Απ. Σκοτίδας: «Ο Μπάιντεν είναι ένας φιλέλληνας που σε έξι μήνες θα είναι σύμμαχος του Ερντογάν»

Η άποψη ενός Βολιώτη που για χρόνια έζησε και εργάστηκε στις ΗΠΑ

Οι αμερικανικές εκλογές αποτελούν ένα από τα κεντρικότερα ζητήματα όχι μόνο των πολιτειών όπου διεξάγονται, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Τράμπ και Μπάιντεν διασταύρωσαν πρόσφατα τα ξίφη τους και επιζητούσαν τη θέση στον Λευκό Οίκο. Ο Απόστολος Σκοτίδας, Βολιώτης που έζησε και εργάστηκε πολλά χρόνια στην Αμερική, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές κι αν τελικά το αποτέλεσμά τους θα επηρεάσει τα ελληνοτουρκικά, και εάν η επικράτηση του Μπάιντεν προσφέρει μια εύνοια προς τη χώρα μας. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά πως «Ο Μπάιντεν είναι ένας φιλέλληνας που σε έξι μήνες θα είναι …σύμμαχος του Ερντογάν».

Οι εκλογές στην Αμερική, επιβεβαίωσαν τελικά τις εκτιμήσεις που είχαν αρκετοί Ευρωπαίοι …

Σχετικά τις δημοσκοπήσεις , που πολλοί εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους και για τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, δυστυχώς παρατήρησα τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές ήταν μία πολύ απλή σκέψη και απόψεις σε σχέση με το λαό της Αμερικής, το πως θα κινηθεί, τη διαδικασία εκλογών. Και το λέω με λύπη, γιατί Έλληνες ανταποκριτές θα μπορούσαν να εξηγήσουν καλύτερα το πως λειτουργούν τα πράγματα στην Αμερική και πως σκέφτεται ο Αμερικανός πολίτης.
Φανταστείτε εάν μακάρι να επέτρεπε η Ελλάδα να ψηφίζουν ένα μήνα πριν από την ημέρα των εκλογών. Χαίρομαι τουλάχιστον που υπήρχε μεγάλη συμμετοχή Αμερικανών και εξέφρασαν την άποψή τους.

Το θέμα της επιστολικής ψήφου έφερε πολλά «τραντάγματα» στην Ελλάδα όταν άρχισε να συζητείται, οπως και για την ψήφο των ομογενών, που έτσι όπως έγινε εξυπηρετεί τελικά;

Θα έρθω σε αντίθεση και εκφράζω την προοδευτική μου ταυτότητα και θα διαφωνήσω με κόμματα της Αριστεράς, που δεν ήθελαν μία διαδικασία που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ομογενών. Διαφωνώ με την ιδέα ότι θα μπορούσε εύκολα ομογενής να ψηφίζει από την Αμερική. Εάν όμως εφαρμοστεί σωστά η διαδικασία, θα έπρεπε να επικροτούμε οποιαδήποτε νομοθεσία που επιτρέπει σε όλους να ψηφίζουν και με τον ευκολότερο τρόπο. Αυτό είναι και ο ορισμός της δημοκρατίας.
Κι αυτό που βλέπουμε στην Αμερική, ενώ ανησύχησα κάποια στιγμή ότι θα κερδίσει ο Τραμπ, πρεπει να πω μπράβο και στους ψηφοφόρους του που ήρθαν να ψηφίσουν και πραγματικά δείχνουν μία μεγάλη δύναμη στην Αμερική και πρέπει να τη σεβαστούμε.

Το γεγονός ότι θα εξελίσσονταν έτσι αυτή η μάχη είχε προβλεφθεί;

Για μας που τα έχουμε ζήσει αυτά και μολονότι ανήκω σε μία κομματικη ομάδα στις ΗΠΑ νομίζω είμαι αντικειμενικός. Έβλεπα κάποιες τάσεις οτι θα υπήρχε τεράστια συμμετοχή ψηφοφόρων Τραμπ και πίστευα ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα Αμερικανών σιωπηλών , που δίσταζε να λέει ανοιχτά ότι ψηφίζει Τράμπ. Ήξερα ότι το αποτέλεσμα θα είναι οριακό.
Ήλπιζα ότι θα επικρατήσει ο Μπάιντεν, αλλά αν βλέπουμε αντικειμενικά την κοινή γνώμη και τις τάσεις στο εκλογικό σώμα, ήταν εμφανή αυτά τα στοιχεία, απλά μερικές φορές κάποιοι εμπειρογνώμονες έχουν τη δική τους προσωπική άποψη, που επηρεάζει την επαγγελματική κι εκεί έγινε και το χάσμα μεταξύ δημοσκοπήσεων, εκτιμήσεων και τι πραγματικά συνέβη.

Μπορεί να αλλάξει κάτι για την Ελλάδα από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και πόσο επηρεάζεται η ζωή των Ελλήνων που ζουν, στις ΗΠΑ;

Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι… Δεν θα πρέπει ο Ελληνοαμερικανός να σκέφτεται πως θα επηρεάζεται η Ελλάδα. Ο Μπάιντεν είναι ένας φιλέλληνας που να είστε σίγουρος ότι μέσα σε έξι μήνες σίγουρα θα είναι κι αυτός σχετικά καλός σύμμαχος του Ερντογάν. Βλέπω ρεαλιστικά ότι δεν θα επηρεάσει.
Μην ξεχνάτε ότι τουλάχιστον οι μισοί ελληνοαμερικανοί είναι ψηφοφόροι του Τραμπ κάτι που εντόπισα όσο ζούσα κι εγώ εκεί …

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.