Αλ. Μεϊκόπουλος: «Κομματικοποιεί το κράτος η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Ο βουλευτής Μαγνησίας, είπε ότι η ΝΔ, ενώ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολλά θέματα, τώρα εφαρμόζει πολιτικές του

Από αναντιστοιχία λόγω και έργων εκτιμά ότι χαρακτηρίζονται οι πρώτες μέρες διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, καθώς ενώ προεκλογικά κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολλά θέματα, πλέον εφαρμόζει τις πολιτικές του με νομοσχέδια που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία βελτιώνει κιόλας!
Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο «Ράδιο Ένα» και έκανε εκτενή αναφορά στα ζητήματα που ενώ η ΝΔ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, πλέον τώρα που εξελέγη κυβέρνηση, τα εφαρμόζει σε ζητήματα οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής, φορολογίας, εργασίας, ενώ την κατηγόρησε ότι σε ζητήματα οργάνωσης του κράτους αυτοδιοίκησης και παιδείας κάνει λάθη.

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Αναφερόμενος στις πρώτες μέρες διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι από τις πρώτες μέρες της θητείας του κυβερνητικού σχήματος, ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην κριτική στον δημόσιο λόγο και στα θέματα που αναδεικνύονται, ενώ ο προεκλογικός της λόγος, απέχει από την πραγματικότητα. Έφερε ως παράδειγμα την οικονομία, που ενώ κατηγορούνταν ο ΣΥΡΙΖΑ ότι την κατέστρεψε, ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, λέει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού για το 2019 και τα δημόσια οικονομικά είναι σε καλή κατάσταση.
Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ προεκλογικά οι κ.κ. Βαρβιτσιώτης και Παναγιωτόπουλος έκαναν λόγο για μια «προδοτική συμφωνία των Πρεσπών», όταν ανέλαβαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας, είπαν ότι αν εφαρμοστεί σωστά, δεν είναι τόσο επιζήμια, αλλά μπορεί να αποβεί ωφέλιμη…
Για το κομμάτι της φορολογικής πολιτικής και της εργασίας, ο κ. Μεϊκόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επί της ουσίας εφαρμόζει οικονομικές πολιτικές και τακτικές που είχαν ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ρύθμιση 120 δόσεων η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι προεκλογικά έλεγε ότι οι 120 δόσεις που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιαναπτυξιακή πολιτική, αλλά από την άλλη την εφαρμόζει και τη βελτίωσε σε κάποια σημεία. «Αυτό δείχνει μια αναντιστοιχία λόγων και έργων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στη συγκεκριμένη ρύθμιση, υπήρχαν σημεία που μπορούσε να βελτιώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Μαγνησίας, στο θέμα της αντιμετώπισης της νέας κυβέρνησης από τον Τύπο ισχύουν δύο μέτρα και σταθμά, ενώ τόνισε ότι «όταν η ΝΔ συναντήθηκε με την πραγματικότητα και συμφώνησε μ’ αυτήν, επί της ουσίας «ξέχασε» όλη την προηγούμενη στάση της».
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος τόνισε, ότι υπάρχουν και σοβαρότερα ζητήματα όπως η επιτελική οργάνωση του κράτους, η Αυτοδιοίκηση, αλλά και μια τελευταία άσχημη εξέλιξη για την τροπολογία της υπουργού Παιδείας για αναστολή των διετών προγραμμάτων σπουδών στα Πανεπιστήμια.

«Η ΝΔ κάνει κομματικό στρατό»

Σχετικά με την αποκομματικοποίηση, της Δημόσιας Διοίκησης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, ο Αλ. Μεϊκόπουλος θύμισε δηλώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και της ΝΔ και δημοσιεύματα ΜΜΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαθίδρυσε, σε επίπεδο Μεγάρου Μαξίμου και Βουλής κομματικό στρατό 2.500 υπαλλήλων, που όμως ήταν το άθροισμα όλων των επιστημόνων και αποσπασμένων υπαλλήλων που δούλευαν για όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και για όλες τις Γενικές Γραμματείες και αντί για «κομματικός στρατός του ΣΥΡΙΖΑ», που ήταν προεκλογικά σήμερα ονομάζονται μετακλητοί υπάλληλοι, που ασκούν και επιτελικό ρόλο.
Ακόμη είπε ότι σήμερα η Προεδρία της Κυβέρνησης συνενώνει όλες τις Γενικές Γραμματείες σε μια, με πολιτικό προϊστάμενο τον πρωθυπουργό και η υπηρεσία αυτή πριμοδοτείται με 440 υπαλλήλους, 100 μετακλητούς και τρεις γενικούς γραμματείς, οι οποίοι διορίζονται απευθείας από τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τον βουλευτή, «όλοι αυτοί οι άνθρωποι που προσλαμβάνονται και «βαφτίζονται» από τη ΝΔ και από τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης, άνθρωποι που κάνουν επιτελικό σχεδιασμό και έχουν οργανωτικές ικανότητες, έχουν μειωθεί οι προϋποθέσεις επιλογής τους, μπορούν να μπουν απόφοιτοι Λυκείου, ενώ αυξάνονται οι μισθολογικές τους αποδοχές».
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος διερωτήθηκε ότι αν δεν είναι αυτός κομματικός στρατός τότε ποιος είναι.
Ο ίδιος είπε ότι αντιλαμβάνεται την πάγια και διαρκή ανάγκη του Ελληνικού δημοσίου να έχει συνέχεια, ανεξάρτητα από ποια κυβέρνηση είναι κάθε φορά στα πράγματα και θα στελεχώνεται από ανθρώπους με ένα και μοναδικό κριτήριο για την επιλογή τους, την επιστημονικότητα και τις διοικητικές και οργανωτικές ικανότητές τους, που μπορούν να πιστοποιηθούν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
Ο βουλευτής είπε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργηθεί το μητρώο στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, για να στελεχώνουν το δημόσιο ανεξαρτήτου κυβέρνησης, το οποίο σήμερα καταργήθηκε. Όπως είπε τα στελέχη θα επιλέγονται πλέον από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών με τα κριτήρια που προανέφερε.
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος είπε ότι βλέπει μια αναχρονιστική επαναφορά της λογικής, ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη του κάθε κόμματος να μοιράζονται και οι θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης, παρά τους όρους που «βαφτίζονται».

Για το Πανεπιστημιακό άσυλο

Για το θέμα του Πανεπιστημιακού ασύλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ενώ ήταν ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα να γίνει ανοιχτή και σε βάθος συζήτηση για ένα θέμα που ταλανίζει τη δημόσια σφαίρα και τον τρόπο με τον οποίοι διοικούνται τα Πανεπιστήμια εδώ και δεκαετίες, εν τέλει επικρατεί μια ιδεολογική και συντηρητική εμμονή, παρά μια συζήτηση γύρω από τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος.
Για το επιχείρημα ότι τα Πανεπιστήμια, λόγω του ασύλου έχουν γίνει άβατα παραβατικότητας και παρανομίας, ο Αλ. Μεϊκόπουλος είπε ότι ο ισχυρισμός είναι υπερβολικός, γιατί έτσι κι αλλιώς εκ του νόμου που ισχύει, μπορεί όταν γίνεται κάποια κακουργηματική πράξη, αυτεπάγγελτα να παρεμβαίνει η Αστυνομία. Για πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα, πρέπει να συναινέσει το πρυτανικό συμβούλιο, σύμφωνα με το νόμο.
Στο πολιτικό και διαχειριστικό κομμάτι, ο βουλευτής είπε ότι το άσυλο δεν αφορά το ποιες παράνομες ενέργειες συμβαίνουν στα Πανεπιστήμια και πως θα παρεμβαίνει το κράτος για να τις αντιμετωπίσει, αλλά με την ελευθερία διακίνησης ιδεών και την αυτοδιάθεση των Πρυτανικών Αρχών και των Φοιτητικών Συλλόγων μέσα στον Πανεπιστημιακό χώρο.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι περιορίζεται πάρα πολύ και σκοπίμως πολλές φορές, η συζήτηση γύρω από το άσυλο, ενώ για τη ρύθμιση της κυβέρνησης είπε ότι εδράζεται σε μια δημόσια κουβέντα, που προσβάλλει και υπονομεύει τα Πανεπιστήμια, καθώς από τα 24 της χώρας σε 3-4 Πανεπιστημιακούς χώρους υπάρχουν έκνομες ενέργειες.

«Αλλοίωση της νωπής λαϊκής εντολής»

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση αναφορικά με την Αυτοδιοίκηση αλλοιώνει τη νωπή ακόμη λαϊκή εντολή, καθώς η μείζονα μεταρρυθμιστική τομή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί για να ξέρουμε ποια είναι τα τυχόν αδιέξοδα που θα προκύψουν και πρέπει να θεραπευτούν από ένα νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ.
Όπως είπε, έχουμε μια νομοθετική πρωτοβουλία λίγες εβδομάδες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια διαδικασία που το σώμα ψήφισε με βάση το νέο εκλογικό σύστημα και θεσμικό πλαίσιο και μάλιστα η κυβέρνηση δίνει περιθώριο τριών ημερών για δημόσια διαβούλευση και για αλλαγές που προσπαθεί να κάνει στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Η προσπάθεια αποκέντρωσης
σε ένα Δήμο καταργείται»

«Σπεύδουν να εξυπηρετήσουν ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο, καθώς η πρωτοβουλία καθυποτάσσει τα συμβούλια να είναι όργανο του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, ενώ οι εκλογές έγιναν με τα προγράμματα των αυτοδιοικητικών παρατάξεων. Υπάρχει μια παραβίαση της αρχής της ισότητας και της ψήφου, διαμορφώνοντας επί της ουσίας όρους σύνταξης παρατάξεων κομμένους και ραμμένους στα μέτρα και τα σταθμά που ορίζει ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης», τόνισε.
Ακόμη είπε ότι στον Κλεισθένη υπήρχε η λογική της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, με περισσότερες αρμοδιότητες στα Τοπικά Συμβούλια με εκλογή του προέδρου του Τ.Σ. από τα μέλη που εκλέχθηκαν. Πλέον, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου θα διορίζεται από τον δήμαρχο, ενώ επανέρχονται τα Τοπικά Συμβούλια στον παλιό γνώριμό τους ρόλο, ως διακοσμητικά και πλέον η προσπάθεια αποκέντρωσης σε ένα Δήμο καταργείται, τόνισε και κατέληξε ότι επιχειρείται για λαθροχειρία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.