Αναγγελία στην Επιθεώρηση πριν την εργασία, ακόμη και για κάποιο… μερεμέτι στο σπίτι μας!

Απαραίτητη η εγγραφή όσων εκτελούν οικοδομικές εργασίες.Γίνονται έλεγχοι, ωστόσο, η εφαρμογή …δεν έχει ανοίξει

Νέα δεδομένα στο χώρο της οικοδομής και εν γένει των οικοδομικών δραστηριοτήτων φέρνει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, καθώς θα πρέπει να γίνεται αναγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν από οποιαδήποτε εργασία, ακόμη και κάποιο μερεμέτι που εκτελείται στο σπίτι μας! Τα πρόστιμα για τους παραβάτες, είναι όσο της αδήλωτης εργασίας, δηλαδή 10.500 ευρώ. Ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Μαγνησίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή για τις αλλαγές που υπάρχουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, αλλά και το «Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» που αφορά συλλόγους, ομάδες ακόμη και εκκλησίες.
Μεγάλη προσοχή με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ
Μεγάλο και σοβαρό θέμα είναι το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αφορά κάθε πολίτη που θα κάνει κάποια κατασκευή, κάποιο μερεμέτι, κάποια εργασία οικοδομικής φύσεως . Θα πρέπει να δηλώνεται η αναγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας κι όταν ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή, το έντυπο Ε12, θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά ηλεκτρονικά η αναγγελία της απασχόλησης του οικοδόμου, είτε αυτός είναι ένας ιδιώτης που φτιάχνει κάτι στο σπίτι, ή ένας εργολάβος που κάνει μια πολυκατοικία. Εάν δεν γίνει, τα πρόστιμα είναι πολύ μεγάλα, καθώς πρόκειται για ανασφάλιστη εργασία, δηλαδή πρόστιμο 10.500 ευρώ.
Αυτή τη στιγμή όμως και τον ερχόμενο μήνα υπάρχουν μερικές αλλαγές στη διαδικασία. Επειδή υπήρξαν διάφορα προβλήματα ανά την επικράτεια με τις Επιθεωρήσεις Εργασίας όπου δεν υπάρχουν γραφεία σε όλα τα μέρη, η διαδικασία θα γίνει με τον παλιό τρόπο.

“Το Υπουργείο Εργασίας έβγαλε μία εγκύκλιο, που αυτοί που τη γράψανε ίσως ποτέ δεν… έχουν βγει έξω να δουν πως είναι η πραγματικότητα και ζητούν να γίνει αναγγελία πχ σε ένα νησί που δεν έχει Επιθεώρηση Εργασίας, πριν την έναρξη των οικοδομικών εργασιών. Επίσης δεν υπάρχει ενημέρωση εάν μπορεί να αποσταλεί αυτό με φαξ. Οι υπηρεσίες της τοπικής Επιθεώρησης δεν είχαν ενημέρωση και ουσιαστικά επρόκειτο για μια ανεφάρμοστη διαταγή. Γι’ αυτό αναγκάστηκαν να δώσουν μια παράταση και να γυρίσουμε στο παλιό σύστημα αναγραφής των εργασιών για τα οικοδομικά έργα, το οποίο δεν είναι ένα απλό βιβλίο που υπήρχε παλαιότερα και κάποιοι δεν το ξέρανε. Αυτά που θα καταγραφούν από τις 19 Σεπτεμβρίου, που βγήκε η διαταγή, μέχρι και τέλη Νοεμβρίου θα κατατεθούν στην Επιθεώρηση Εργασίας. Άρα, δεν πρέπει όσοι κάνουν οικοδομικές εργασίες να το παραμελήσουν και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σ αυτό”, εξήγησε ο κ. Κεχαγιάς. Βέβαια ο ίδιος ανέφερε πως ακόμη είναι άγνωστο το πως θα εφαρμοστεί το Ε12, η ηλεκτρονική δηλαδή εφαρμογή και σχολίασε πως ” Δυστυχώς στην Ελλάδα εφαρμόζουμε κάτι χωρίς μια συνεννόηση και δημιουργούμε προβλήματα στην κοινωνία”.
Να σημειωθεί ωστόσο πως οι έλεγχοι οικοδομικών εργασιών γίνονται συστηματικά, καθώς το ΙΚΑ και νυν ΕΦΚΑ έχει μια υπηρεσία από το καλοκαίρι και μετά, που συνεχώς διενεργεί ελέγχους και μεταξύ των ανθρώπων που έχουν στελεχώσει την υπηρεσία, είναι και από το τμήμα οικοδομών που βρίσκονται σε συνεχώς σε ελέγχους.

Σύλλογοι, ομάδες και φορείς στο
Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Στο μεταξύ, μέσω μιας διαδικτυακής ηλεκτρονικής εφαρμογής είναι υποχρεωμένοι εξαιτίας πανευρωπαϊκής οδηγίας, όλα τα νομικά πρόσωπα, είτε είναι σύλλογοι, είτε ποδοσφαιρικές ομάδες, είτε σωματεία, εταιρείες κ.α. να δηλώσουν το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, δηλαδή ποιοι είναι οι δικαιούχοι των εταιρικών μεριδίων.
Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά πρέπει εκτός από τις εταιρείες, ομόρρυθμές κτλ να κάνουν τη ίδια δήλωση και οι σύλλογοι, όπου θα αναγράφουν τα στοιχεία των προέδρου, γραμματέα, και ταμία, έστω και εάν δεν έχουν εταιρικά μερίσματα. Εξαίρεση αποτελούν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν φορολογητέα εισοδήματα και οι άτυπες ενώσεις συνιδιοκτησίας πολυκατοικίας.
“Πρέπει άπαντες να περαστούν στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. Κυνηγετικοί σύλλογοι, ποδοσφαιρικά σωματεία, φορείς, σύλλογοι, σωματεία κτλ. ακόμη και οι εκκλησίες που έχουν ΑΦΜ. Αυτό το μήνα συνεχίζουν να υποβάλλουν τα στοιχεία τους οι σύλλογοι και μέχρι τον επόμενο μήνα οι εμπορικές επιχειρήσεις”, είπε ο κ. Κεχαγιάς.

Η ενημέρωση για το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που…όμως δεν είναι σε ισχύ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.