους τρόπους με τους οποίους προτίθεται να αντιμετωπίσει την τεράστια εμπλοκή που προξενεί στα εκατοντάδες έργα ΕΣΠΑ και τεχνικά έργα τρίτων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με τη διοικητική αλλαγή των Υπηρεσιών και των υπολόγων. Δεν έχει δώσει καμία λύση για την συνέχιση των έργων και των διαδικασιών που μένουν μετέωρες και τους χιλιάδες ωρομίσθιους εργαζόμενους που θα μείνουν απλήρωτοι μέχρι να διευθετηθούν τα ιδιαίτερα χρονοβόρα γραφειοκρατικά εμπόδια.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από την πρώτη στιγμή επεσήμανε με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους τους κινδύνους ματαίωσης των έργων που κρύβει η εφαρμογή οποιουδήποτε νέου Οργανογράμματος σ’ αυτή τη χρονική στιγμή, 14 μόνο μήνες πριν το τέλος της διαχειριστικής περιόδου του ΕΣΠΑ, στις 31.12.2015. Σε πολλές περιπτώσεις δε οι νέες Εφορείες δεν έχουν καθόλου εγκαταστάσεις και υποδομές. Το κόστος βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και ειδικότερα τον Υπουργό Πολιτισμού Κ. Τασούλα και την Γενική Γραμματέα Λ. Μενδώνη που δημιούργησαν αυτό το χάος με προσωπική τους ευθύνη», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.