Ακόμα «στον αέρα» η επένδυση στις Νηές Σούρπης

Λόγω της εμπλοκής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων

«Παγωμένη» παραμένει η τουριστική επένδυση στις Νηές Σούρπης, σύμφωνα με τον σύμβουλο διοίκησης της κατασκευάστριας εταιρίας Zoniro AE (πρώην Aristo Developers) κ. Δημήτρη Νταλή. Η καθυστέρηση στην έκδοση της τελικής απόφασης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς μέρους των εκτάσεων όπου θα γίνει η επένδυση, δεν αφήνει περιθώρια για θριαμβολογία. «Διατηρούμε την αισιοδοξία μας εδώ και 8 χρόνια για τη συγκεκριμένη επένδυση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη αναφορικά με το ιδιοκτησιακό. Επομένως δεν έχει αλλάξει κάτι.» ήταν η λιτή απάντηση που έδωσε ο κ. Νταλής στο ερώτημα που του έθεσε το magnesianews.gr.

Μεταξύ των 15 φακέλων με τα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του υπουργείου Τουρισμού για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, είναι και η τουριστική επένδυση στις Νηές. Αυτό δυστυχώς από μόνο του δεν συνιστά ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης. Το κλίμα ευφορίας που δημιουργήθηκε με την δημοσιοποίηση της είδησης υποβολής του φακέλου αδειοδότησης, δεν είναι κάτι που φαίνεται να συμμερίζεται η εταιρία που θα κατασκευάσει το έργο το οποίο ουσιαστικά «κολλάει» στο ιδιοκτησιακό.

Το πόρισμα της Κτηματικής Υπηρεσίας

Η επένδυση της Golfing Developments (θυγατρικής εταιρίας του ομίλου εταιρειών της Dolphin Capital Investors LTD του επιχειρηματία του real estate Μίλτου Καμπουρίδη) έχει περάσει κυριολεκτικά από σαράντα κύματα από την εποχή που το γήπεδο γκολφ που θα κατασκευαζόταν στο θέρετρο είχε συμπεριληφθεί στον φάκελο διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα ούτε το θέρετρο κατασκευάστηκε, ούτε βεβαίως Μεσογειακοί Αγώνες έγιναν (παρότι μας είχαν ανατεθεί), με τη σκανδαλώδη εκείνη απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου.

Στο πόρισμα που εξέδωσε τον Απρίλιο του 2010, ο Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ν.Μαγνησίας Δημήτρης Ευθυμίου, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς ορισμένων εκτάσεων που είναι αντικείμενο διεκδίκησης μεταξύ της Ι.Μ. Δημητριάδος και του Ελληνικού Δημοσίου, αναφέρει ότι «Από τα συμβόλαια που υπέγραψε η Golfing Developers Α.Ε. με την Ι.Μ.Δ. (συμβάσεις μίσθωσης αγρών και αγοροπωλησίας ακινήτων), διαπιστώνουμε ότι αυτά αναφέρονται στο αριθ. 6920/80 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Βόλου Δήμητρας Ζαχογιώργου. Ενώ όμως το συμβόλαιο περιγράφει και αναφέρεται σε έκταση εμβαδού 1.358 στρεμμάτων, στα παραπάνω συμβόλαια η έκταση ανέρχεται σε 2.903,62 στρ. Δηλαδή η Ι.Μ.Δ. πούλησε ή μίσθωσε 1.545,6 στρέμ. παραπάνω απ’ ό,τι αναφέρεται στο συμβόλαιό της.

Το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης ωστόσο, που είχε ανατεθεί από την Μητρόπολη Δημητριάδος στο ΤΕΕ Μαγνησίας, ως τεχνικού συμβούλου του Κράτους, και είχε αναλάβει να διενεργήσει ο μελετητής – μηχανικός Ανδρέας Δογκάκης το 2012 πιστοποιούσε ότι η ιδιοκτησία των αμφισβητούμενων από το Ελληνικό Δημόσιο εκτάσεων είναι της Μητρόπολης Δημητριάδος. Το πόρισμα είχε καταγραφεί σε τρεις ογκώδεις τόμους και είχε παραδοθεί στους άμεσα εμπλεκόμενους καθώς και στην Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία διεξήγαγε έρευνα για το θέμα. Από τότε μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη.

Ιγνάτιος: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της επένδυσης

Από την πλευρά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, δηλώνει αισιόδοξος για την θετική έκβαση που θα έχει το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Όπως δήλωσε στο magnesianews.gr, είμαστε σε καλό σημείο διότι υπάρχει πλέον η διαδικασία, ενώ μέχρι πρότινος υπήρχε αδιέξοδο. Σύμφωνα με τον κ. Ιγνάτιο, με την υποβολή της μελέτης του ΤΕΕ, έγιναν πλέον αποδεκτοί οι ισχυρισμοί της Μητρόπολης Δημητριάδος αναφορικά με τις αμφισβητούμενες εκτάσεις και, αν και δηλώνει διστακτικός ως προς τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος, θεωρεί ότι η υπόθεση έχει προχωρήσει.

Η επένδυση στον «Κόλπο της Λεβάντας»

Στην ιστοσελίδα της Zoniro, η επένδυση στις Νηές ονομάζεται ως “Tο θέρετρο του Κόλπου της Λεβάντας” (Lavender Bay Resort). Το κατασκευαστικό πλάνο του Lavender Bay Resort περιλαμβάνει:

1. Ξενοδοχείο 5 αστέρων που θα λειτουργήσει η γνωστή αλυσίδα Kempinski
2. 220 επώνυμες οικιστικές μονάδες
3. 390 μη επώνυμες οικιστικές μονάδες
4. Γήπεδο γκολ 18 οπών σχεδιασμένο από τον διάσημο Gary Player
5. Beach club και άλλες εγκαταστάσεις αναψυχής

Η Zoniro Α.Ε. (Zoniro Greece) έχει την αποκλειστική διαχείριση των έργων της Dolphin Capital Investors στην Ελλάδα. Η Dolphin (www.dolphinci.com) είναι μια από τις κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες ακινήτων βάσει αξίας καθαρού παγίου ενεργητικού, εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Το χαρτοφυλάκιο των έργων της Dolphin καλύπτει έκταση άνω των 63.000 στρεμμάτων σε μοναδικές παραθαλάσσιες περιοχές, όπου ανεγείρονται 14 σύνθετες τουριστικές αναπτύξεις μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Κροατία, την Τουρκία, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τον Παναμά.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη εννέα έργα σε εξέλιξη από την Zoniro Greece. Το Porto Heli Collection στην Ερμιονίδα Αργολίδας, η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν διεθνή προορισμό πολυτελείας, γνωστό και ως η «Ελληνική Ριβιέρα», είναι το πρωταρχικό έργο μας στην Ελλάδα. Το ξενοδοχείο Amanzoe, υπό τη διαχείριση της αλυσίδας Amanresorts, άνοιξε τις πύλες του το καλοκαίρι του 2012, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από το διεθνή τύπο και τους επισκέπτες. Πρόκειται για το πρώτο ξενοδοχείο Aman με βίλες στην Ευρώπη και ίσως το καλύτερο θέρετρο στη Μεσόγειο την παρούσα στιγμή. Τον Αύγουστο του 2014, άνοιξε τις πύλες του το Nikki Beach Resort & Spa στο Πόρτο Χέλι και είναι το πρώτο Nikki Beach Hotel & Resort στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.