Πρόταση για διαμόρφωση κυκλικών κόμβων στον Περιφερειακό δρόμο

Παρουσίασε ο καθηγητής Νίκος Ηλιού στο θεμ. Αντιπεριφερειάρχη Αργύρη Κοπάνα

Μία ενδιαφέρουσα πρόταση όσον αφορά τη μετεξέλιξη της περιφερειακής οδού σε περιφερειακή αστική αρτηρία με αναβαθμισμένο επίπεδο οδικής ασφάλειας και φιλική προς τους πολίτες (πεζούς, ποδηλάτες, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους κλπ) παρουσίασαν στον αντιπεριφερειάρχη Αργύρη Κοπάνα ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Παν. Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Οδοποιίας, Νικόλαος Ηλιού και τα μέλη της ΄΄Προσβάσιμης Πόλης΄΄ Ηλίας Ζαρκάδας, Νίκος Καλόγηρος, Αναστασία Χαρίση σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη στο Διοικητήριο.

Συζητήθηκε ο προβληματισμός-πρόταση για τη διαμόρφωση κυκλικών κόμβων στις θέσεις, που σήμερα υπάρχουν σηματοδοτούμενοι ισόπεδοι κόμβοι υψηλότατης επικινδυνότητας με σημαντικό αριθμό σοβαρών οδικών τροχαίων. Τονίστηκε, από τον καθηγητή, ότι η διεθνής εμπειρία και οι βέλτιστες πρακτικές σε άλλες χώρες δείχνουν ότι η στοχευμένη διαμόρφωση κυκλικών κόμβων σε κατάλληλες θέσεις βοηθά στον έλεγχο των αναπτυσσόμενων ταχυτήτων των οχημάτων και στη σχεδόν εξάλειψη των οδικών τροχαίων ατυχημάτων. Επιπλέον η πρόταση περιλαμβάνει την κατάργηση των πεζογέφυρων και τη δημιουργία φωτιζόμενων διαβάσεων πεζών με φωτεινή σηματοδότηση, μέτρα ασφαλείας στους κυκλικούς κόμβους και στις διαβάσεις, ώστε να περιορισθεί η παραβατικότητα (χρήση καμερών και αυτόματου συστήματος καταγραφής των παραβάσεων) εγκατάσταση σύγχρονης ηλεκτρονικής και συμβατικής σήμανσης για την πληροφόρηση των χρηστών, αυτοκινήτων και πεζών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας ανέφερε τα εξής: «οι απόψεις και οι προτάσεις του κ. Ηλιού παρουσιάζουν πάντα εξαιρετικό ενδιαφέρον και πρακτική χρησιμότητα. Επίσης, οι θέσεις της ΄΄Προσβάσιμης Πόλης΄΄ είναι πρωτοποριακές. Οπωσδήποτε οι πρωτοποριακές και καινοτόμες ιδέες βρίσκουν γόνιμο έδαφος στην περιφέρεια. Η συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία κυκλικών κόμβων πρέπει να γίνει αντικείμενο ευρείας συζήτησης των εμπλεκόμενων – αρμόδιων φορέων, όσον αφορά τη λειτουργικότητα και τη δυνατότητα εφαρμογής και πραγματοποίησής της. Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός θα ενημερωθεί, όπως ενημερώνεται, για κάθε πρόταση που μας υποβάλλεται. Από εκεί και πέρα προφανώς θα χρειαστεί να γίνει μία περισσότερη τεκμηριωμένη, παραστατική και αναλυτική παρουσίαση της πρότασης από τον καθηγητή και την ΄΄Προσβάσιμη Πόλη΄΄.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που συνεχώς κατατίθενται προτάσεις για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των συμπολιτών μας είτε εμπίπτουν στους τομείς αρμοδιότητα της Περιφέρειας είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση αναδεικνύεται η ανάγκη στενής συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η αλληλεπίδραση αυτή μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.