Επένδυση 1,5 εκ. ευρώ διεκδικεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Βορείων Σποράδων

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Στόχος να κερδίσει το στοίχημα της τυποποίησης ελιάς και λαδιού

Το μεγάλο στοίχημα της τυποποίησης τόσο του ελαιολάδου, όσο και της ελιάς, προσπαθεί να κερδίσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Βορείων Σποράδων, προκειμένου να μπορέσει να πετύχει καλύτερες συμφωνίες για εξαγωγές, με όφελος για τους παραγωγούς. Σήμερα Ιταλοί κυρίως έμποροι, αγοράζουν χύμα το 80-90% της παραγωγής ελαιολάδου του Πηλίου, το οποίο (λόγω έλλειψης παραγωγής στη χώρα τους), τυποποιούν και εξάγουν ως Ιταλικό. Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ράδιο Ένα 102,5», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων Γιάννης Διανελλάκης, που αναφέρθηκε στην πρόταση που υποβλήθηκε εκ μέρους του Συνεταιρισμού, για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των εγκαταστάσεων και υποδομών του πάνω από 1,5 εκ. €, ώστε να μπορεί να τυποποιήσει το ελαιόλαδο και την ελιά, για να μπει πιο δυνατά στον τομέα της εμπορίας.

Καλή η παραγωγική χρονιά
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού επισήμανε ότι η παραγωγή στην περιοχή του Πηλίου και στην Ελλάδα γενικότερα ήταν ικανοποιητική το 2014, σε αντίθεση με τις ανταγωνίστριες χώρες Ιταλία και Ισπανία, που είχαν μειωμένη παραγωγή, ίσως και στον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών. Μάλιστα, ανέφερε ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ικανοποιητική είναι και η τιμή του ελαιολάδου, λόγω της μειωμένης παραγωγής διεθνώς, αν και τα κυκλώματα, τις κρατούν πολύ πιο κάτω απ’ αυτές που θα μπορούσαν να είναι.
«Η κατάσταση αυτή μας ευνοεί ως χώρα, κάτι που βλέπουμε εδώ και δύο μήνες που έρχονται στον Συνεταιρισμό Ιταλοί κυρίως, αλλά και από άλλες χώρες, που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες», ανέφερε. Ο κ. Διανελλάκης εκτίμησε ότι το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που κάνει πολύ μεγάλο ντόρο στην παγκόσμια αγορά και εκτίμησε ότι δεν είναι τυχαίο που ο Ιταλός αγοράζει 80 ίσως και 90% της παραγωγής, για να συσκευάζει και να κάνει εξαγωγές. «Υπάρχει πεδίο, θέλει προσπάθεια και σωστή δουλειά από τους Συνεταιρισμούς και από τους ιδιώτες ακόμη», ανέφερε.

Ενδιαφέρον από Κίνα και Αμερική
Τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο πρόεδρος, υπάρχει συνεχές ενδιαφέρον για ελαιόλαδο, από την Κίνα και την Αμερική, που όμως είναι μεγάλες αγορές, θέλουν πολύ προσπάθεια, επιμονή και πολύ καλό προϊόν στην τυποποίηση και τη συσκευασία του.
«Υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο και πολύ μεγάλη προσπάθεια. Στην Αμερική έγινε και πέρυσι εξαγωγή, έμειναν πολύ ικανοποιημένοι, αλλά δεν το έχουν συνηθίσει ως διατροφικό προϊόν, αλλά πιστεύουμε ότι αργά και με σταθερά βήματα, θα κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα».
«Να μην πουλάμε χύμα»
Ο κ. Διανελλάκης εκτίμησε ότι πρέπει να ξυπνήσουμε και να συνέλθουμε, από το «παράγω και πουλάω χύμα» και πρόσθεσε ότι έρχονται οι Ιταλοί, το οικειοποιούνται και πωλούν στην παγκόσμια αγορά το Ελληνικό ελαιόλαδο, ως Ιταλικό.
«Πρέπει οι ιδιωτικοί φορείς, οι συνεταιρισμοί να εξετάσουν σοβαρά την περίπτωση της τυποποίησης του ελαιολάδου, γιατί εκεί βρίσκεται η υπεραξία ενός προϊόντος και όχι στη χύμα διάθεση, που, δυστυχώς, το 80 με 90% της παραγωγής διακινείται, τόσο στο λάδι, όσο και στην ελιά», ανέφερε.
Το ότι δεν έχει γίνει κάτι στο τομέα της τυποποίησης, μέχρι σήμερα, ο κ. Διαννελάκης, απέδωσε σε όλες τις στρεβλώσεις που υπήρχαν στην Ελληνική γεωργία, όλα αυτά τα χρόνια (όπως επιδοτήσεις, ενισχύσεις, χωρίς προσπάθεια και συνέχεια), ενώ δεν έγινε καμία καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και της διάθεσης. «Δυστυχώς, ήμασταν σε μια πολύ στρεβλή κατεύθυνση, αν και υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις μικρών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και ιδιωτών, που προχώρησαν και έχουν πετύχει πάρα πολλά», τόνισε.
Ο μεγάλος όγκος όμως των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και των ιδιωτών, δυστυχώς, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο «πουλάμε χύμα», κάτι που πρέπει να αλλάξει και να εκμεταλλευτούμε κυρίως το ελαιόλαδο και την ελιά, καθώς ιδιαίτερα το λάδι είναι προϊόν που παίζει ρόλο στην παγκόσμια αγορά, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

«Λαθεμένη αντίληψη»
Ερωτηθείς αν υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες ελαιολάδου, ο κ. Διανελλάκης απάντησε ότι στους παραγωγούς του Πηλίου, υπάρχει μια λαθεμένη νοοτροπία του παραγωγού, που είναι και αδυναμία του Συνεταιρισμού να μπορέσει να κερδίσει νέες αγορές, από τη στιγμή που δεν έχει στα χέρια του το προϊόν.
«Στο Πήλιο έχουμε συνηθίσει ως παραγωγοί, να παράγουμε λάδι και στη συνέχεια να το βάζουμε στις αποθήκες μας και όταν υπάρχει ένα ενδιαφέρον στην αγορά να πουλάμε δοχείο – δοχείο. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, που ανέφερε ότι σε άλλες περιοχές οι παραγωγοί δίνουν το προϊόν τους στον Συνεταιρισμό ή στον ιδιώτη, που έχοντας ποσότητα, διαπραγματεύονται την πώληση με άλλους όρους.
Σύμφωνα με τον Γ. Διανελλάκη «εμείς υπολειπόμαστε, διότι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό το εμπορικό «παιχνίδι» υπέρ του παραγωγού, ακριβώς διότι ο παραγωγός δεν εμπιστεύεται για πολλούς και διάφορους λόγους».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να σπάσει αυτό το «απόστημα» της εμπιστοσύνης του παραγωγού στον Συνεταιρισμό, προς όφελος του παραγωγού.
Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Βορείων Σποράδων, έχει υποβάλει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των εγκαταστάσεων και υποδομών του πάνω από 1,5 εκ. €.
Ο πρόεδρος εκτίμησε ότι η μελέτη που κατατέθηκε προ ημερών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται πλέον στη φάση της έγκρισης. «Πιστεύουμε ότι θα εγκριθεί η μελέτη και θα βοηθήσει στην βελτίωση των υποδομών μας για την καλύτερη τυποποίηση και συσκευασία των προϊόντων μας, κυρίως λάδι και ελιές, γιατί αυτή είναι η δύναμή μας», δήλωσε.
Πρόκειται για πρόγραμμα, που απευθύνεται σε ελαιοκομικούς φορείς, επιδοτούμενο κατά 80% από Ευρωπαϊκά κονδύλια 10% συμμετοχή του Συνεταιρισμού και 10% από πόρους της κυβέρνησης. «Είναι πολύ σημαντικό, όταν έχεις ένα τόσο μεγάλο ποσοστό επιδότησης, να καταφέρεις να εγκριθεί και στη συνέχεια να υλοποιηθεί. Πρόκειται για μεγάλη επένδυση που πραγματικά θα μας δώσει δυνατότητες για τα επόμενα χρόνια, ώστε να μπούμε πιο δυνατά στον τομέα της εμπορίας ελαιολάδου και ελιάς», ανέφερε ο Γιάννης Διανελλάκης.

Δηλώσεις ΟΣΔΕ
Ενόψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι δηλώσεις ΟΣΔΕ που θα κάνουν φέτος οι παραγωγοί είναι ζωτικής σημασίας, τόνισε ο κ. Διαννελάκης, που χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη φετινή χρονιά. Κάλεσε δε τους παραγωγούς, να πάνε με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον Συνεταιρισμό και αν μπορούν να αυξήσουν τις ποσότητες των αγροτεμαχίων του «γιατί φαίνεται ότι το καθεστώς ευνοεί τους παραγωγούς με πολλά στρέμματα». Κάποιοι που δεν δήλωσαν τις εκτάσεις τους, καλό είναι να τις δηλώσουν, γιατί αυτά τα χρήματα που έπαιρναν δεν ισχύουν και θα βγει ένα νέο ποσό που θα πρέπει να διαχειριστούν μέχρι το 2020, ανέφερε ο πρόεδρος του Α.Σ. Πηλίου – Σποράδων. Ο κ. Διαννελάκης εκτίμησε ότι μέχρι τις 10 Μαρτίου θα έχουν ξεκινήσει οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και οι παραγωγοί πρέπει να αρχίσουν να συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για να είναι έτοιμοι και να υποβληθούν έγκαιρα οι δηλώσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.