Αγγελική Καραμπατζάκη: «Εφόσον οι … έξω συνθήκες μεταβάλλονται, τα παιδιά πρέπει να κοιτάξουν ΄΄μέσα΄΄ τους»

Για εμφάνιση νέων επαγγελμάτων έκανε λόγο η Υπεύθυνη Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας

Πραγματοποιήθηκε και φέτος , αλλά διαδικτυακά, ο επαγγελματικός προσανατολισμός των τμημάτων της Γ’ Λυκείου και Γυμνασίου σε όλο το Νομό Μαγνησίας, με την υπεύθυνη λειτουργίας, να λύνει όλες τις απορίες των παιδιών με σκοπό να τους κατευθύνει προς τους νέους δρόμους που έχει χαράξει η συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας.
Η Υπεύθυνη του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, κ. Αγγελική Καραμπατζάκη, μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, συμβούλευσε τα παιδιά να εμπιστευθούν το «μέσα» τους και τις επιλογές τους, κινούμενοι ταυτόχρονα στις επιταγές της δια βίου μάθησης και έχοντας στο νου τους, την μεταπήδηση σε συναφείς κλάδους.
Λόγω της κενής θέσης στη Μαγνησία για αρκετούς μήνες, η ίδια όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της στο τέλος Φεβρουαρίου ξεκίνησε άμεσα την ενημέρωση των μαθητών της Γ’ Λυκείου σε όλο το νομό και σύμφωνα με το κάθε επιστημονικό πεδίο. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με τα παιδιά να συνδέονται από το αμφιθέατρο του σχολείου και ανά τμήμα. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός πραγματοποιήθηκε και για τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου.

Εμφάνιση νέων επαγγελμάτων!

Η κ. Καραμπατζάκη σχετικά με τις υπάρχουσες και δύσκολες συνθήκες της αγοράς εργασίας σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκαν πολλά αρνητικά απρόοπτα εδώ και πολλά χρόνια, ήδη από την οικονομική κρίση μέχρι τη δίχρονη πανδημία του κορωνοϊού και την φετινή ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Τόνισε ότι απέναντι στα απρόοπτα, η αγορά εργασίας διαμορφώθηκε αναλόγως είτε με την εμφάνιση νέων επαγγελμάτων είτε με την ανάδειξη συγκεκριμένων λόγω των συνθηκών. Ως παράδειγμα έφερε και πάλι την πανδημία που ανέδειξε περισσότερο τα επαγγέλματα υγείας, τα οποία είχαν μηδενική ανεργία παγκοσμίως.
«Εφόσον οι έξω συνθήκες μεταβάλλονται συνέχεια, τα παιδιά πρέπει να κοιτάξουν ΄΄μέσα΄΄ τους, καθώς ο εαυτός τους δεν θα αλλάξει και δεν θα μεταβληθεί. Είναι η σταθερά στην οποία πρέπει να στηρίξουν τις επαγγελματικές επιλογές τους», τόνισε επακριβώς η κ. Καραμπατζάκη. Εξήγησε ότι αν ένας μαθητής ενδιαφέρεται και έχει κλίση στα μαθηματικά και στη φυσική, μαθήματα που χρησιμοποιούνται σε μια σειρά επαγγέλματα, μπορεί να διερευνήσει τα επαγγέλματα αυτά, να διαλέξει τι του ταιριάζει καλύτερα και αν αντιμετωπίσει μελλοντικά προβλήματα ανεργίας, να μεταπηδήσει σε συναφή επάγγελμα με μικρές εκπαιδεύσεις.

«Η προσαρμογή στην αγορά
εργασίας δεν θα σταματήσει ποτέ»

Επισημαίνει άλλωστε, ότι η προσαρμογή στην αγορά εργασίας δεν θα σταματήσει ποτέ από την πλευρά των εργαζόμενων, με την εκπαίδευση και μετά το πέρας του πτυχίου και του μεταπτυχιακού να συνεχίζει, προωθώντας την δια βίου εκπαίδευση και την μετακίνηση σε συναφή επαγγέλματα εφόσον χρειαστεί.
Φέτος, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά των πανελλαδικών και τις επιλογές του μηχανογραφικού η κ. Καραμπατζάκη είπε πως οι επιλογές των υποψήφιων παιδιών δεν θα είναι συγκεκριμένες, αλλά απεριόριστες εντός του επιστημονικού τους πεδίου. Αλλαγή όμως έχει συντελεστεί και στον τρόπο υπολογισμού, των συντελεστών στα μαθήματα βαρύτητας, αλλά και στις βάσεις εισαγωγής, όπως έχουν καθοριστεί από τα πανεπιστημιακά τμήματα. Σχετικά με τον υπολογισμό των βάσεων είπε πως υπάρχουν πολλές ηλεκτρονικές εφαρμογές, στις οποίες τα παιδιά θα αναρτούν τους βαθμούς τους και αυτομάτως θα γίνεται ο υπολογισμός.
Σε αντιδιαστολή με τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας, όπου η ψυχολογία των παιδιών ταράχτηκε, φέτος η κ. Καραμπατζάκη σημείωσε πως οι μαθητές είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, εφόσον το μέλλον είναι τα ίδια τα παιδιά. «Τα παιδιά προσαρμόστηκαν και δεν πρέπει να αγχώνονται ότι δεν θα πάνε καλά. Εάν δεν πάνε καλά στις εξετάσεις, αυτό θα γίνει συνολικά και εφόσον γίνει συνολικά, θα συνεπάγεται ότι οι βάσεις των σχολών θα πέσουν και τα παιδιά θα πετύχουν να εισαχθούν στην σχολή που επέλεξαν», εξήγησε η υπεύθυνη σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού της Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.