Τις αδικίες που υπάρχουν στον τρόπο υπολογισμού του οικογενειακού εισοδήματος και αποκλείουν φοιτητές από τη λήψη του στεγαστικού επιδόματος έφερε με Ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, όπως αναφέρει ο Βουλευτής σε σχετικό δελτίο Τύπου, που εξέδωσε.
«Σε περίπτωση που ένα ενήλικο τέκνο που δηλώνεται ως «εξαρτώμενο μέλος» στη φορολογική δήλωση των γονέων του εργαστεί έστω και για ελάχιστες ημέρες εντός μίας χρονιάς, οφείλει να υποβάλει ξεχωριστή δική του φορολογική δήλωση. Εφόσον υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση, η φορολογική μεταχείριση του το ενήλικου «εξαρτώμενου» τέκνου γίνεται στη βάση του ελάχιστου τεκμαρτού ετησίου εισοδήματος, ήτοι με βάση το ποσό των 3.000 ευρώ. Με τον υπολογισμό των εισοδημάτων του τέκνου στα 3.000 ευρώ, το ποσό αυτό πιστώνεται αυτούσιο στον οικογενειακό προϋπολογισμό και τελικώς προσαυξάνεται το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κατά 3.000 ευρώ ανεξάρτητα από τα πραγματικά εισοδήματα που απέκτησε το τέκνο κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους. Αποτέλεσμα είναι οικογένειες και φοιτητές να χάνουν το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα εξαιτίας του γεγονότος ότι κατά τη διάρκεια του έτους εργάστηκαν περιστασιακά με αποτέλεσμα να έχουν ένα μικρό εισόδημα, που επουδενί φυσικά δεν φτάνει τα 3.000 ευρώ», ανέφερε ο Βουλευτής.
Στην Ερώτησή του που συνυπογράφουν συνολικά 16 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να τροποποιηθεί ο υπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος για αυτές τις περιπτώσεις και να μεριμνήσει προκειμένου να λάβουν το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα και οι οικογένειες που έμειναν εκτός εξαιτίας του άδικου υπολογισμού του οικογενειακού εισοδήματος σε περιπτώσεις ευκαιριακής απασχόλησης ενήλικων εξαρτώμενων τέκνων.
Σύμφωνα με τον Βουλευτή, στο άρθρο 11 περ.1 β’ του Ν. 4172/2013 ορίζεται ότι ως «εξαρτώμενα μέλη» του φορολογούμενου νοούνται και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του πρώην Ο.Α.Ε.Δ. -νυν Δ.ΥΠ.Α-, ή υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους. Για τον υπολογισμό του συνολικού φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος υπολογίζεται το φορολογητέο εισόδημα του υπόχρεου, της συζύγου και των τέκνων, εφόσον αυτά υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: «Εν μέσω ραγδαίας ακρίβειας και διαρκών ανατιμήσεων το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα συνιστά σημαντική βοήθεια για τις ελληνικές οικογένειες που το δικαιούνται καθώς καλύπτει τα ενοίκια κάποιων μηνών με αποτέλεσμα να δίνει «ανάσα» στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ο αποκλεισμός οικογενειών από την εν λόγω ενίσχυση εξαιτίας της ευκαιριακής απασχόλησης των τέκνων τους συνιστά κατάφορη αδικία και στην πράξη ακυρώνει τον κοινωνικό χαρακτήρα του επιδόματος».