Την επίσημη παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία έκανε σήμερα στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας ο συντονιστής της Ν.Ε. του κόμματος κ. Κώστας Βογιατζής. Όπως τόνισε ο κ. Βογιατζής “η Μαγνησία είναι μια περιοχή που το καθήκον μας είναι βαρύ, διότι προερχόμαστε από ένα προηγούμενο ποσοστό 40,5% και από την εκλογή 5 βουλευτών. Απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, ο συντονιστής του Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία Κώστας Βογιατζής, εκτίμησε ότι με βάση και το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στη Μαγνησία και τη χώρα. Ακόμη και οι πολιτικοί και κοινωνικοί μας αντίπαλοι, όπως είπε ο κ. Βογιατζής, θεωρούν σίγουρη τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και από εκεί και πέρα ψάχνουν να κατασκευάσουν σενάριο για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκυβερνήσει με τον Α ή τον Β.
Τα ζητήματα αυτά, ανέφερε ο κ. Βογιατζής, έχουν απαντηθεί ήδη από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Βογιατζής επανέλαβε το ερώτημα το πως είναι δυνατόν να κατηγορούν τον κ.Τσίπρα ως “πονηρούλη” κλπ και να από την άλλη να του λένε ότι θα είναι πρωθυπουργός και ότι εκείνοι θα συμμετέχουν στο όποιο κυβερνητικό σχήμα. Αυτή είναι μια ομολογία ήττας των αντιπάλων μας, η οποία πηγάζει από την πολιτική τους αδυναμία. Μας κατηγορούν ή ότι είπαμε ψέμματα ή ότι δεν τα καταφέραμε. Στην πραγματικότητα μας θεωρούν πάρα πολύ ικανούς γιατί έχουν την απαίτηση σε επτά μήνες να διορθώσουμε όλα όσα έκαναν αυτοί σε 40 χρόνια. Να χτίσουμε δηλαδή αυτά που γκρέμιζαν για 40 χρόνια. Με δεδομένη τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε τους πολίτες να κάνουν αυτή τη νίκη όσο πιο ευρεία, όσο πιο ισχυρή για να υπάρξει στις 21 Σεπτεμβρίου μια κυβέρνηση δική μας που θα πατάει σε μια στέρεη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο της εφαρμογής μια σκληρής επώδυνης και άδικης συμφωνίας, προτάσσοντας αυτό που αποκαλούμε δεύτερο πρόγραμμα, δηλαδή σειρά εξισορροπιστικών και αντισταθμιστικών μέτρων για την ανακούφιση των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων. Καλούμε τους πολίτες σε συσπείρωση γύρω από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αποτελείται από οκτώ εξαιρετικούς συντρόφους και συντρόφισσες, τους Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο – Πολιτικό επιστήμονα, Κατερίνα Παπανάτσιου, Μάκη Μπαλλή – δημοσιογράφο, Δήμητρα Μανώλη – Καθαρίστρια ΥΠΟΙΚ, Βαγγελίτσα Τσουμπέκου – Εκπαιδευτικό, Νίκο Βαλή – Βιομηχανικό εργάτη, Άκη Καλαμαρά – Δρ Περιφερειακής Ανάπτυξης και Γιάννη Μολοχίδη – πολιτικό μηχανικό και δημοτικό σύμβουλο Βόλου.
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος: Αναμετρώνται οι δυνάμεις του χθες με τις δυνάμεις του αύριο
“Οι πολίτες στις 20 Σεπτέμβρη θα επιλέξουν αν ως χώρα θα πάμε μπροστά ή θα επανέλθει ξανά εκείνο το πολιτικό προσωπικό το οποίο έχει περάσει στην ιστορία για το χαμηλό πολιτικό του ανάστημα αλλά και την υπαρξιακή σχέση που έχει με τη διαφθορά. Το διακύβευμα αυτών των ιστορικών εκλογών είναι απολύτως ξεκάθαρο. Αναμετρώνται οι δυνάμεις του χθες με τις δυνάμεις του αύριο. Αναμετρώνται όσοι μας έφεραν στο σημείο της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης, επιμένοντας με ολοκληρωτικό τρόπο μέχρι τέλους, ότι το χρέος αυτό είναι βιώσιμο, με εκείνους που πάλεψαν ώστε να μην καταρρεύσει η χώρα, με εκείνους που κατέστησαν σαφές ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο καθιστώντας το ένα ζήτημα διεθνές. Αναμετρώνται εκείνοι που αποσάθρωσαν με τις επιλογές τους τον κοινωνικό ιστό, εκείνοι οι οποίοι είχαν δεσμευθεί για την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την καταστρατήγηση ιστορικών εργατικών δικαιωμάτων με εκείνους που με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν αυτό το μικρό διάστημα που διακυβέρνησαν επανέφεραν στο προσκήνιο τις καθημερινές ανάγκες του του Έλληνα πολίτη. Υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις. Όμως μέσα σε ένα ασφυκτικό καθεστώς Μέσα σε ένα καθημερινό άγχος προκειμένου από υστέρημα να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς μέσα σε αυτό το εξάμηνο έχει κάνει κάποια πολύ σημαντικά βήματα, τα οποία αποδεικνύουν τον κοινωνικό προσανατολισμό της” ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Ο κ. Μεϊκόπουλος αναφέρθηκε επιγραμματικά στα όσα έκανε όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και περιλαμβάνει την θέσπιση του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο νόμος για τις 100 δόσεις που βοήθησε τους μικρομεσαίους, η αποποινικοποίηση οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ η οποία απέτρεψε το “ανθρωποκυνηγητό” για την είσπραξή τους. Η διαγραφή οφειλών έως 20.000 ευρώ προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Η πλήρης απαλλαγή από οφειλές φυσικών προσώπων τα οποία έχουν πτωχεύσει και έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μια καινούρια επιχείρηση. Αποτράπηκε η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Καταργήθηκε ο αντιδημοκρατικός νόμος περί πολιτικής επιστράτευσης. Εντάχθηκαν περίπου 93.000 άνεργοι σε επιδοτούμενα προγράμματα. Έγινε προσπάθεια εξυγίανσης των προγραμμάτων κατάρτισης ώστε να συμμετέχουν περισσότεροι άνεργοι, αλλά να λαμβάνουν και μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης για την εργασία τους που φθάνει το 75%. Επαναλειτούργησε η ΕΡΤ. Δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση το νομοσχέδιο για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Δεν έχουμε κανένα φετίχ με τις επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τόνισε ο κ. Μεϊκόπουλος, ζητώντας καθαρή εντολή από τους πολίτες ώστε να υπάρξει μια πολιτική σταθερότητα που θα επιφέρει και την κανονικότητα στην οικονομία.
Προφανώς η συμφωνία που φέραμε, είναι όχι μόνο αναντίστοιχη των προσδοκιών του κόσμου, αλλά και των δικών μας προσδοκιών. Όμως υπάρχουν πλευρές μέσα σε αυτή τη συμφωνία, τις οποίες αν διαχειριστεί ένα προσωπικό το οποίο δεν έχει καμία σχέση με διαφθορά, κακοδιοίκηση, διαπλοκή μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη και βασικές προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση.
Κατερίνα Παπανάτσιου: Δεν λάβαμε μέτρα που να πλήττουν τα εισοδήματα των πολιτών
Στην τοποθέτησή της η Βουλευτής Μαγνησίας ξεκίνησε με μια παραδοχή, ότι υπήρχε η πρώτη κυβέρνηση με κορμό την αριστερά. Υπήρξαν ασφυκτικά πλαίσια διακυβέρνησης και άσκησης πολιτικής και αυτό γιατί έπρεπε να σηκώσουμε μια διαπραγμάτευση από την αρχή και παράλληλα να γίνουν οι πρώτες κινήσεις ανασυγκρότησης. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν ωραιοποιήσαμε καταστάσεις και δεν είπαμε ψέμματα. Παρά την κακή κατάσταση στα δημοσιονομικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έβαλε μπροστά κάποια σημεία του προγράμματος της, όπως για παράδειγμα η ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία ανακούφισε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με όφελος σχεδόν 2 δισ. ευρώ για οφειλές στην εφορία και οφειλές 4,5 δις ευρώ ρυθμίστηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία. Ήταν ένας τρόπος με τον οποίο αποφύγαμε να γίνουμε η αριστερή “παρένθεση” που κάποιοι νόμιζαν ότι είμαστε. Το μινι φορολογικό ρύθμισε θέματα που εκκρεμούσαν και αποτέλεσε βάση για την φορολόγηση των μισθωτών. Θεσπίστηκε το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις και έμειναν αφορολόγητες οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, δεν λάβαμε κανένα μέτρο που να πλήττει τα εισοδήματα των πολιτών. Δεν πρόσθεσε κανένα φορολογικό βάρος σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ξεκίνησε τον εντατικό έλεγχο των λιστών της διαπλοκής που θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα έως το τέλος του χρόνου. Θέλουμε ένα δίκαιο, απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα εξασφαλίζει διαφάνεια, ευκολότερη διαχείριση και θα παρέχει στους πολίτες το αίσθημα ισότητας απέναντι στο κράτος αλλά και βεβαιότητας για τις μελλοντικές τους υποχρεώσεις. Είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.
Μάκης Μπαλλής: Άδικη η συμφωνία, αλλά με θετικές πτυχές
Από την πλευρά του ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Μάκης Μπαλλής τόνισε τα εξής: Δεν θα κρύψουμε ότι ως κυβέρνηση, συμφωνήσαμε και υπογράψαμε και ως επόμενη κυβέρνηση καλούμαστε να υλοποιήσουμε μια συμφωνία η οποία είναι δύσκολη και επώδυνη. Είναι άδικη για πλατιά κοινωνικά στρώματα. Είναι υφεσιακή για την οικονομία. Είναι όμως η μόνη συμφωνία που στις παρούσες συνθήκες, υπό το καθεστώς των πιέσεων και των εκβιασμών, που θα μπορούσε να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Καλούμαστε να υλοποιήσουμε μια συμφωνία η οποία δεν είναι στην ιδεολογική και πολιτική μας αντίληψη, αλλά είναι μια συμφωνία που επιτρέπει παρεμβάσεις για τη βελτίωσή της. Είναι μια συμφωνία που περιλαμβάνει πέρα από τα δημοσιονομικά μέτρα, το μνημόνιο δηλαδή, δύο σημαντικές πτυχές. Η μία είναι, το γνωστό σε όλους μας αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ ύψους 35 δις ευρώ και η άλλη είναι η ομολογία, σε διεθνές επίπεδο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και επομένως από τον Οκτώβριο ξεκινάνε οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνσή του.
Δήμητρα Μανώλη: Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας
Όπως τόνισε η κ. Μανώλη “είμαι μία από τις 585 άχρηστες” έτσι αποκάλεσε ο κ. Μεϊμαράκης τους ανθρώπους που απολύθηκαν και ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στη δουλειά τους. Φανταστείτε τη λογική σύμφωνα με την οποία άνθρωποι που δεν έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο να θεωρούνται άχρηστοι. Άνθρωποι που κάνουν χειρωνακτική εργασία, όχι μόνο στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Μας κατηγόρησαν ότι είμαστε βολεμένοι στο δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας υποφέρει. Δεν είμαστε όμως ξέχωρο κομμάτι της κοινωνίας και νιώθουμε από την οικογένειά μας και τους φίλους μας που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα αυτό που συμβαίνει και σε αυτούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει τις λύσεις που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία, έστω και αν έχει “λαβωθεί” με το μνημόνιο. Έχουμε ευθύνη γι’ αυτό που ψηφίζουμε και απέναντι στα παιδιά μας που πλήττονται περισσότερο.
Βαγγελίτσα Τσουμπέκου: Είδαμε αλλαγές αυτούς τους μήνες στην Παιδεία
Η καθηγήτρια κ. Τσουμπέκου επισήμανε στην τοποθέτησή της: “Δίνω τη μάχη μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους. Πρώτον θεωρώ πολύ άδικο, όλα αυτά τα χρόνια της διαφθοράς, της διαπλοκής, της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, των σκανδάλων κλπ να συμψηφίζονται με ελάχιστους μήνες διακυβέρνησης από την αριστερά και το συμπέρασμα που βγαίνει να είναι ότι όλοι είναι ίδιοι. Διότι για πρώτη φορά από το δρόμο και τη διεκδίκηση βρεθήκαμε στην κυβέρνηση, αναλάβαμε ευθύνη και μας εμπιστεύθηκε ο κόσμος. Οι σύντροφοι έριξαν αυτή την κυβέρνηση, για τον διακαή πόθο ξένων και ντόπιων για την αριστερή παρένθεση. Δεύτερον διότι στο χώρο της Παιδείας από τον οποίο προέρχομαι, είδαμε αλλαγές. Μετά τις 25 Ιανουαρίου, όπως ειπώθηκε και στη Γ.Σ. των καθηγητών τον Μάιο, επήλθε μια ηρεμία και μια αισιοδοξία την οποία εμείς οι καθηγητές μεταδώσαμε στους μαθητές μας.Επέστρεψαν οι συνάδελφοι από τα ΕΠΑΛ που είχαν απολυθεί από τα επαγγελματικά Λύκεια. Καταργήθηκε η τράπεζα θεμάτων το οποίο ήταν “τζόγος” και άδικο και κάποια σχολεία μιας και δεν εξετάζονταν στα ίδια θέματα, ενώ καταργήθηκε η παρωδία, όπως την χαρακτήρισε, της αξιολόγησης των καθηγητών.” Εμείς θέλουμε την αξιολόγηση από τους μαθητές και τους γονείς τους, αλλά εκείνη η αξιολόγηση ήταν υποκρισία, σημείωσε.
Νίκος Βαλής: Θέλουμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
Τα δύο κυριότερα ζητήματα για τους εργαζομένους, σύμφωνα με τον κ. Βαλή, εργαζόμενο σε τοπική βιομηχανία, είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και να μην νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις. Τα δύο αυτά θέματα αποτελούν βασική προτεραιότητα. Στη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση τα θέματα αυτά έχουν μείνει ανοιχτά. Έχουμε τη δυνατότητα λοιπόν τη δυνατότητα και τη βούληση να παλέψουμε και να φέρουμε θετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα μας δίνεται η δυνατότητα να διαχειριστούμε τα 35 δις του πακέτου Γιούνκερ τα οποία θα φέρουν την ανάπτυξη και θα αντιμετωπίσουν την ανεργία. Παράλληλα διεκδικούμε δημοκρατία στους χώρους εργασίας και εγγυημένα δικαιώματα των εργαζομένων.
Βαγγέλης Καλαμαράς: Θα αναπτύξουμε την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία
Όπως τόνισε ο κ. Καλαμαράς “κάποιοι επιχειρούν να ταυτίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη δεξιά, επικαλούμενοι την υπογραφή της συμφωνία θεωρούν ότι ασπάστηκε τα μνημόνια και το νεοφιλελευθερισμό και θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική με αυτή των τελευταίων ετών. Οφείλουμε να αναδείξουμε το διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τον άνθρωπο. Ο νεοφιλελευθερισμός έχει στο επίκεντρό του την κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου, των πολυεθνικών και των τραπεζών. Τα πρώτα δείγματα γραφής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θέλει μια πλουραλιστική οικονομία που να στηρίζεται στους τρεις τομείς της οικονομίας, στο δημόσιο τον ιδιωτικό και τον κοινωνικό. Στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ορισμένοι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διεύρυνση της κοινωνικής οικονομίας σε όλα τα επίπεδα ώστε να υπάρξει αλλαγή στην αντίληψη για τα στάδια παραγωγής και αναδιανομής του πλούτου. Τα εγχειρήματα αυτά θα πρέπει να στηρίζονται στη συμμετοχή των εργαζομένων σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Θα αποτελέσει δέσμευση για την επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η σύσταση διοικητικής δομής για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση και λειτουργία δομών κοινωνικής οικονομίας, η λήψη μέριμνας για να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους σε δημόσιους διαγωνισμούς και η θέσπιση ενός ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου, η δημιουργία υποστηρικτικών δομών και να ληφθεί μέριμνα ώστε εγκαταλειμμένες επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν και οι εργαζόμενοι να βρουν πάλι τη δουλειά τους.”
Γιάννης Μολοχίδης : Ο λαϊκός κόσμος να στηρίξει το συμφέρον του
Σύμφωνα με τον κ. Μολοχίδη, “στη μικρή περίοδο διακυβέρνησης της αριστεράς έγιναν αρκετά λάθη. Μόνο όποιος δεν δουλεύει δεν κάνει λάθη. Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι, αριστεροί υπουργοί και βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήθελαν να πάει η χώρα μπροστά με μια κυβέρνηση της αριστεράς; Αυτοί οι άνθρωποι θα κριθούν από το λαό και από την ιστορία και πολύ σύντομα μάλιστα. Απευθυνόμενος στους πολίτες της Μαγνησίας ο κ. Μολοχίδης τους κάλεσε να στηρίξουν με δύναμη το συμφέρον τους. Να μην τους γελάσει κανείς. Η δεξιά και το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψαν την Ελλάδα και δεν έχουν το δικαίωμα να λένε ψέμματα και να διεκδικούν πάλι αυτά που είχανε, αφήνοντας τον απλό λαϊκό κόσμο πεινασμένο και άνεργο. “































