Σύσσωμη αντίδραση φορέων του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου

Για το ενδεχόμενο υποβάθμισης των σχολείων

Ψήφισμα διαμαρτυρίας ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου Ν. Μαγνησίας και εστάλη προς τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων «το νεοεκλεγέν δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου Ν. Μαγνησίας, εκφράζει ομόφωνα την πλήρη αντίθεση του στην υποβάθμιση των σχολικών μονάδων του Δήμου μας και συγκεκριμένα των δημοτικών σχολείων Ανηλίου και Πουρίου, συντασσόμενο με τις θέσεις και τις απόψεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των εν λόγω σχολείων και με το λαϊκό αίσθημα».

Στους λόγους, οι οποίοι προκαλούν τη «δίκαιη αντίδραση στις αποφάσεις υποβάθμισης των σχολείων της περιοχής μας», είναι μεταξύ άλλων «ότι ο δήμος μας, είναι ο μοναδικός χαρακτηρισμένος «ορεινός μειονεκτικός» δήμος του Ν. Μαγνησίας, με βάσει τις διατάξεις του Ν. 3825/2010 και με σχετικές υπουργικές αποφάσεις, κι από τους λίγους στην Ελλάδα που φέρνουν αυτό το χαρακτηριστικό – προνόμιο». Παράλληλα, η άσχημη κατάσταση του οδικού δικτύου θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των μικρών μαθητών σε ενδεχόμενη μετακίνηση εκτός των δημοτικών διαμερισμάτων κατοικίας τους.

Την ευθύνη δε αυτή ουδείς μπορεί ν’ αναλάβει». Επίσης, «πριν από μερικά χρόνια, στην περιοχή μας είχαμε εθελούσια συνένωση σχολικών μονάδων, με αποφάσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, έπειτα και από σχετικές προτροπές των υπηρεσιακών παραγόντων της πολιτείας. Οι συνεχείς υποβαθμίσεις των σχολικών μας μονάδων, δημιουργούν συνεχώς νέες ανάγκες μεταφοράς των μαθητών, καθώς πολλοί γονείς έπειτα από την υποβάθμιση ή την παύση λειτουργίας της σχολικής μονάδας του τόπου κατοικίας τους, εξαναγκάζονται σε εγγραφή των τέκνων τους σε σχολικές μονάδες των γειτονικών χωριών.

Έντονο φαινόμενο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αποτελεί και η φυγή πολλών συμπολιτών μας, κυρίως νέων ζευγαριών με μικρά παιδιά, από τις πόλεις στα χωριά της υπαίθρου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιβίωσή τους. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στο δήμο μας». Όπως καταλήγει το ψήφισμα «απαιτούμε οι σχολικές μας μονάδες να αναβαθμιστούν, να ενισχυθούν με νέο προσωπικό και νέους πόρους και το σχολικό πρόγραμμα να εμπλουτιστεί με νέες δραστηριότητες και νέο εκπαιδευτικό υλικό, έτσι ώστε να δοθούν κίνητρα σε νέους κατοίκους να εγκατασταθούν στο δήμο μας και στους ήδη διαμένοντες να παραμείνουν στον τόπο που έχουν αγαπήσει».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.