Πώς θα είναι η ζωή μας μετά το δημοψήφισμα; (ηχητικό)

Ο Καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας.
Απαντήσεις για τα οικονομικά δεδομένα, τις τράπεζες και τις καταθέσεις, δίνει ο καθηγητής Χρ. Κόλλιας

Απαντήσεις για τα οικονομικά δεδομένα, τις τράπεζες και τις καταθέσεις των πολιτών, δίνει ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χρ. Κόλλιας, που μίλησε το πρωί, στο «Ράδιο-Ένα», εξηγώντας ουσιαστικά, για το «πώς θα είναι η ζωή μας μετά το δημοψήφισμα».
Το γεγονός, ότι ως χώρα, δεν είμαστε σε καθεστώς χρεοκοπίας , αλλά σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής προς το ΔΝΤ, μας δίνει καταρχήν, ένα παράθυρο 30 περίπου ημερών, δήλωσε ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου «ευελπιστώντας ότι η κα Λαγκάρντ δεν θα θυμηθεί την προσβολή που της είχε κάνει ο κ. Τσίπρας, όταν το βράδυ της μιας μέρας δήλωσε ότι θα καταβληθεί η μια δόση και το επόμενο πρωί, η Ελλάδα αποφάσιζε απροειδοποίητα να μην την καταβάλει».
Όπως σημείωσε «ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αν δεν έχουμε μια συμφωνία ή τουλάχιστον ένα προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο να έχουμε ρητώς δηλώσει ότι θα υπογράψουμε και εάν βέβαια αυτό γίνει αποδεκτό, (με δεδομένο ότι η αξιοπιστία μας έχει καταβαραθρωθεί), τότε ίσως να υπάρχει μια μικρή περίπτωση να ανοίξουν καταρχήν, από την ερχόμενη Δευτέρα οι τράπεζες».
«Υπάρχει κίνδυνος να μην προλάβουμε»
Ωστόσο, ο κ. Κόλλιας εκτίμησε, ότι υπάρχει κίνδυνος να μην προλάβουμε να φτάσουμε στην Τρίτη για να εξαφανιστούν τα αποθέματα των τραπεζών σε ρευστό. Πρόσθεσε δε, ότι ακόμη και αν υπάρξει η καλή θέληση και η ανοχή από τους εταίρους, για να ανοίξει ξανά η στρόφιγγα του ELA (μηχανισμού στήριξης), απαιτεί ένα βραχύ χρονικό διάστημα. Ο καθηγητής εκτίμησε ότι πολύ δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο, διότι, παρά το γεγονός ότι επιταχύνθηκαν οι προσπάθειες το τελευταίο 24ωρο, πρόκειται για μια αρκετά σύνθετη διαδικασία, καθώς αναφερόμαστε στην υπογραφή νέου μνημονίου.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης έχουν περάσει στην ιστορία, αλλά πολύ φοβάμαι για τους λάθος λόγους», ήταν η δήλωση του καθηγητή οικονομικών επιστημών του Π.Θ.
«Για χρόνια το capital control»
Ακόμη και αν υπάρξει ενδεχόμενο απόσυρσης του δημοψηφίσματος και άμεση συμφωνία, τα capital controls, όσο εύκολα μπαίνουν, τόσο δύσκολα μπορούν να αρθούν, ανέφερε ο καθηγητής, που εκτίμησε ότι θα μείνουν μαζί μας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μεταξύ δύο και πέντε χρόνων, ενώ διευκρίνισε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη στην οικονομία.
«Στο άριστο σενάριο, αυτό που μπορεί να συμβεί, είναι σταδιακά το πλαφόν των 60 € ανάληψης από τις τράπεζες, ν’ αρχίσει να αυξάνεται», εξήγησε, ενώ για το θέμα της επιστροφής των καταθέσεων, δήλωσε ότι η εμπειρία από άλλες χώρες, δείχνει ότι ελάχιστη επιστροφή κεφαλαίων είχαμε το πρώτο χρονικό διάστημα, διότι οι καταθέτες περιμένουν να αισθανθούν ότι σταθεροποιήθηκε πλήρως η νέα κατάσταση.
Αναφορικά με το κούρεμα των καταθέσεων ο καθηγητής, αναφέρθηκε στο καλύτερο δυνατό σενάριο, λέγοντας ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα στην επόμενη συμφωνία με τους εταίρους να υπάρξει πρόβλεψη για ένα πολύ μικρό κούρεμα των καταθέσεων, για να εξασφαλιστεί ρευστότητα.
«Δεν είναι εγγυημένες οι καταθέσεις»
Ο κ. Κόλλιας ανέφερε ότι σήμερα βρισκόμαστε εκτός της «ομπρέλας» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει σταματήσει η ροή του ELA προς το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δεν υπάρχει εγγύηση του Ελληνικού κράτους των καταθέσεων μέχρι 100.000 €.
«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι τράπεζες δεν πρόκειται ν’ ανοίξουν ούτε την ερχόμενη εβδομάδα και θ’ ανοίξουν με δύο τρόπους: Είτε μετατρέποντας λογιστικά όλες τις καταθέσεις σε δραχμές, είτε προχωρώντας σε ένα πολύ βαθύ «κούρεμα» των καταθέσεων», δήλωσε ο καθηγητής οικονομικών.
Όπως εξήγησε, τα χρήματα που παίρνουν οι τράπεζες από τον ELA, είναι δάνειο που πρέπει να επιστραφεί και αν δεν γίνει συμφωνία, αυτά τα χρήματα ή μεγάλο μέρος τους (ανάλογα με το πόσο αυστηρή θα είναι η ΕΚΤ προς την Ελλάδα), είναι αμέσως απαιτητά. «Συνεπώς, οι Ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επιστρέψουν στην ΕΚΤ όλα τα χρήματα ή μέρος των χρημάτων που έχουν πάρει από τον ELA», δήλωσε.

Μνημόνιο και στην πτώχευση
Για το ενδεχόμενο της πτώχευσης και της επιστροφής στη δραχμή, ο κ. Κόλλιας, ανέφερε ότι κι αυτή θα συνοδευτεί από κάποιο μνημόνιο, γιατί θα χρειαζόμαστε δάνεια, για να μπορέσουμε στοιχειωδώς να επιβιώσουμε.
«Αυτή η συμφωνία, το μνημόνιο με δραχμή, θα εμπεριέχει τους όρους αποπληρωμής των χρημάτων τα οποία έχουμε δανειστεί από τον ELA και θα παραμείνουν σε Ευρώ», ήταν η δήλωση του καθηγητή οικονομικών, που υπενθύμισε ότι η Ελλάδα λίγο πριν την είσοδο στη ζώνη του Ευρώ, είχε εξοφλήσει κάποια εκατομμύρια δραχμές των δανείων της κυβέρνησης Τρικούπη!
Αναφορικά με το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο καθηγητής ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να μας διώξει, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Όπως είπε «η έξοδος από την Ευρωζώνη, θα γίνει αναπόφευκτη (και εμείς θα φύγουμε), διότι με μηδέν κυκλοφορία χρήματος στην αγορά, ουσιαστικά θα οδηγηθούμε σε έναν αργό βιολογικό θάνατο και θα υποχρεωθούμε με κάποιο τρόπο να επανεκκινήσουμε την οικονομία.
Οι συναλλαγές με υποσχετικές
«Στην αρχή αυτό θα γίνει με υποσχετικές. Το κράτος θα πληρώνει με IOUs (I Owe You ή στην νεοελληνική «έχεις λαμβάνειν»), που θα χρησιμοποιούμε στις μεταξύ μας συναλλαγές. Υπάρχει ένας κανόνας, ότι το κακό χρήμα, διώχνει το καλό χρήμα. Όλοι θα παρακρατούμε τη ρευστότητα που έχουμε αποσύρει στο σπίτι μας και δεν θα τη χρησιμοποιούμε ή θα αποφεύγουμε στις συναλλαγές μας και θα χρησιμοποιούμε τα IOUs, που όμως στην πράξη θα κουρευτούν», ανέφερε ο καθηγητής.
Ο κ. Κόλλιας ανέφερε ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να τυπώσει δικό της νόμισμα ια να μπορέσει στοιχειωδώς να λειτουργήσει και να μην οδηγηθεί σε μια ακατάστατη λίθινη εποχή στην οικονομία.
Για το νέο νόμισμα ανέφερε ότι για να πάμε εκεί απαιτείται χρόνος περίπου έξι μηνών, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καμία προετοιμασία από την πλευρά της κυβέρνησης, που δεν έχει προετοιμάσει καν το δημοψήφισμα.

«Που είναι τα χρήματα από Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ»;
Ο Χρήστος Κόλλιας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός και πολλοί από τους σημερινούς υπουργούς, έλεγαν προεκλογικά ότι δεν υπάρχει πιθανότητα μια στο εκατομμύριο οι θεσμοί να μη δεχτούν τις προτάσεις μας.
«Στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία πρέπει να τον υποχρεώσει να μας εξηγήσει γιατί συνέβη και αυτό τελικά». Ο καθηγητής δήλωσε ότι περιγράφει έναν κίνδυνο που είναι απολύτως υπαρκτός και «μας κοιτάει στα μάτια» και πρόσθεσε ότι «εναπόκειται σε μας να τον αναγνωρίσουμε γιατί ένας λαός που δεν μαθαίνει από την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.