Στην Εισαγγελία και τους βουλευτές τα προβλήματα των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ

Κάνουν λόγο για επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές

Για επικίνδυνη κατάσταση, που μπορεί ακόμη και να κοστίσει ανθρώπινες ζωές κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Μαγνησίας, σε έγγραφό τους προς την Εισαγγελία Βόλου, τους βουλευτές, τον διευθυντή του ΕΚΑΒ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων.

Όπως αναφέρουν, από 4-5 ασθενοφόρα κάθε πρωί, λόγω διακομιδών και άλλων αναγκών συνήθως μένουν μόλις δύο για να καλύψουν το σύνολο της χερσαίας Μαγνησίας. Ο όγκος δουλείας για το ΕΚΑΒ Βόλου είναι τεράστιος, ο Νομός είναι ουσιαστικά και πρακτικά ακάλυπτος από ασθενοφόρα, αφού το προσωπικό καλείται να διαχειριστεί το επείγον σε πρώτη φάση σε όλο το νομό με 3 και ενίοτε με 2 ασθενοφόρα ιδιαίτερα κατά την πρωινή βάρδια. Ο στόλος των ασθενοφόρων είναι σε άθλια κατάσταση, με καθημερινά μηχανικά προβλήματα και κλειδωμένα ασθενοφόρα στα συνεργεία, ενώ ακόμη και αυτά που δουλεύουν στην κίνηση καθημερινά, λειτουργούν οριακά με μηχανικές και λειτουργικές βλάβες.

Το προσωπικό του ΕΚΑΒ κρούει κώδωνα κινδύνου ότι πλέον η κατάσταση στο Ν. Μαγνησίας είναι επικίνδυνη και ζητά άμεση ενίσχυση σε προσωπικό και λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν, προειδοποιώντας ότι θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Μειωμένο προσωπικό αυξημένες ανάγκες
Για τη λειτουργική κατάσταση του ΕΚΑΒ Μαγνησίας το Σωματείο Εργαζομένων αναφέρει ότι το 2011 η δύναμη του προσωπικού στην κίνηση των ασθενοφόρων, ήταν 44 άτομα και σήμερα είναι 41 άτομα, με μείωση του προσωπικού και αύξηση των αναγκών.
Η καθημερινή δύναμη των ασθενοφόρων, είναι: 4-5 ασθενοφόρα το πρωί, 4 ασθενοφόρα το απόγευμα και 3-4 ασθενοφόρα τη νύχτα, κατά μέσο όρο περίπου, το χρόνο.

Με αυτή τη δύναμη οι εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν:

α) Κέντρο Υγείας Βελεστίνου έχει 2 οδηγούς και 50 ακάλυπτες βάρδιες το μήνα, χωρίς άδειες των οδηγών του Κ.Υ., ενώ μέχρι πρότινος λειτουργούσε ένα Κέντρο Μεταναστών στο Αερινό.

β) Από τις 28/03/16 το Κέντρο Υγείας Αλμυρού λόγω αναρρωτικής άδειας του ενός οδηγού , για 2 μήνες , θα έχει μόνιμα ακάλυπτη την απογευματινή βάρδια . Η περιοχή του ΑΛΜΥΡΟΥ έχει περίπου 30 χιλ. κατοίκους και 1 Κέντρο Μεταναστών στα Σ.Ε.Α. ΑΛΜΥΡΟΥ (όρια Σούρπης) και 30 ακάλυπτες βάρδιες το μήνα.
Η χιλιομετρική οδική απόσταση Βόλου – Κ.Υ Αλμυρού είναι 35 χλμ και μέσο όρο πρόσβασης 35-40 λεπτά, ενώ θα χρειαστεί ενίοτε να καλυφθούν και τα χωριά που ανήκουν στην επαρχία Αλμυρού (μακρύτερο 90 χλμ από Βόλο σε ορεινό οδικό δίκτυο).

γ) Από την πλευρά του Αντολικού Πηλίου έχουμε ακάλυπτο τακτικότατα το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς. Έχει 4 οδηγούς και 2 ασθενοφόρα εκ των οποίων το 1 ασθενοφόρο είναι εδώ και αρκετό καιρό ανασφάλιστο και σε ακινησία.
Πρόσφατα μας δηλώθηκε ότι έχουν έντονο πρόβλημα και με την τροφοδοσία καυσίμου του ασθενοφόρου (Σύνηθες φαινόμενο η οικογένεια του ασθενή να πληρώνει τη βενζίνη του ασθενοφόρου για να έρθει στο νοσοκομείο Βόλου και να επιστρέψει στο Κ.Υ.) Αποτέλεσμα κάποιες βάρδιες ακάλυπτες και από το Κ.Υ Ζαγοράς. Η χιλιομετρική απόσταση Βόλου – Κ.Υ. Ζαγοράς είναι 45 χλμ., με μέσο όρο πρόσβασης 60 λεπτά ορεινό δίκτυο, ενώ ενίοτε καλύπτονται και τα χωριά του Ανατολικού Πηλίου όπως Κισσός – Μούρεσι – Τσαγκαράδα κ.τ.λ.

δ) Από την πλευρά του Νοτίου Πηλίου είναι ακάλυπτο το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, που έχει δύο ασθενοφόρα και τρεις οδηγούς, αλλά υπάρχει πρόβλημα στην τροφοδοσία με καύσιμα των ασθενοφόρων. Το Κέντρο Υγείας, χωρίς τις άδειες των οδηγών, με 30 ακάλυπτες βάρδιες το μήνα. Η χιλιομετρική απόσταση Βόλου – Αργαλαστής είναι 41χλμ. με μέσο όρο πρόσβασης 45-50 λεπτά ορεινού δικτύου, ενώ το ΕΚΑΒ καλύπτει τα χωριά Μηλίνα, Τρίκερι κλπ.

Μόλις δύο ασθενοφόρα
Ο Τομέας Βόλου με τη δύναμη που διαθέτει σήμερα καλύπτει (εκτός από όλα τα παραπάνω) όλα τα επείγοντα περιστατικά του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλο, νεφροπαθείς ασθενείς με αδυναμία βάδισης, τα καθημερινά εξιτήρια, τις επανεξετάσεις του Γ.Ν. Βόλου, τις μεταφορές μονάδων αίματος, την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου και τις καθημερινές διακομιδές εκτός νομού. Καθημερινά γίνονται 2-3 διακομιδές, ιδιαίτερα στην πρωινή βάρδια, αι κυρίως για στεφανιογραφίες και τοποθετήσεις βηματοδότη προς Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, λόγω αδυναμίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

«Ακόμη και σε μεταφορά ασθενούς από το Νοσοκομείο Βόλου προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ενώ η αρχική συνεννόηση είναι το ασθενοφόρο να παραμείνει εκεί για 15-30 λεπτά (για εκτίμηση – εξέταση ασθενή κ.α ) τελικά το ασθενοφόρο εγκλωβίζεται για 2-3 ώρες με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται όλη η βάρδια», τονίζει το προσωπικό του ΕΚΑΒ Μαγνησίας.

Όπως αναφέρει, από 4-5 ασθενοφόρα κάθε πρωί, συνήθως μένουν μόλις δύο για να καλύψουν το σύνολο της χερσαίας Μαγνησίας.

Πρακτικά ακάλυπτος ο νομός
Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, ο όγκος δουλείας για το ΕΚΑΒ Βόλου είναι τεράστιος, ο Νομός είναι ουσιαστικά και πρακτικά ακάλυπτος από ασθενοφόρα, αφού το προσωπικό καλείται να διαχειριστεί το επείγον σε πρώτη φάση σε όλο το νομό με 3 και ενίοτε με 2 ασθενοφόρα ιδιαίτερα κατά την πρωινή βάρδια.

Ο στόλος των ασθενοφόρων είναι σε άθλια κατάσταση, με καθημερινά μηχανικά προβλήματα και κλειδωμένα ασθενοφόρα στα συνεργεία, ενώ ακόμη και αυτά που δουλεύουν στην κίνηση καθημερινά, λειτουργούν οριακά με μηχανικές και λειτουργικές βλάβες.

Επικίνδυνη η κατάσταση
Οι διασώστες δίνουν μάχη κάθε λεπτό για την ασφαλή μεταφορά του ασθενή αλλά και για την προσωπική τους ασφάλεια, σε έναν νομό – τουριστικό προορισμό, όπου ο αριθμός του πληθυσμού πολλαπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τους μήνες των εορτών.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται και οι ανάγκες για επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, που συμπληρώνει ότι κατά τη διάρκεια των ημερών του ΠΑΣΧΑ (ημέρες στατιστικά με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο) ο Νομός θα διπλασιάσει σχεδόν, τους κατοίκους του, ιδιαίτερα στο Ανατολικό και Νότιο Πήλιο.

Το προσωπικό του ΕΚΑΒ κρούει κώδωνα κινδύνου ότι πλέον η κατάσταση στο Ν. Μαγνησίας είναι επικίνδυνη και ζητά άμεση ενίσχυση σε προσωπικό και λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν, προειδοποιώντας ότι θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Πολλές οι οφειλές
Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ τονίζουν ότι παλεύουν καθημερινά με αυτοθυσία, έντονη σωματική και ψυχική κόπωση, ξεπερνώντας πολλές φορές τα όριά τους και με αρκετά οφειλόμενα ρεπό στον κάθε εργαζόμενο και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να ξεπερνούν τα ανθρώπινα όριά τους, παρόλο που η Πολιτεία τους οφείλει ακόμη αμοιβές για νυχτερινή εργασία και εργασία στις αργίες για τους μήνες:
– Δεκαήμερο Δεκεμβρίου 2014
– Δεκεμβρίου 2015
– Ιανουαρίου 2016
– Φεβρουάριου 2016
– Εκτός Έδρας για όλο το έτος 2015.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.