Χρ. Μπουκώρος: «Έργο ανάπτυξης για τη Θεσσαλία ο Ε65»

Ομιλία του βουλευτή Μαγνησίας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στην Ολομέλεια της Βουλής

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με αφορμή το νομοσχέδιο για τον αυτοκινητόδρομο της Κεντρικής Ελλάδας Ε65. Ο Χρήστος Μπουκώρος, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, τόνισε ότι ο Ε65 αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο που βγάζει από την απομόνωση τη Δυτική Θεσσαλία, ενώνει τον βορρά με το νότο, στο πλαίσιο των διευρωπαϊκών δικτύων συνδυασμένων μεταφορών και φέρνει πιο κοντά τα λιμάνια του Πειραιά, της Ηγουμενίτσας και του Βόλου.
Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε τα εξής: «Πράγματι, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, δεν ανθίζει ούτε με μικρότητες ούτε με υστεροβουλίες ούτε με προτάγματα κομματικού συμφέροντος μπροστά σε μεγάλα ζητήματα που θα έπρεπε να ενώνουν ολόκληρο τον ελληνικό λαό.
Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία της αντιπολίτευσης να μιλήσει για την ουσία του σημερινού νομοσχεδίου, το οποίο έρχεται να ολοκληρώσει ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό έργο, που ουσιαστικά είχε παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.
Έρχεται σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την εμπλοκή του ίδιου του Πρωθυπουργού και με τη μεθοδευμένη εργασία δεκαοκτώ μηνών της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, να ξεμπλοκάρει το έργο του Ε65, να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του και να δρομολογήσει την υλοποίηση αυτού του έργου που ολοκληρώνει τα βασικά, τα μεγάλα οδικά δίκτυα της χώρας.
Εξάλλου, τα δημόσια έργα που συζητάμε σήμερα ανήκουν στον ελληνικό λαό, είτε γίνονται από εθνικούς πόρους είτε από ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό το έχει πει και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών.
Όμως η διαφορά ανάμεσα στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση έγκειται στο γεγονός, ποιος με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα προχώρησε την υλοποίηση αυτών των έργων και ποιος τα οδήγησε σε απραξία και αβελτηρία, με αποτέλεσμα να μειώνεται η υπεραξία τους για την οικονομία, την ανάπτυξη και την ίδια την κοινωνία. Μπορεί η αντιπολίτευση να θέλει να μιλήσουμε με μεγαλοστομίες και εύκολα λόγια, όμως τα αποτελέσματα της προηγούμενης κυβέρνησης και της σημερινής όσον αφορά στα δημόσια έργα είναι συγκρίσιμα.
Τι έγινε λοιπόν; Η σημερινή κυβέρνηση συμβασιοποιήσε σε δημόσια έργα περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια. Τι είχε συμβασιοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση σε δημόσια έργα; Μόλις 500 εκατομμύρια. Στην Νέα Δημοκρατία υλοποιούμε ένα πρόγραμμα, το προεκλογικό μας πρόγραμμα που εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό, ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, πράγματα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί και τα οποία φιλοδοξούμε ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας θα έχουν συμβασιοποιηθεί στο σύνολό τους.
Καταρχήν, ο Ε65 ανήκει στην ομάδα των μεγάλων οδικών έργων που πρώτη φορά επελέγη το πρωτοποριακό σύστημα της υλοποίησης της κατασκευής δια της παραχώρησης. Σύστημα που επελέγη για τη χώρα μας το 2007. Η συγκεκριμένη μέθοδος είχε χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Ευρώπη και την Ασία και κυρίως, την Ιαπωνία και είχε ως αποτέλεσμα να αποδίδονται έργα τεχνικά άρτια μέσα στα χρονοδιαγράμματα, χωρίς να εκτινάσσεται το κόστος κατασκευής. Αυτά είναι και τα ζητούμενα, για να είναι ωφέλιμα τα έργα για την κοινωνία.
Κατά τα προηγούμενα χρόνια, εφόσον επελέγη το σύστημα παραχώρησης το 2007, ήρθε η κρίση, ήρθε μια άλλη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που άρχισε να ξεμπλοκάρει και πάλι αυτά τα έργα και μετά περάσαμε τεσσεράμισι χρόνια απραξίας με την προηγούμενη κυβέρνηση και στο έργο Πάτρα-Πύργος και στον Ε65 και στο βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης. Αυτά τα τρία έργα που απομένουν για να ολοκληρωθούν τα μεγάλα οδικά έργα της χώρας.
Έρχεται λοιπόν η σημερινή κυβέρνηση να τα ξεμπλοκάρει και τα τρία αυτά έργα σε δύο μόλις χρόνια, με την εμπλοκή του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών και ενώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση έναντι των εθνικών μας συμφερόντων και την παγκόσμια πρόκληση της πανδημίας, σε ένα εντελώς ασταθές περιβάλλον.
Αυτό σημαίνει ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης δεν υποχώρησε ούτε ένα λεπτό με την πανδημία, αλλά και τα μεγάλα έργα υποδομής προωθήθηκαν με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται τώρα η χρηματοδότηση των 442 εκατομμυρίων ευρώ για τον Ε65. Ένα έργο που θα δώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της μετάβασης από την εποχή του λιγνίτη στην εποχή της απολιγνιτοποίησης. Διότι η Ελλάδα υποχρεούται να πετύχει πρώτη τους στόχους που θέτει η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία- Green Deal» και να είναι πρώτη στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος.
Το έργο αυτό λοιπόν, βγάζει από την απομόνωση τη Δυτική Μακεδονία, όμως, βγάζει από την απομόνωση και τη Δυτική Θεσσαλία, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και δίνει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες.
Άκουγα για δεκαετίες, ως προερχόμενος από τον Βόλο, για την ανάπτυξη του δίπολου Βόλου-Λάρισας, η οποία αδικεί και στερεί από αναπτυξιακές δυνατότητες τη Δυτική Θεσσαλία, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.
Τώρα λοιπόν αυτός αυτοκινητόδρομος διέρχεται από την καρδιά των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων και δίνει δυνατότητες ανάπτυξης και σε αυτό το κομμάτι της Θεσσαλίας, ενώνει τον βορρά με το νότο, είναι στο πλαίσιο των διευρωπαϊκών δικτύων συνδυασμένων μεταφορών, διότι εκτός από την οδική σύνδεση, φέρνει πιο κοντά τα λιμάνια του Πειραιά, της Ηγουμενίτσας και του Βόλου.
Πρόκειται λοιπόν για ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο που μπαίνει στις ράγες της υλοποίησης, με την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού και με την άοκνη προσπάθεια του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.
Όμως, θα πρέπει να το δούμε αυτό και σε συνδυασμό με ένα άλλο έργο, που επίσης με τις προσπάθειες της κυβέρνησης μετά από επτά χρόνια ξεμπλοκάρει, το έργο της ηλεκτροκίνησης Βόλου-Λάρισας, το οποίο ξαναφέρνει την περιοχή της Μαγνησίας, το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο και το λιμάνι του Βόλου στο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι τώρα που βγαίνουμε στο ξέφωτο και μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα φανεί όλη η δουλειά που σκεπάστηκε από τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και των εθνικών μας θεμάτων. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις δεν σταμάτησαν, η προεργασία και η προετοιμασία που απαιτούν τα δημόσια έργα και οι δημόσιες υποδομές ολοκληρώθηκε και η επόμενη διετία της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας θα φέρει στην επιφάνεια τα αποτελέσματα και τους αναπτυξιακούς ρυθμούς που όλοι επιδιώκουμε, ώστε επιτέλους η χώρα μας, η Ελλάδα μας να κατακτήσει τη θέση που της αναλογεί ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς».
Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Μαγνησίας αναφέρθηκε και στην αποδεδειγμένη ικανότητα της κυβέρνησης απέναντι στα εθνικά ζητήματα της χώρας, όπως την υβριδική επίθεση στον Έβρο, την αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στις προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου, την απομόνωση του Ερντογάν από την ελληνική διπλωματία, την υλοποίηση ενός πελώριου εξοπλιστικού προγράμματος πολλών δισεκατομμυρίων ευρών, αυξάνοντας την αμυντική ισχύς της χώρας, καθώς και την αντιμετώπιση της χειραγώγησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος από την Τουρκία, μειώνοντας τις ροές κατά 95%.
Στο τέλος της ομιλίας του, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού για τις εύστοχες επισημάνσεις του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.


Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.