Ο κίνδυνοι από τους μετεωρίτες – οι μετεωρίτες των Ζερελίων και μια τιμητική διάκριση

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Οι κίνδυνοι που διατρέχουμε από τους μετεωρίτες, οι δίδυμοι μετεωρίτες των Ζερελίων, που βρίσκονται κοντά στον Αλμυρό και η τιμητική διάκριση του διευθυντή της φιλαρμονικής, θα είναι τα αντικείμενα της σημερινής εκδήλωσης της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας, που θα γίνει στις 8 μ.μ. στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).

Για τους μετεωρίτες, τους μυστηριώδεις αυτούς επισκέπτες του Διαστήματος, θα ασχοληθεί ο μετεωρολόγος – γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Ιωλκού κ. Σεραφείμ Σπανός, και θα απαντήσει στα ερωτήματα: Ποια είναι άραγε η καταγωγή και τα αίτια δημιουργίας των μετεωριτών; Ποιοι είναι οι νόμοι που διέπουν τα αποτελέσματα των προσκρούσεων στις επιφάνειες των ουρανίων σωμάτων; Ποια είναι η ιστορική αναδρομή και εξέταση φημισμένων περιπτώσεων εμφάνισης μετεωριτών στον πλανήτη μας κατά τόπο και χρόνο; Ποιες είναι οι πιθανότητες σύγκρουσης με τη Γη μας και ποιοι οι κίνδυνοι γενικά για τη ζωή μας και τον ανθρώπινο πολιτισμό, όπως είναι σήμερα δια-μορφωμένος;

Αυτά είναι μερικά ερωτήματα που θα απασχολήσει ο ομιλητής το ακροατήριο. Με ψηφιακά μοντέλα δε, θα αναπαραχθούν τα αποτελέσματα της σύγκρουσης και θα παρουσιασθεί η πρόγνωση τους.
Παράλληλα θα εξετασθεί και η περίπτωση της πτώσης δύο δίδυμων μετεωριτών στις λίμνες των Ζερελίων Αλμυρού, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά αποτελέσματα. Άφησαν άραγε οι μετεωρίτες το επισκεπτήριό τους και στη Μαγνησία;

Ο Σεραφείμ Σπανός πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με αντικείμενο την μετεωρολογία. Ως μετεωρολόγος, προσελήφθη από τον ΕΛΓΑ στο Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας, όπου και εργάσθηκε επί 10ετία και πραγματοποίησε πλήθος επιμορφώσεων για την τροποποίηση του καιρού. Έλαβε δε το πτυχίο του προγνώστη Α΄ τάξης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το 1990. Τη διετία 1994 – 1996 αποσπάστηκε ως Εργαστηρια-κός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Αγρομετεωρολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου ασχολήθηκε με Αγρομετεωρολογία και Τηλεπισκόπιση.

Το 2004, έλαβε το διδακτορικό μετεωρολογίας και το 2007 κατέλαβε τη θέση Υπευθύνου στο ΕΚΦΕ Μαγνησίας, ενώ από το 2011 έως σήμερα είναι διευθυντής στο Γυμνάσιο Ιωλκού. Από το 2002 έως το 2011 δίδαξε στα εργαστήρια μετεωρολογίας του ΤΕΙ Λάρισας και Αγρομετεωρολο-γία στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 35 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περι-οδικά και συνέδρια με θέματα την Φυσική της Ατμόσφαιρας, την Μετεωρολογία – Κλιματολογία και την Διδακτική των Φυσικών Επιστημών. Είναι μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστή-ματος και την τελευταία πενταετία διδάσκει αστρονομία στα Σχολεία, της Εταιρείας.

Στην αρχή της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί απονομή τιμητικής διάκρισης στο Διευθυντή της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΑΣΟΥΔΗ, ο οποίος ανακηρύχθηκε Ε-ΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, διότι συνέθεσε τον Ολυμπιακό Ύμνο των Διεθνών Ολυμπιά-δων Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που παιανίζεται κατά την έναρξη κάθε νέας Ολυμπιάδας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα διατεθεί χρόνος 5 λεπτών για να προβληθεί και να ακουστεί ολόκληρος ο ύμνος, πλαισιωμένος με αστρονομικές εικόνες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.