Αλ. Μεϊκόπουλος: «Μακριά από την κοινωνική πραγματικότητα το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό»

Σε δήλωση προχώρησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής επισημαίνει «Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, μπορεί να φέρει τον πολλά υποσχόμενο τίτλο: «εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας και ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», ωστόσο πρόκειται για ένα τίτλο εξαιρετικά αντιφατικό, μίας και η πραγματικότητα σήμερα αντανακλά την παντελή έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Αστυνομικοί εισέρχονται ξημερώματα σε σπίτια χαμηλοσυνταξιούχων και τους απειλούν με έξωση για οφειλές σε τράπεζες μόλις λίγων χιλιάδων ευρώ. Την ίδια ώρα, η ανηλικότητα αποδεικνύεται απελπιστικά εκτεθειμένη, με τον κρατικό μηχανισμό να έχει αποτύχει στο πεδίο της παιδικής προστασίας και πρόνοιας.

Η κυβέρνηση, ενώ είχε την ευκαιρία να δώσει πραγματική «ανάσα» σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και ευάλωτα νοικοκυριά, επέλεξε για ακόμη μία φορά να εισάγει μία δέσμη σκόρπιων διατάξεων, που είτε έχουν καθυστερήσει πολύ και δεν έχουν πλέον το κατάλληλο κοινωνικό αποτύπωμα, είτε αγνοούν στην πράξη την κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα και παραμένουν «γράμμα κενό». Θεσπίζεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ενόψει Χριστουγέννων για χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες, που ωστόσο διατηρείται στο εξαιρετικά χαμηλό ποσό των 250 ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν απαντά στις ανάγκες των νοικοκυριών, όπως έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της ραγδαίας ακρίβειας και της επίμονης άρνησης της κυβέρνησης να λάβει μέτρα ανακούφισης και εξομάλυνσης της κατάστασης. Ταυτόχρονα, από τους 500.000 μακροχρόνια άνεργους της χώρας, θα ωφεληθούν από την ενίσχυση μόλις οι 100.000.

Αναποτελεσματικές είναι και οι διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει εγκαίρως σε γενναία ρύθμιση των σωρευμένων από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση οφειλών, με μακρά περίοδο αποπληρωμής και διαγραφή μέρους του ασφαλιστικού κεφαλαίου, περιορίζεται σε μία απλή αύξηση των δόσεων από 12 σε 24, που αν και χρήσιμη, στην ουσία άργησε τόσο πολύ, που πλέον είναι σχεδόν ανώφελη. Αυτό γιατί, η πλειονότητα των μικρομεσαίων στρωμάτων έχουν πληθώρα σωρευμένων οφειλών, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετήσουν την δόση, καταβάλλοντας παράλληλα και την τρέχουσα εισφορά.

Και ενώ το νομοσχέδιο αποτυγχάνει να απαντήσει αποτελεσματικά στις αγωνίες και τις ανάγκες των συνταξιούχων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δεν παραλείπει να συντηρήσει το μοντέλο αδιαφάνειας και συγκεντρωτισμού με το οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη δημόσια διοίκηση. Με πρόσχημα τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, το νομοσχέδιο αλλάζει τον τρόπο διοίκησης του, με τον Υπουργό να διορίζει το Διοικητή και να του παραχωρεί εξουσίες πάνω και από αυτές του ΔΣ, διαμορφώνοντας όρους για αδιαφάνεια και αυθαιρεσία.

Για ακόμα μία φορά, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιλέγει να κοιτά την κοινωνία και τις ανάγκες των πολλών από απόσταση”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.