Ο σύλλογος που «ανασταίνει» τα καλντερίμια του Πηλίου

«Οι Φίλοι των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου»

«Η χάρη και η ομορφιά της φύσης του Πηλίου κάνουν τη συγκεκριμένη περιοχή ιδανική για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Κυρίως για πεζοπορία. Εμπνευσμένη από αυτό μια ομάδα εθελοντών καθαρίζει και σηματοδοτεί τα μονοπάτια του Νοτίου Πηλίου με σκοπό να τα προστατεύσει και να τα κάνει προσβάσιμα τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες.

«Οι Φίλοι των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου», όπως είναι το όνομα του συλλόγου, επιθυμούν να κάνουν γνωστές τις φυσικές ομορφιές των χωριών του Πηλίου και λατρεύουν το δίκτυο των πέτρινων καλντεριμιών, τα οποία βρίσκονται στη θέση τους εδώ και αιώνες. Δυστυχώς οι μηχανοκίνητες μεταφορές, η ασφαλτοδρόμηση και η ανάγκη κίνησης των αγροτικών οχημάτων έχουν εξαφανίσει αρκετά καλντερίμια. Παρόλα αυτά αρκετά εξακολουθούν να υπάρχουν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του Συλλόγου, «η εγκατάλειψή τους, η ερείπωσή τους και η ανεξέλεγκτη βλάστηση, η οποία καλύπτει σχεδόν όλη τους την έκταση, έκανε τους «Φίλους των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου» να ξεκινήσουν τις δράσεις τους και να τις συνεχίζουν αδιάκοπα. Μέχρι σήμερα πολλά καλντερίμια έχουν ανοιχθεί, συντηρηθεί, καθαριστεί και σηματοδοτηθεί, ώστε να βοηθιέται ο πεζοπόρος.

Ο σύλλογος οργανώνει περιπάτους χωρίς καμία χρέωση για τους συμμετέχοντες και τονώνει την αειφορία στον τουρισμό της Θεσσαλίας. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτήν την εξαιρετική μη κρατική πρωτοβουλία, να πάρετε ιδέες για κάποια παρόμοια δράση στην περιοχή σας και να κατεβάσετε τον χάρτη με τις διαδρομές, μπείτε στο www.friendsofthekalderimi.org . Σε περίπτωση που το κατάλυμά σας βρίσκεται στο Πήλιο στην ίδια πλατφόρμα θα μάθετε πώς μπορείτε να γίνετε μέλος των «Φίλων των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.