Τελικά μόνον οι… μισοί οικονομικά αδύναμοι στο νομό πήραν ροδάκινα

Μικρή η προσέλευση στη διανομή, λόγω μη ενημέρωσης και απουσιών

Μικρός ήταν ο αριθμός προσέλευσης των δικαιούχων σίτισης, στο πλαίσιο του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης, για να πάρουν ροδάκινα που μοιράστηκαν για τρεις ημέρες την περασμένη εβδομάδα και εκτιμάται ότι από τους 3.311 στο Ν. Μαγνησίας, πήγαν μόνο οι μισοί, κάτι που υπηρεσιακοί παράγοντες αποδίδουν στη μη ενημέρωσή τους και στην απουσία τους για εργασία εκτός του τόπου κατοικίας τους.

Η διακίνηση ροδάκινων ανά τη χώρα, έγινε από το υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αφορούσε τα φρούτα που δεν είχαν εξαχθεί στη Ρωσία, λόγω του εμπάργκο και επιστράφηκαν στην Ελλάδα. Το υπουργείο ήρθε σε επαφή με τις οργανώσεις παραγωγών ανά την Ελλάδα και οι οργανώσεις επικοινωνούσαν με τους Δήμους για να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Οι Δήμοι μπήκαν στη διαδικασία, επειδή είχαν συστήσει τις κοινωνικές συμπράξεις, στο πλαίσιο του επισιτιστικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Βόλου Στάθη Νικηφόρο, σε επίπεδο Μαγνησίας, επειδή ο Δήμος Βόλου ήταν επικεφαλής της σύμπραξης, «μπήκε μπροστά για να κάνει τη διανομή σε όσους έχουν κάρτα σίτισης και είναι δικαιούχοι του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης».
Για το Ν. Μαγνησίας, οι δικαιούχοι του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης ήταν 3.311, εκ των οποίων για το Δήμο Βόλου 2.820 άνθρωποι.
Η ποσότητα ροδάκινων που πήρε η κοινωνική σύμπραξη σε πρώτη φάση ήταν 21 τόνοι (που αντιστοιχεί σε ποσότητα 70% των συνολικών αναγκών) σε τελάρα των 10 κιλών και η διανομή έγινε από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή 26 ως 28 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα.

Οι μισοί πήγαν…
«Από τους δικαιούχους του Δήμου Βόλου, ποσοστό κάτω του 50% πήγαν στο χώρο διανομής και προμηθεύτηκαν τα ροδάκινα, παρόλο που η είδηση είχε δημοσιοποιηθεί και είχε ληφθεί μέριμνα για να μην ταλαιπωρούνται οι δικαιούχοι στην ουρά, η διανομή να γίνει αλφαβητικά», δήλωσε ο κ. Νικηφόρος.

Η διανομή των ροδάκινων έγινε στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, από 26 ως 28 Αυγούστου και την πρώτη μέρα δόθηκε από ένα τελάρο σε κάθε οικογένεια δικαιούχων, ωστόσο από το απόγευμα της ίδιας μέρας και, αφού διαφάνηκε ότι η συμμετοχή ήταν μικρή, οι υπεύθυνοι του προγράμματος ξεκίνησαν να δίνουν από ένα τελάρο 10 κιλών ροδάκινων σε κάθε δικαιούχο.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, ενώ 106 τελάρα ροδάκινα δόθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, προκειμένου να διανεμηθούν στις κατηγορίες απόρων που δεν διαθέτουν κάρτα σίτισης. Τα στοιχεία των δικαιούχων θα σταλούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να μπορέσουν να πληρωθούν οι παραγωγοί ροδάκινων.
Ίδια εικόνα και στην περιφέρεια
Όσον αφορά στους Δήμους Αλμυρού, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ν. Πηλίου και Ρήγα Φεραίου, έδωσαν στους δικαιούχους του προγράμματος τις ποσότητες ροδάκινων που έλαβαν, επίσης με προσέλευση στο 50% περίπου, ενώ τα ροδάκινα που δεν πήραν οι δικαιούχοι, δόθηκαν σε συσσίτια ή στα Κοινωνικά Παντοπωλεία, για να μη χαλάσουν, καθώς επρόκειτο για ευπαθή προϊόντα.
Υπηρεσιακοί παράγοντες αποδίδουν το μικρό ενδιαφέρον των απόρων για ροδάκινα στο γεγονός ότι κάποιοι δεν ενημερώθηκαν, ενώ πολλοί που διαθέτουν κάρτα αλληλεγγύης, εργάζονταν σε εργασίες εκτός του τόπου κατοικίας της. Επίσης τονίζουν ότι ο Αύγουστος είναι δύσκολος μήνας, κατά τον οποίο ήταν και κλειστά τα σχολεία που στο πρόγραμμα είναι ομάδα στόχος, μαζί με το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ κλειστά ήταν και τα συσσίτια.

«Καλύτερα επεξεργασμένα»
Η διανομή προς τους δικαιούχους του προγράμματος θα συνεχιστεί με άλλα είδη φρούτων και χυμών για να διανεμηθούν στους πολύ φτωχούς (μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια), ενώ ο κ. Νικηφόρος δήλωσε ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή η διαδικασία δεν είναι και ο πλέον σωστός.
Όπως ανέφερε «όταν έχεις προϊόν που πρέπει να δώσεις σε λίγες μέρες και δεν ξέρεις εκ των προτέρων την προσέλευση υπάρχει ένα πρόβλημα». Συμπλήρωσε δε ότι υπάρχουν δοκιμασμένοι και σε άλλες χώρες τρόποι, ώστε τα ευπαθή προϊόντα να μη φθάνουν στον δικαιούχο με τη μορφή φρούτου, αλλά επεξεργασμένα με τη μορφή χυμού ή μαρμελάδας, διαδικασία που μπορεί να φέρει δουλειά σε κάποιες βιοτεχνίες.
Πρόταση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Βόλου, για την επόμενη διανομή, είναι να γίνει διαβούλευση με τις κοινωνικές συμπράξεις και να κατατεθούν προτάσεις, ώστε το προϊόν να καταλήγει πιο γρήγορα και με καλύτερες προϋποθέσεις στον δικαιούχο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.