Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος : Όταν στην Ισλανδία καταδικάζουν, στην Ελλάδα αμνηστεύουν

Δήλωση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νομοσχέδιο για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Σε δήλωση προχώρησε ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με αφορμή το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ο Βουλευτής επισημαίνει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, πως εάν τεθεί σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας, τότε ακυρώνονται όλες οι ποινικές διώξεις σε στελέχη τραπεζών για τα δάνεια που γενναιόδωρα έδωσαν σε πολιτικά κόμματα, Μ.Μ.Ε. και επιχειρήσεις «κολλητών» και διέλυσαν την ελληνική οικονομία.

Η δήλωση του Βουλευτή:

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο προχωρά σε νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Οι αλλαγές αυτές χαρακτηρίζονται από ένα πνεύμα αυστηροποίησης, αλλά στην περίπτωση των στελεχών τραπεζών παρουσιάζουν ιδιαίτερη χαλαρότητα και γενναιοδωρία.

Ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε για το αδίκημα της απιστίας που αφορά ποσό άνω των 120.000 ευρώ αυτεπάγγελτη δίωξη, δηλαδή στην αρμοδιότητα των εισαγγελικών αρχών.
Η νέα διάταξη του Ποινικού Κώδικα που εισηγείται η κυβέρνηση τροποποιεί το άρθρο και καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη προβλέποντας ότι «αν η απιστία στρέφεται άμεσα κατά τραπεζικού ιδρύματος, η δίωξη ασκείται μόνο κατ’ έγκληση». Με άλλα λόγια, το στέλεχος τράπεζας θα διώκεται ποινικά μόνο αν καταθέσει μήνυση κατά του εαυτού του.

Αν ο νέος Ποινικός κώδικας τεθεί σε ισχύ, ακυρώνονται όλες οι ποινικές διώξεις σε στελέχη τραπεζών για τα δάνεια που γενναιόδωρα έδωσαν σε πολιτικά κόμματα, Μ.Μ.Ε. και επιχειρήσεις «κολλητών» και διέλυσαν την ελληνική οικονομία, εκτός και αν οι διοικήσεις των τραπεζών υποβάλλουν εντός 4 μηνών μηνύσεις κατά των στελεχών τους.
Τα δάνεια αυτά τα πλήρωσε ο ελληνικός λαός με σκληρά μέτρα προκειμένου να κρατήσει το τραπεζικό σύστημα όρθιο με πολλαπλές ανακεφαλαιοποιήσεις.

Η κυβέρνηση παραβιάζει την αρχή της ισότητας και δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι τράπεζες είναι υπεράνω νόμου και τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης.
Εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο αμνηστεύοντας εκ προοιμίου ή εκ των υστέρων από ποινικές ευθύνες τα στελέχη τραπεζών για υποθέσεις απιστίας και κλείνει το μάτι στα golden boys προετοιμάζοντας το έδαφος για την επιστροφή τους.

Σε άλλο μήκος κύματος, στην Ισλανδία πριν λίγες ημέρες καταδικάστηκαν σε 46 χρόνια φυλάκισης και οι εννέα τελευταίοι τραπεζίτες – στελέχη της μεγάλης διεθνούς τράπεζας «Kaupthing» για εγκλήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση του 2008. Οι Ισλανδοί απαίτησαν οι τραπεζίτες να έχουν την ίδια αντιμετώπιση όπως και οι υπόλοιποι πολίτες αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι βγήκαν σοφότεροι από την κρίση.

Το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών στην Ελλάδα είναι τελικά άλλη μια πτυχή της «επιστροφής στην κανονικότητα»».