Παναγροτική σύσκεψη την Τρίτη στην Αθήνα

Μετά τη σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ στο ΕΒΟΛ

Σε συνάντηση 60 εκπροσώπων από 27 Αγροτικές και Συνεταιριστικές Οργανώσεις που έγινε στην ΕΒΟΛ, σήμερα, παρουσία του προέδρου και του Γενικού Διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ, μετά από πολύωρη συζήτηση για τα επικείμενα φορολογικά μέτρα, το κοινό συμπέρασμα ομόφωνα είναι ότι οδηγούμαστε σε γενοκτονία των αγροτών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ

Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσθηκε ομόφωνα σύσκεψη όλων των Αγροτικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων της Χώρας στην Αθήνα, την Τρίτη 11 Αυγούστου «προκειμένου να χαραχθεί κοινή και συντονισμένη δράση, κοινό συνδικαλιστικό πλαίσιο καθώς επίσης τη σύσταση Εθνικής Συνδικαλιστικής Επιτροπής προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει τα δύσκολα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας», όπως αναφέρει η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Οι αγρότες σκέφτονται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τον Οκτώβριο αν ισχύουν τα αντιαγροτικά μέτρα, που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας εκτίμησε ότι ο αγροτικός κόσμος οδηγείται σε αφανισμό με τα επερχόμενα μέτρα, με λιγότερο από 200 € μηνιαίο εισόδημα και τόνισε ότι αν περάσουν τα φορολογικά μέτρα δεν υπάρχει μέλλον ούτε για μέρες ούτε για ώρες για τους αγρότες.
Όπως ανέφερε ο κ. Καραμίχας με τα μέτρα τελειώνει το αγροτικό εισόδημα και ξεκληρίζεται η ελληνική αγροτιά και η αγροτική οικονομία. «Το ετήσιο αγροτικό εισόδημα μαζί με τις επιδοτήσειw κυμαίνεται στα 10-11 δις. ευρώ και το κόστος καλλιέργειας, ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνάει τα 8 δις ευρώ και μένει 1,7 δις. ευρώ για φορολόγηση και αν αυτό πάει με 26%, 27% και βάλουμε και το διπλάσιο προοδευτικά μέχρι το 2017, συν ΕΝΦΙΑ κ.λπ. μένουν πολύ λίγα χρήματα για να ζήσουν 270.000 αγροτικές οικογένειες ή 650.000 δικαιούχοι αγροτικών επιδοτήσεων και με μια διαίρεση προκύπτει ότι δεν βγαίνει ούτε 200 € το μήνα καθαρό εισόδημα για τον κάθε αγρότη», σημείωσε.

Για το αν έχει χάσει την αξιοπιστία της η ΠΑΣΕΓΕΣ ο κ. Καραμίχας απέδωσε ευθύνες στο συνεταιριστικό κίνημα που «έδωσε το δικαίωμα στο πολιτικό σύστημα και στα κατεστημένα συμφέροντα να πολεμούν τους συνεταιρισμούς και τους αγρότες».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βόλου Νικήτας Πρίντζος ανέφερε ότι η κατάσταση είναι τραγική, ο κόσμος αισθάνεται ανασφάλεια και ήδη είχε τεράστια προβλήματα και αν λάβει κανείς υπόψη του την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, ενώ αναμένεται η φορολογία στο 26%, τον τριπλασιασμό του ΕΛΓΑ, πετρέλαιο ΔΕΗ κ.λπ. «Δε νομίζω ότι κανείς πολιτικός, ή τεχνοκράτης μπορεί να πιστέψει ότι ο αγρότης μπορεί να μείνει στο χωριό του, να καλλιεργήσει και να ζήσει την οικογένειά του και να βοηθήσει τον τόπο να βγει από το αδιέξοδο, όταν όλοι ομονοούν ότι ο ένας από τους κυριότερους πυλώνες είναι ο αγροτικός», τόνισε.

Ο κ. Πρίντζος άφησε ανοιχτό το θέμα των κινητοποιήσεων λέγοντας: «Αυτά τα κουβεντιάζουμε, θα γίνουν σταδιακά βήματα, θα επιδιωχτεί επικοινωνία με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και εν συνεχεία θα καθορίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας» και τέλος εκτίμησε ότι το ο αγροτικός κόσμος να αναταχθεί και να ανακάμψει και το συνεταιριστικό κίνημα να αναγεννηθεί και εκσυγχρονιστεί.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής από τη Λάρισα Χρήστος Σιδερόπουλος τόνισε ότι οι αγρότες συντονισμένα θα κάνουν κινήσεις σε όλη την Ελλάδα και όλοι μαζί θα είμαστε απέναντι τον Οκτώβριο σε όσους θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στον αγροτικό κόσμο.

.ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΒΟΛ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.