Τρύφωνας Πλαστάρας: “Παρά φύσιν βιασμός του επαγγελματία οι κατασχέσεις” (ηχητικό)

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας κ. Τρύφωνας Πλαστάρας.
Ανήθικη χαρακτήρισε την κίνηση του Δημοσίου ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ ενώ κάλεσε τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Μεϊκόπουλο να πάρει ξεκάθαρη θέση

Ως παρά φύση βιασμό του επιχειρείν χαρακτήρισε τη βροχή κατασχέσεων εις χείρας τρίτων σε βάρος των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Τρύφωνας Πλαστάρας μιλώντας σήμερα το πρωί στο Ράδιο Ένα 102,5. Ο κ. Πλαστάρας ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για την κατάπτυστη και χωρίς ηθική κίνηση να προχωρήσει το Δημόσιο στην ενεργοποίηση ενός νόμου σε βάρος κυρίως των μικρομεσαίων. Το τελευταίο διάστημα τα κατασχετήρια της εφορίας σε πελάτες όσων επιχειρήσεων οφείλουν στο δημόσιο έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα το οποίο θα οδηγήσει άμεσα σε πολλαπλασιασμό των λουκέτων και σε αύξηση της ανεργίας μέσω των απολύσεων.

Όπως δήλωσε ο κ. Πλαστάρας το τηλεφωνικό κέντρο της Ομοσπονδίας δέχτηκε καταιγισμό τηλεφωνημάτων για το συγκεκριμένο θέμα προκαλώντας την παρέμβαση της διοίκησης της ΟΕΒΕΜ. «Ο επιχειρηματίας μπορεί να έχει «κουσούρια» αλλά δεν μπορεί να είναι δακτυλοδεικτούμενος στην κοινωνία.» επισήμανε ο κ. Πλαστάρας. «Με τη συμπεριφορά αυτή του Δημοσίου που καταδεικνύεται και από τα σχετικά έγγραφα μόνο έτσι καταλήγουν να είναι οι επιχειρηματίες.»

Η κίνηση του Δημοσίου να κατάσχει απευθείας χρήματα πελατών επιχειρήσεων που του οφείλουν εξοργίζει και έρχεται να καλύψει το κενό από τους πλειστηριασμούς και έρχεται να μπει άμεσα στην τσέπη του επαγγελματία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ άμεσα υπήρξε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και με το νομικό τμήμα της Συνομοσπονδίας προκειμένου να διερευνηθεί τρόπος αντίδρασης.

Χρονοβόρα και δαπανηρή η διαδικασία της ανακοπής

Όπως τόνισε ο κ. Πλαστάρας η μόνη αντίδραση που μπορεί να υπάρξει σε αυτή την ενέργεια του Δημοσίου είναι η αίτηση ανακοπής στα αρμόδια δικαστήρια, μια διαδικασία όμως που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα αλλά και δαπανηρή.

Ο κ. Πλαστάρας κάλεσε τον πρώτο σε ψήφους Βουλευτή της Μαγνησίας, όπως είπε, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο να πάρει θέση στο θέμα.

Είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή να ενεργοποιηθεί ένας τέτοιος «παγωμένος» νόμος που έδινε μια ανάσα στους επαγγελματίες; «Είναι ντροπή και αίσχος, οι έννοιες τσίπα και φιλότιμο χάνουν κάθε σημασία. Είμαστε ασύλληπτα εξοργισμένοι γιατί πρόκειται για μια κίνηση η οποία δεν βλάπτει μόνο την τσέπη αλλά και την ηθική πλευρά των επαγγελματιών.»

Πέρα από την παρέμβαση του κ. Μεϊκόπουλου ο κ. Πλαστάρας δήλωσε ότι θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον προϊστάμενο της τοπικής ΔΟΥ ώστε να διερευνηθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί η δυσμενής αυτή εξέλιξη για τις επιχειρήσεις, αλλά κυρίως κάτι τέτοιο θα διερευνηθεί μέσω των νομικών τμημάτων της Ομοσπονδίας και της Συνομοσπονδίας. Ο κ. Πλαστάρας ζήτησε από όσους επαγγελματίες έχουν λάβει γνώση ότι έχουν κοινοποιηθεί κατασχέσεις εις χείρας τρίτου σε πελάτες τους, να τους ενημερώσουν προκειμένου τα στοιχεία να αποσταλούν στο νομικό τμήμα της ΓΣΕΒΕΕ, προστατεύοντας όμως τα προσωπικά δεδομένα.

Επιστολή της ΟΕΒΕΜ στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σε επιστολή προς του Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που εξέδωσε η διοίκηση της ΟΕΒΕΜ για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμοι Βουλευτές,

Το τελευταίο διάστημα έχουν φτάσει στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Μαγνησίας δεκάδες τηλεφωνήματα με τα οποία δεκάδες συνάδελφοι μας γνωστοποιούν την ένταξή τους στην διαδικασία της ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΡΙΤΟΥ. Πρόκειται για ένα Νόμο ο οποίος είχε ψηφισθεί σε παλαιότερα χρόνια, είχε παγώσει εν μέρει, και ενεργοποιείται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί τον κάθε πελάτη να μην πληρώσει τον προμηθευτή αλλά τις υποχρεώσεις του προμηθευτή προς δημόσια ταμεία.

Θεωρούμε ότι η χρονική στιγμή είναι εντελώς άστοχη καθώς πάνω από το 70% των επιχειρήσεων έχει οφειλές προς τα δημόσια ταμεία, οι τζίροι των επιχειρήσεων σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας βρίσκονται σε κάθετη πτώση, ενώ και η ύπαρξη και η διατήρηση των capital control οδηγεί τις επιχειρήσεις σε εξαιρετικά δεινή θέση.

Θεωρούμε ότι η ενεργοποίηση της αναγκαστικής κατάσχεσης εις χείρας τρίτου αποτελεί ένα βίαιο βιασμό του επιχειρείν καθώς στραγγίζει και αφαιρεί κάθε δυνατότητα είσπραξης των προμηθευτών από τους πελάτες.

Η όλη αυτή διαδικασία βρίσκεται και σε εξαιρετικά λανθασμένη στιγμή καθώς έχει ανοίξει και ορθά η διαδικασία για την ύπαρξη ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού. Για να υπάρξει τραπεζικός λογαριασμός ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ δηλαδή η σχέση πελάτη προμηθευτή να είναι συνεχής και αδιάκοπη.

Επειδή η όλη διαδικασία περιλαμβάνει περιορισμένα μέτρα νομικής προστασίας, απαιτεί πολλά χρήματα και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση παρακαλούμε όπως αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία από μέρους σας προκειμένου να αρθεί και να παγώσει αυτό το κατάπτυστο μέτρο.

Με τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν ζητούμε χάρη ή διαγραφή των χρεών. Ζητούμε όμως να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας μέσα σ’ ένα λογικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Μαγνησίας θα συναντηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα τόσο με τους διευθυντές των Δημοσίων ταμείων όσο και με εσάς προκειμένου να σχεδιάσουμε την κοινή πορεία μας προς όφελος όλων.

Αναμένουμε το ταχύτερο δυνατόν την ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους σας και ζητούμε συνάντηση μαζί σας εντός της εβδομάδος προκειμένου να σας παραθέσουμε στοιχεία για ένα Νόμο ο οποίος κατά κυριολεξία βιάζει την επιχειρηματικότητα, τορπιλίζοντας κάθε έννοια ακατάσχετου λογαριασμού ενώ ταυτόχρονα διαπομπεύει την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.