«Ορατός ο κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής στη λίμνη Κάρλα»

Με παρέμβασή του σε πέντε Υπουργούς ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς ζητά κοινό σχεδιασμό ολοκλήρωσης της αναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας. Συγκεκριμένα ο βουλευτής κατέθεσε στους πέντε Υπουργούς (1.Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, 2. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 3.Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 4.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 5.Εσωτερικών) την επιστολή του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε), με την οποία επισημαίνονται οι Περιβαλλοντικές και Οικολογικές Συνέπειες από την υφιστάμενη κατάσταση του έργου της Κάρλας. Ανάμεσα στα άλλα, ο βουλευτής τόνισε:

Κύριοι Υπουργοί,
Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας ξεκίνησε σαν το μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικού χαρακτήρα στην περιοχή των Βαλκανίων. Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση, όπως περιγράφεται και στην επιστολή του Φορέα Διαχείρισης, εμφανίζει ένα σύστημα υπό κατάρρευση. Επικουρικά σας αναφέρω ότι, σύμφωνα με προφορική ενημέρωση από τον Φορέα, το σημερινό μέσο βάθος της λίμνης ανέρχεται μόλις στα 80 εκατοστά, ενώ το καταγεγραμμένο, προ ολίγων ημερών, στην επιστολή ήταν 1,0 μέτρο (το αντίστοιχο του έτους 2012 ήταν 2,4 μέτρα και το μέγιστο σύμφωνα με την μελέτη είναι 4,8 μέτρα).

Είναι προφανές ότι, κατά τα δύο τελευταία χρόνια, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκε η κατασκευή των έργων και η διαχείριση του προγράμματος ανασύστασης της λίμνης, σε συνδυασμό με τις συνεχείς περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (για την Εθνική Συμμετοχή στα έργα του ΕΣΠΑ), αποσυντόνισε στο μέγιστο βαθμό τη ροή του προγράμματος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εδώ και δύο χρόνια περίπου αδυναμία επισκευής του αναγκαίου αντλιοστασίου της Πέτρας.
Κύριοι Υπουργοί,

Εμπρός στον κίνδυνο να μετατραπεί η λίμνη Κάρλα σε έναν βούρκο, αντί όπως έχει σχεδιαστεί σε έναν περιβαλλοντικό παράδεισο ο οποίος θα καλύπτει υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες της περιοχής, όντας παράλληλα ικανός να προσελκύσει ποιοτικό και εναλλακτικό τουρισμό, σας παρακαλώ να εξετάσετε άμεσα την συνημμένη αναφορά, ώστε να παρουσιάσετε επιτέλους έναν κοινό σχεδιασμό ολοκλήρωσης του προγράμματος, με σαφή προγραμματισμό και διακριτές υποχρεώσεις και στόχους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.