Άνθρωποι απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης στον Άγιο Λαυρέντιο για το Μουσικό Χωριό!

«Φέτος υπάρχουν εθελοντές που θα ασχολούνται αποκλειστικά με το θέμα της πληροφόρησης και διαχείρισης ζητημάτων ασφαλείας, λόγω κορωνοϊού»
Διοργανώνεται και φέτος, με περισσότερες αιτήσεις σε σχέση με πέρυσι, σε δύο περιόδους έως τις 31 Αυγούστου

Άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης, άνθρωποι της τέχνης, της μουσικής, των εικαστικών και του θεάτρου, άνθρωποι διάσημοι αλλά και …εραστές των Τεχνών έχουν έρθει όλα τα προηγούμενα χρόνια, στον Άγιο Λαυρέντιο για να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του «Μουσικού Χωριού». Φέτος, παρόλη την πανδημία του κορωνοϊού, το Μουσικό Χωριό θα ξαναζωντανέψει με δύο περιόδους από τις 18 έως τις 31 Αυγούστου και θα προσφέρει χαρά και πολιτισμό σε όλους. Για το φετινό εγχείρημα, για το οποίο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή ο γνωστός μουσικός και ένας εκ των καλλιτεχνικών διευθυντών του Μουσικού Χωριού Κώστας Μακρυγιαννάκης.

Το Μουσικό Χωριό στον Άγιο Λαυρέντιο είναι ένα μουσικό γεγονός που περιλαμβάνει πολλά εργαστήρια, τέχνες, συναυλίες και άλλα δρώμενα, προσφέροντας ουσιαστικά πολιτισμό…

Όταν μιλάμε για πολιτισμό δεν μπορούμε να αγνοούμε το ανθρώπινο κομμάτι μιας περιοχής, το πολιτισμικό της κομμάτι και όλο αυτό που αναδύεται μέσα από τα χρόνια, από την πορεία των ανθρώπων μέσα στην ιστορία και το πως αυτό μετουσιώνεται σε κάτι νέο και κάτι που μας αφορά όλους στο σήμερα. Αυτό που έχει πετύχει το Μουσικό Χωριό είναι ότι αγκάλιασε με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον όλα αυτά τα κομμάτια του ανθρώπινου πολιτισμού, τα οποία συνιστούν μια πολιτισμική ταυτότητα και του τόπου, του Αγίου Λαυρεντίου, της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας και της Ελλάδας και γενικότερα μιας παγκόσμιας προσέγγισης της δημιουργίας, που έχει να κάνει με τη συνεργασία των τεχνών, με τη συνάντηση των ανθρώπων, με το πως αυτό γεννά καινούργιες ιδέες και καινούργιες δημιουργικές πλατφόρμες όλα αυτά τα χρόνια, από το 2006 μέχρι και σήμερα.

Αγκάλιασε την κοινωνία, αλλά αγκαλιάστηκε κι αυτό από εκείνη, έτσι;

Βέβαια! Άμα δεν αγκαλιαζόταν από την τοπική κοινωνία νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Η αρωγή των ανθρώπων αλλά και της πολιτείας και βασικότερα των ανθρώπων που συντηρούν όλη αυτή την μεγάλη δομή είναι αξιοσημείωτη και πέρα από κάθε φαντασία. Έχουμε κατορθώσει να συνεργαστούμε πολύ καλά, με τα πάνω και τα κάτω που μπορεί να έχει μια συνεργασία, αλλά είμαστε πλέον ένα και εργαζόμαστε όλοι για έναν κοινό σκοπό.

Θορυβηθήκατε καθόλου φέτος σε ότι έχει να κάνει με την ιδιαιτερότητα της εποχής, λόγω κορωνοϊού κι αν υπήρξε αμφιταλάντευση , για το εάν μπορεί ή όχι να γίνει τελικά;

Καταλήξαμε στο να γίνει. Περάσαμε όμως από χίλια κύματα μέχρι να αποφασίσουμε να το πραγματοποιήσουμε. Ήταν μία απόφαση, η οποία πάρθηκε με απόλυτη ψυχραιμία και σε συνάρτηση με το πλαίσιο που αφορά την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων που θα συμμετάσχουν. Αποκλείσαμε όλα τα εργαστήρια που ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν σε κλειστούς χώρους και περιελάμβαναν ουσιαστικά χρήση οργάνων, διατηρήσαμε δώδεκα εργαστήρια που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς χώρους κι ένα εργαστήριο που είχε να κάνει με υπολογιστές θα πραγματοποιηθεί σε ένα μεγάλο κλειστό χώρο κρατώντας όμως τις απαραίτητες προφυλάξεις. Φέτος υπάρχουν εθελοντές που θα ασχολούνται αποκλειστικά με το θέμα της πληροφόρησης και διαχείρισης ζητημάτων ασφαλείας, ενώ είναι αξιοσημείωτη και η διάθεση των επαγγελματιών και των κατοίκων στον Άγιο Λαυρέντιο, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί πολύ καλά γι΄αυτά τα οποία συμβαίνουν και χρειάζονται προκειμένου να διατηρηθεί το Μουσικό Χωριό και είναι πανέτοιμοι να συνδράμουν σ’ αυτή την προσπάθεια.

Υπάρχει ενδιαφέρον συμμετεχόντων; Δηλαδή, από τη μια, ανθρώπων που στελεχώνουν τα εργαστήρια και από την άλλη πολιτών, είτε από την περιοχή μας, είτε από την υπόλοιπη χώρα;

Σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι, φέτος έχουμε περισσότερες αιτήσεις. Επειδή υπάρχει ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε εργαστήριο, για λόγους ασφαλείας, τα εργαστήρια θα κλείσουν με έναν συγκεκριμένο αριθμό. Οι αιτήσεις είναι πολλές παραπάνω από αυτές που μπορούμε να αντέξουμε. Οι άνθρωποι που συντονίζουν τα εργαστήρια, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί και επιστήμονες θα έρθουν με πολλή μεγάλη χαρά. Να πούμε ότι έχει “αλωθεί” το σύμπαν φέτος σε ότι αφορά τα καλλιτεχνικά, με πληθώρα ακυρώσεων συναυλιών, παραστάσεων κτλ.. Από τους ίδιους πολίτες λαμβάνουμε πολλά email για το πως μπορούν να έρθουν να παρακολουθήσουν. Φέτος συναυλίες σε κλειστούς χώρους δεν θα πραγματοποιήσουμε. Θα πραγματοποιηθούν κάποια μικρά συναυλιακά δρώμενα και παραστατικά σε ανοιχτούς χώρους, τα οποία κατά κύριο λόγο θα βιντεοσκοπηθούν και θα προβληθούν. Η βαρύτητα του Μουσικού Χωριού φέτος έχει να κάνει με την πραγματοποίηση των εργαστηρίων και τη συνεργασία των εργαστηρίων μεταξύ τους.

Είναι απαραίτητη η συμμετοχή με αίτηση δηλαδή στα εργαστήρια;

Η συμμετοχή στα εργαστήρια γίνεται με βάση αιτήσεις που κατατίθενται ηλεκτρονικά, εδώ και αρκετό καιρό. Τα περισσότερα εργαστήρια έχουν κλείσει. Υπάρχουν κάποιες ελεύθερες θέσεις οι οποίες θα καλυφθούν κατόπιν κατάθεσης ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Πως επελέγη αλήθεια ο Άγιος Λαυρέντιος για να γίνει το Μουσικό Χωριό;

Ο Θύμιος Ατζακάς και ο Γιώργος –Εμμανουήλ Λαζαρίδης που μαζί με μένα, είμαστε μέλη του πυρήνα και ιδρυτικά μέλη του Μουσικού Χωριού, πηγαίνουμε εκεί από παιδιά. Ο δε Θύμιος και ο Γιώργος πηγαίνουν εκεί από τότε που γεννήθηκαν, καθώς οι γονείς τους έχουν σπίτι στον Άγιο Λαυρέντιο. Ήταν ουσιαστικά φυσική κατάληξη να πάμε και να γίνει εκεί το Μουσικό Χωριό. Φυσικά είναι ένας τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντας και ανθρωπογεωγραφικής ιδιαιτερότητας, από τη στιγμή που έχει αυτό το μοναδικό καλντερίμι 400 ετών που διαμόρφωσε την ιστορία του στην Ελλάδα, έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο πολύ διαφορετικό από άλλα χωριά.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, το πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει ένα τέτοιο πολιτιστικό γεγονός, στη “διαφήμιση” ενός μέρους, όπως ο Άγιος Λαυρέντιος;
Ο Άγιος Λαυρέντιος μπήκε ουσιαστικά τον ευρύτερο τουριστικό χάρτη του Πηλίου, τολμώ να πω, λόγω του Μουσικού Χωριού, με την έννοια ότι , ξαφνικά άρχισαν να το επισκέπτονται χιλιάδες κόσμου από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Έχουν έρθει από Λατινική Αμερική, τη Ν. Ζηλανδία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, απ΄όλη την υφήλιο! Από την άλλη, επειδή έρχονται τόσοι πολλοί δημιουργοί και καλλιτέχνες έχουν δημιουργηθεί πάμπολλα μουσικά υλικά που έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.