«Οι Φίλοι των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου» παρουσιάζονται…

Από το 2007 ο σύλλογός μας δραστηριοποιείται στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου, έχοντας στόχο να προστατέψει και να αναδείξει τη φυσική ομορφιά του τόπου. Δουλεύοντας εθελοντικά, καθαρίζουμε, σηματοδοτούμε και προβάλλουμε τις πεζοπορικές διαδρομές στους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους.

Στο Πήλιο έχουμε ένα θαυμάσιο δίκτυο λιθόστρωτων δρόμων-μονοπατιών, τα γνωστά καλντερίμια, κατασκευασμένα εκατοντάδες χρόνια πριν. Βρίσκονται μέσα στους οικισμούς αλλά συνδέουν επίσης τα χωριά μεταξύ τους. Με τη διάδοση των αυτοκινήτων, πολλά από τα παλιά καλντερίμια και μονοπάτια έχουν μετατραπεί σε αμαξιτούς δρόμους. Όμως αρκετά εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα, έστω και κρυμμένα από τη βλάστηση ή μισοχαλασμένα.

Οι διαδρομές που παρουσιάζουμε αποτελούνται από καλντερίμια, μονοπάτια και χωματόδρομους. Χρησιμοποιούμε κίτρινα στρογγυλά πινακιδάκια και σημάδια με κόκκινη μπογιά που δείχνουν το σωστό δρόμο. Συνιστούμε να έχετε μαζί σας και έναν καλό πεζοπορικό χάρτη, όπως αυτός της εταιρίας ”Ανάβαση” για το Κεντρικό και Νότιο Πήλιο. Έχετε πάντα αρκετό νερό μαζί σας, καπέλο και αντηλιακό, κινητό τηλέφωνο και ένα κιτ πρώτων βοηθειών. Αν περπατάτε μόνος, ενημερώστε κάποιον για τη διαδρομή που σκοπεύετε να ακολουθήσετε.

Η καλύτερη περίοδος για περπάτημα είναι από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο. Καλύτερα να αποφεύγονται οι περίπατοι τον Ιούλιο και Αύγουστο λόγω ζέστης, εκτός αν ξεκινήσει κανείς πολύ νωρίς.
Οι δραστηριότητες του συλλόγου περιλαμβάνουν εβδομαδιαίους περιπάτους που ανακοινώνονται μέσω facebook και email, κοινωνικές εκδηλώσεις και ομαδική εθελοντική δουλειά για τη διάνοιξη κλεισμένων διαδρομών. Οι πόροι μας προέρχονται από τις συνδρομές των μελών μας (10 ευρώ το χρόνο) και από δωρεές, στις οποίες στηριζόμαστε για να μπορούμε να προσφέρουμε έργο.

Αν θέλετε να γίνετε μέλος ή χορηγός, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω email στο [email protected].

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.