Αναφορά Αθανάσιου Λιούπη για τα επιδόματα των τυφλών επιστημόνων

Το αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του μέλους της, Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, για την επαναφορά του επιστημονικού προνοιακού επιδόματος που λαμβάνουν οι τυφλοί επιστήμονες, καθώς και των προνοιακών επιδομάτων σε άτομα που λαμβάνουν ορφανικές συντάξεις, κατέθεσε ως αναφορά στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση, ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης.

Ο Βουλευτής διαβίβασε στον Υπουργό τη σχετική επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (Ε.Ο.Τ) και του μέλους της, του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, που έχει σταλεί από την Ομοσπονδία και προς τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία τα μέλη της διαμαρτύρονται για την περικοπή από τον ΟΠΕΚΑ εν μέσω πανδημίας, του επιστημονικού προνοιακού επιδόματος που λαμβάνουν οι τυφλοί επιστήμονες (δικηγόροι κλπ.), καθώς και την περικοπή προνοιακών επιδομάτων σε άτομα που λαμβάνουν ορφανικές συντάξεις και αιτούνται την επαναφορά στην προτέρα κατάσταση.
Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει ο κ. Λιούπης στην αναφορά του, αφορά μέλη τους που τυγχάνουν συνταξιούχοι από προγενέστερη εργασία και οι οποίοι σύμφωνα και με τον πρόσφατο Ν.4670/2020, είχαν το δικαίωμα εφόσον είναι δικηγόροι εγγεγραμμένοι στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο να ασκούν κανονικά δικηγορία.
Το επιστημονικό προνοιακό επίδομα αφορά στην αντιμετώπιση του έντονου ανταγωνισμού και των πολλαπλών δυσχερειών, ενώ χορηγείται επί σειρά ετών στους τυφλούς επιστήμονες, οι οποίοι σημειωτέον είναι ολιγάριθμοι και μέχρι πρότινος το ελάμβαναν ολόκληρο, και όχι μειωμένο ως απλοί συνταξιούχοι.
Αντίστοιχα, όπως τονίζουν στην επιστολή τους, μάλλον εκ παραδρομής, σημειώθηκε περικοπή επιδόματος άνεργων μελών τους κατά το ήμισυ, επειδή λαμβάνουν ως έμμεσα ασφαλισμένοι και ανίκανοι προς εργασία, μέρος της σύνταξης θανόντος γονέα, η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό του επιδόματος του ανέργου.
Τα συγκεκριμένα βοηθήματα για τα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους είναι απολύτως απαραίτητα και χρησιμοποιούνται για τον βιοπορισμό τους. Μάλιστα, δεδομένης της υγειονομικής απειλής και του περιορισμού των μετακινήσεων, είναι εξαιρετικά δύσκολο -έως και αδύνατο- τα άτομα με τύφλωση να προσέλθουν στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και να προσκομίσουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις, προκειμένου να αποδείξουν άμεσα στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, ότι ορθώς ελάμβαναν το επίδομα αυτό.
Ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας ζητά από τον Υπουργό να προβεί στις σχετικές ενέργειες επίλυσης των ζητημάτων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.