Αντίδραση Χατζηκυριάκου για την παράταση σύμβασης εργασίας 26 ατόμων στον Δήμο

Ο Δήμος έχει ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό, αναφέρει ο επικεφαλής της μειοψηφίας

Αντίθετη είναι η παράταξη Χατζηκυριάκου στον Δήμο Αλμυρού, με την απόφαση που πήρε η δημοτική αρχή για την παράταση της σύμβασης εργασίας 26 ατόμων, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τις 180.000 ευρώ, άτομα τα οποία προσλήφθηκαν μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Αμφικτυονίες».

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Επικεφαλής της  Παράταξης “Δημοτική Πρωτοβουλία” Ευάγγελος Χατζηκυριάκος σημειώνει ότι η παράταξή του είναι αντίθετη στην έγκριση της παράτασης αυτής όχι γιατί δεν γνωρίζουν τα μέλη της ότι ο Δήμος έχει ανάγκη προσωπικού. Ακριβώς επειδή ξέρουν καλά ότι ο Δήμος χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό με συγκεκριμένο αντικείμενο.

«Αυτός ήταν και ο λόγος που την πρώτη φορά στηρίξαμε τη σύναψη προγραμματικής. Άλλωστε, πρώτοι εμείς συνεργαστήκαμε με τις Αμφικτυονίες. Το πράξαμε όμως σε ξεκάθαρο πλαίσιο, για την υποστήριξη συγκεκριμένων έργων και την στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας. Στη δική σας περίπτωση αποδείχθηκε ότι έλαβε χώρα μία διαδικασία, η οποία προσβάλλει ευθέως τους συμπολίτες μας, χωρίς μέτρο. Για ακόμη μία φορά, η Δημοτική Αρχή δίνει λανθασμένα μηνύματα άσκησης εξουσίας.

Δημοσιεύουμε τις έγγραφες παρατηρήσεις που καταθέσαμε στη σημερινή συνεδρίαση κατά τη συζήτηση του θέματος και αναμένουμε επίσημες απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα.

Γιατί χρειάζεται παράταση των συμβάσεων; Ποιο είναι το έργο που ανέλαβαν τα άτομα αυτά και δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν; Τι αντικείμενο έχει αναλάβει καθένας και κάθε μία τους;», τονίζει χαρακτηριστικά και η παράταξη δηλώνει την αντίθεσή της με το εν λόγω θέμα.

Η επιστολή της παράταξης Χατζηκυριάκου

“Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στο παρόν θέμα, το οποίο και δεν ψηφίζουμε θετικά αλλά ζητούμε να αναβληθεί για τους εξής λόγους.

1./  Κατά το πρώτον σας υποστηρίξαμε στην αρχική σας κίνησή να προσλάβετε προσωπικό μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Αμφικτυονίες», ωστόσο εκ του αποτελέσματος και εν τοις πράγμασι διαπιστώσαμε ότι σκοπός σας δεν ήταν η καλύτερη λειτουργία του Δήμου ούτε φυσικά η υποστήριξη επιχειρησιακών προγραμμάτων ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουμε διαπιστώσει ποιο έργο έχει εν τέλει παραχθεί.

                2./ Αιτείσθε την παράταση αυτής της Προγραμματικής σύμβασης με προϋπολογισμό μάλιστα που ξεπερνά τα 180.000,00€, χωρίς να μας ενημερώνετε και χωρίς να προκύπτει από πουθενά ποια είναι η αιτία που απαιτείται αυτή η παράταση και για ένα τόσο μεγάλο ύψος ποσού. Ποιο είναι το ακριβές έργο που κάθε ένα από τα άτομα αυτά παρείχε, για ποιο λόγο δεν ολοκληρώθηκε αυτό στο χρονοδιάγραμμα το οποίο εξ αρχής εσείς θέσατε και ποιες εργασίες παραμένουν σε εκκρεμότητα για τον/την καθένα/καθεμία από αυτούς; Αιτούμαστε ακριβή ενημέρωση για κάθε άτομο ξεχωριστά, προκειμένου να εξετάσουμε τη βασιμότητα του αιτήματός σας.

                3./ Η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων τόσο εκ του άρθρου 100 του Ν.3852/2010 όσο και εκ των διατάξεων του Ν. 4676/2020 έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων και αυτή της κοινής στόχευσης των συμβαλλομένων σε αναπτυξιακή προοπτική. Ποια αναπτυξιακή προοπτική υλοποιείται εν προκειμένω στην πραγματικότητα και όχι στα λόγια;

  1. / Σας εφιστούμε την προσοχή για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε ακόμη μία φορά. Σας γνωρίζουμε την υπ’ αριθ. 179/2022 Απόφαση της Ολομέλειας Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία απέρριψε αντίστοιχη σύμβαση καθώς, επικυρώνοντας σχετική Πράξη του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρίθηκε ότι τέτοιου είδους συμβάσεις υποκρύπτουν επαχθή αμφοτεροβαρή σύμβαση και συγκεκριμένα απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών κατά παράβαση των νόμιμων διαδικασιών, δεν προκύπτει ότι εξετάσθηκε η επάρκεια και η καταλληλότητα του προσωπικού, δεν αναφέρεται αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και δεν αιτιολογείται ο προϋπολογισμός της. Θεωρούμε ότι αντίστοιχα και εν προκειμένω δεν αιτιολογείται επαρκώς τόσο η εξ υπαρχής ανάγκη σύναψης αυτής της προγραμματικής αλλά ούτε και τώρα αιτιολογείται ο λόγος παράτασης, ο προϋπολογισμός της, η επάρκεια και το έργο που έχει παραχθεί από το προσωπικό αυτό.

5./ Στην περίπτωση που αγνοήσετε τις παρατηρήσεις μας και εν τέλει προβείτε στην έγκριση του υπό συζήτηση πρακτικού, παρακαλούμε να μας απαντήσετε αν η προκείμενη σύμβαση θα σταλεί στον Αρμόδιο Επίτροπο της Υπηρεσίας Ελεγκτικού Συνεδρίου της Μαγνησίας, δεδομένου ότι πλέον ξεπερνά σε προϋπολογισμό συνολικά το ποσό των 300.000,00€.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε οι απαντήσεις επί των ζητημάτων που θέτουμε να χορηγηθούν σε έγγραφο που θα υπογράφεται από τους αρμόδιους Προϊσταμένους Διευθύνσεων, οι οποίοι είναι και οι μόνοι αρμόδιοι κατά το νόμο να βεβαιώσουν την αναγκαιότητα της παράτασης αυτής και να την εισηγηθούν με πλήρη και επαρκή αιτιολογία και τεκμηρίωση.

Τέλος επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές ότι αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα προσωπικού στον Δήμο και συναινούμε σε κάθε διαδικασία πρόσληψης, η οποία όμως θα πρέπει να αναφέρεται σε νόμιμες διαδικασίες, με αξιοκρατία και διαφάνεια και δεν θα εξυπηρετεί προσωπικές σκοπιμότητες.

Αιτούμαστε όπως οι εν λόγω παρατηρήσεις και οι αντίστοιχες απαντήσεις τους συμπεριληφθούν στο σώμα της απόφασης που θα εκδοθεί.”

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.