Άγνωστες πτυχές της ζωής και του χαρακτήρα της Μάρθας Καραγιάννη

Συγκινεί η εξομολόγηση του Βολιώτη ψυχίατρου Δ. Σούρα για το θάνατο της Μάρθας Καραγιάννη

Ο Βολιώτης ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που μίλησε στην Μάρθα Καραγιάννη, την αγαπημένη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου, λίγο πριν «φύγει» από τη ζωή. Μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τον «ζωντανό» αυτό θάνατο, καθώς η Μάρθα Καραγιάννη «έφυγε» από τη ζωή και στην άλλη άκρη του τηλεφώνου ήταν ο Δημήτρης Σούρας.
«Μία παρά δέκα μου τηλεφωνεί η Ντόρα Δούμα, η “αδερφή” της Μάρθας, η κολλητή της φίλη και μου λέει ότι η Μάρθα δεν μιλάει καλά, ενώ είχαμε μιλήσει το πρωί και μιλούσε μια χαρά. Μου την έδωσε να της μιλήσω. Της είπα «πες μου καλημέρα Δημήτρη», μου είπε «καλημέρα Δημήτρη». Λέω «όχι μόνο αυτό, πες μου και κάτι παραπάνω». Και όταν πήγε να πει «τι κάνεις, πως είσαι, είπε κα… και πέθανε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρας για την τελευταία του συνομιλία με την Μάρθα Καραγιάννη.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχει γίνει. Ήταν ένα αναπάντεχο γεγονός, αυτός ο «ζωντανός» θάνατος, τη στιγμή που κανείς δεν το περίμενε. Πήρα τηλέφωνα γιατρούς, αλλά ήταν μάταιο, είχε ήδη “φύγει”. Το κατάλαβα και από τα ουρλιαχτά της Ντόρας που την έβλεπε εκείνη τη στιγμή. Έκλεισα το τηλέφωνο έφυγα, πήγα στο σπίτι της και την είδα και μετά κάθισα μίλησα μαζί της, της έπιασα το χέρι και το πρόσωπο και “της είπα” όσα δεν είχα προλάβει να της πω. Ήμουν κι εγώ ένας άνθρωπος που η μοίρα μου είχε αυτό το κομμάτι, το δύσκολο. Τόσα χρόνια στο επάγγελμα και στη ζωή, ποτέ δεν μου είχε συμβεί κάτι τέτοιο και με δυσκόλεψε πάρα πολύ. Δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο, είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση», συνέχισε ο Βολιώτης ψυχίατρος, περιγράφοντας εκείνα τα τραγικά λεπτά.

Η Μάρθα ήταν μια αντιστάρ

Ο κ. Σούρας, στενός φίλος της Μάρθας Καραγιάννη μίλησε για εκείνη και για όσα ο κόσμος δεν γνώριζε.
«Η Μάρθα έφυγε. Έφυγε ένα πάρα πολύ καλό παιδί, μια γυναίκα αντιστάρ. Αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος ήταν πως η Μάρθα ήταν μια σταρ, αλλά στη ζωή της ήταν αντιστάρ. Ένας άνθρωπος πολύ προσιτός, πολύ καθημερινός, δεν την ενδιέφερε καθόλου να το παίξει, να δείξει ποια είναι, αγαπούσε πολύ τον κόσμο, τους ηθοποιούς, έλεγε πάντα τα καλύτερα λόγια. Ήταν τσαμπουκαλού, ήταν μία γυναίκα η οποία είχε τη γνώμη της , την έλεγε, όταν είχε αντιρρήσεις τις έδειχνε, είχε τσαγανό. Ήταν φοβερά φιλάνθρωπος, φιλότιμη, έδινε σε κόσμο χωρίς να μαθαίνει κανείς τίποτα.
Όταν πέθανε μια μεγάλη τραγουδίστρια, έβγαλε και μου έδωσε χρήματα να τα δώσω στις κόρες της αντί για στεφάνι. Και δεν την ήξερε. Ξέρω, μου είπε, ότι είμαι ένας άνθρωπος που θέλω να είμαι κοντά σε έναν άλλο άνθρωπο. Να τα δώσεις και να μην πεις κουβέντα από που είναι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρας για τη μεγάλη πρωταγωνίστρια.
Μάλιστα ο ίδιος τόνισε πως μαζί τη Μάρθα τελειώνει μια εποχή. «Ήταν η τελευταία σταρ, δεν έμεινε κανείς. Η Μάρθα είχε αυτή τη φοβερή λάμψη, τη λάμψη από τις θαλασσιές τις χάντρες», ανέφερε.
Μιλώντας για την Μάρθα του παρασκηνίου, της καθημερινής ζωής και όχι την πρωταγωνίστρια, ο κ. Σούρας σημείωσε πως η Μάρθα έλεγε πως «ό,τι είχα να δώσω, το έχω δώσει» και από δική της θέληση αποσύρθηκε από τα φώτα και τις παραστάσεις.
Ωστόσο, ήταν μια γυναίκα με ανησυχίες. Διάβαζε, είχε μεταφυσικές ανησυχίες, έψαχνε τον Θεό, διαφορετικές θρησκείες, το σύμπαν, έβλεπε πολλές παραστάσεις. Ήταν όμως και πολύ αγαπητή στον κόσμο, που όπως είπε ο κ. Σούρας, μόλις την έβλεπαν ζητούσαν αυτόγραφα, φωτογραφίες, ήθελαν να την αγγίξουν.
Μεγάλη της αγάπη αλλά και ανησυχία ήταν το μεταφυσικό. «Έλεγε ότι κάτι υπάρχει μετά τον θάνατο, το έψαχνε. Έλεγε δε ότι «ο θάνατος δεν είναι δικό μου πρόβλημα, είναι των άλλων, που θα μείνουν». Ήταν πολύ φιλοσοφημένη, έκανε πάρα πολλά ταξίδια, πήγε σε πολλά κράτη όπου το θέμα της θρησκείας ήταν πολύ ιδιαίτερο, όπως το Θιβέτ, το Νεπάλ και ήρθε εμπλουτισμένη με πολλές εμπειρίες και το βράδυ μάζευε τους φίλους και τα συζητούσε. Το σπίτι της ήταν γεμάτο με μεταφυσικά βιβλία και περιοδικά. Ήταν ψαγμένη, λάτρευε το μαύρο, το γκρι, κυκλοφορούσε άβαφη», είπε ο κ. Σούρας, βαθιά συγκινημένος για την απώλεια της φίλης του, της μεγάλης πρωταγωνίστριας που ο θάνατός της σημαδεύει το ελληνικό θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.