Αλ. Μεϊκόπουλος: «Να μη ζήσουμε στη Μαγνησία, περιστατικά όπως στο γηροκομείο «Αττική»

«Η ανησυχητική ανακοίνωση των 40 κρουσμάτων σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα Αττικής σήμερα, που τυγχάνει να είναι και η Παγκόσμια Ημερά Τρίτης Ηλικίας, αποδεικνύει ότι για άλλη μια φορά το κρούσμα βρίσκει τον ΕΟΔΥ, και όχι ο ΕΟΔΥ το κρούσμα. Ο τελικός απολογισμός δεν έχει γίνει ακόμα αφού ολοένα και περισσότερα άτομα, ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι, βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό». Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μεϊκόπουλου για τα πολλαπλά κρούσματα σε γηροκομείο της Αττικής.
Όπως αναφέρει, «υπήρξαν, φυσικά, οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά τη μεταφορά των ηλικιωμένων, αλλά και την απολύμανση στην περιοχή, το βασικό ερώτημα, ωστόσο, είναι άλλο. Για ποιο λόγο μετά το πρόσφατο παράδειγμα του γηροκομείου στη Θεσσαλονίκη που έγινε εστία κορωνοϊού, εντοπίζουμε ανεξέλεγκτη διασπορά σε άλλο ένα γηροκομείο στην Αττική;
Δομές, όπως τα γηροκομεία, μετατρέπονται με ευκολία και ταχύτητα σε εστίες υπερμετάδοσης αν δεν υπάρχει ενισχυμένος, αυστηρός και επαρκής προληπτικός έλεγχος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη τακτικών και στοχευμένων προληπτικών ελέγχων σε προσωπικό και φιλοξενούμενους, η κυβέρνηση, όμως, εξακολουθεί να ποντάρει στην αντιμετώπιση, όπως και στο βαθμό που είναι εφικτή, παρά στην πρόληψη.

Στις 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησα συναντήσεις στο Γηροκομείο Βόλου και στο Σουρλίγκειο Γηροκομείο Καναλίων, όπου διαπίστωσα ότι τα εξής:
Πρώτον, ότι οι προληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ ξεκίνησαν μόλις το τελευταίο χρονικό διάστημα, εν μέσω της πλήρους εξέλιξης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, και δέυτερον ότι, όταν αυτοί διενεργούνται, γίνονται μόνο στο προσωπικό και αυτό τμηματικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ακόμα δομές στις οποίες ο προληπτικός έλεγχος περιορίζεται μόνο σε εργαζόμενους που επιστρέφουν από άδεια.

Για τους λόγους αυτούς, κατέθεσα κοινοβουλευτική Ερώτηση στην οποία αποτύπωσα την προβληματική εικόνα των τοπικών δομών φιλοξενίας πληθυσμών ειδικής ευαλωτότητας.
Αναμένω από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ να αλλάξουν το συντομότερο τη στρατηγική τους στο κομμάτι της πρόληψης μέσω του ενισχυμένου testing και να αποκτήσει επιτέλους ο ΕΟΔΥ και περιφερειακή υποδομή για να προστατεύσουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.