Μικρό το ποσοστό προσβολής βαμβακοκαλλιεργειών από ρόδινο σκουλήκι

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Μαγνησίας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, οι επιτόπιοι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν σε περιοχές του Νομού δεν έδειξαν σημαντικούς πληθυσμούς πράσινου σκουληκιού ή προσβολές και έδειξαν ποσοστό προσβολής ρόδινου σκουληκιού 8-12% σε ορισμένες φυτείες.

Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους καρπόδεσης και ανοίγματος των πρώτων καρυδιών σε ποσοστό 10-40%. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον Αύγουστο βοήθησαν στην ωρίμανση και το άνοιγμα των καρυδιών και συνετέλεσαν στην ισόρροπη ανάπτυξη των καρποφόρων οργάνων των φυτών αλλά και στην πρωίμηση της παραγωγής.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών (πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου), μπορεί να προκαλέσουν αναβλαστήσεις και οψίμηση της παραγωγής, ιδιαίτερα σε ήδη ποτισμένα χωράφια και σε όψιμες φυτείες, επισημαίνει η Υπηρεσία.

Η Υπηρεσία συστήνει στους καλλιεργητές να παρακολουθούν κάθε 2-3 ημέρες τα βαμβακοχώραφα για να διαπιστώσουν τον πληθυσμό ου ρόδινου σκουληκιού και να επεμβαίνουν με ψεκασμούς μόνο όταν διαπιστωθούν στο εσωτερικό νεαρών καρυδιών ηλικίας 2 εβδομάδων προνύμφες ρόδινου σε ποσοστό 5-8% στα 100 καρύδια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.