Αγρότες Ριζομύλου: Άλλες οι εξαγγελίες, άλλα βλέπουν στο ταμείο οι αγρότες

Παραμένουν στο μπλόκο παρά τον χιονιά

Στο μπλόκο της Μαγνησίας, που αποτελείται από τρακτέρ στις άκρες της παλιάς εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας, στο ύψος του Ριζομύλου, βρίσκονται οι αγρότες της Μαγνησίας, παρά το γεγονός ότι σημειώνεται ελαφρά χιονόπτωση. Οι αγρότες είναι σε συνεννόηση με τα άλλα μπλόκα της χώρας και θα αποφασίσουν από κοινού που μπορούν να φτάσουν.
Ο Χάρης Σεσκλιώτης πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ριζομύλου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι οι αγρότες αντέχουν, οι κτηνοτρόφοι πηγαίνουν στα ζώα τους, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι άλλα εξαγγέλλει και άλλα βλέπουν οι αγρότες στο ταμείο…

Σύμφωνα με τον αγρότη, το αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο παραμένει, οι αγρότες πληρώθηκαν μια δόση ανά στρέμμα, ανάλογα με τις δηλώσεις που έγιναν στο ΟΣΔΕ, μετά από αρκετά χρόνια, γιατί είχε μειωθεί και αυτό και υπάρχει δέσμευση να δοθεί μια δεύτερη δόση.
«Αυτό δεν λύνει το πρόβλημα των αγροτών με τιμή πετρελαίου 2 € και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτά τα κόστη για να καλλιεργήσουμε την άνοιξη», ανέφερε ο κ. Σεσκλιώτης.

Επίσης είπε ότι οι αγρότες ζητούν αναπλήρωση εισοδήματος για προϊόντα όπως τα μήλα, τα κάστανα, αλλά παρά τις εξαγγελίες, οι αγρότες άλλα βλέπουν στο ταμείο, όταν πληρώνονται και για το λόγο αυτό είναι αναγκασμένοι για άλλη μια φορά να είναι στους δρόμους.
Όπως ανέφερε, τα μήλα πωλούνται 0,20 €/κιλό και στο ράφι ξεπερνούν τα 1,50 €, ενώ τα κάστανα έπαθαν ζημιά από αίτιο που δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ και ενώ η τιμή ήταν χαμηλή για αγρότες και υψηλή για τους καταναλωτές.

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Ριζομύλου τόνισε ότι πολλά αγροτικά προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων είναι ακριβότερα, χωρίς οι αγρότες να καρπώνονται την αύξηση αυτή και σε πολλές περιπτώσεις να παίρνουν ακόμη και λιγότερα χρήματα. Επίσης είπε ότι οι αγρότες που καλλιέργησαν βαμβάκι και ενώ τους είχαν τάξει τιμή 1 €, αναγκάζονται να το πουλούν προς 0,60-0,67 € σε βιομηχανίες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη βγάζουν κέρδος, αλλά να ζημιώνονται.

Αναφερόμενος στο κόστος ενέργειας, τόνισε ότι οι αγρότες πότιζαν με κόστος 0,06-0,07 € την κιλοβατώρα και πλέον το κόστος με όλες τις εκπτώσεις κυμαίνεται μεταξύ 0,17 και 0,26 € ανάλογα με την έκπτωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.