Απλοποίηση της διαδικασίας για την άρση των αυτόματων κατασχέσεων

Ζητά ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Την απλοποίηση της διαδικασίας για την άρση των αυτόματων κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών των μικροοφειλετών ζητά, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας αναφέρει τα εξής: «Σε αναβρασμό βρίσκονται χιλιάδες επιχειρηματίες που βλέπουν τους κόπους μια ζωής να χάνονται από τη ληστρική πολιτική της κυβέρνησης. Οι μικροοφειλέτες του ΕΦΚΑ, με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ, οι οποίοι βρίσκονται υπό το καθεστώς της αυτόματης κατάσχεσης των τραπεζικών τους λογαριασμών, που διενεργείται μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο) και επιθυμούν την άρση της, είναι εγκλωβισμένοι σε μια πολυδαίδαλη και χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία.

Όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι οι μικροοφειλέτες, όσο «εύκολη» και γρήγορη είναι η διαδικασία της κατάσχεσης, τόσο δύσκολη και χρονοβόρα αποδεικνύεται η άρση της. Συγκεκριμένα, ο αιτών – μικροοφειλέτης θα πρέπει να προσκομίσει μια σειρά από δικαιολογητικά προκειμένου να αποδείξει ότι ο υπό κατάσχεση λογαριασμός είναι απαραίτητος για τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής του δράσης. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να αποδείξουν με επίσημα έγγραφα ότι ο περιορισμός κατάσχεσης αφορά στην καταβολή μισθοδοσίας σε υπαλλήλους της επιχείρησης, την καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων ή άλλων υποχρεώσεων που κρίνονται αναγκαίες για την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους. Εκτός αυτού, θα πρέπει να επισημανθεί πως ενώ η κατάσχεση διενεργείται άμεσα και ηλεκτρονικά, για την άρση της απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος, καθώς θα πρέπει να βρεθεί κλητήρας του ΙΚΑ, ώστε να παραλάβει όλα αυτά τα έγγραφα, τα οποία θα πρέπει να ελεγχθούν για την ακρίβεια των στοιχείων τους και έπειτα να εγκριθούν. Ενώ λοιπόν για την κατάσχεση του λογαριασμού χρειάζεται στην ουσία ένα λεπτό, για την άρση της απαιτούνται αρκετές εργάσιμες ημέρες, εμπλεκόμενοι φορείς του Δημοσίου και πολλή γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα την αναστολή της οποιαδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας των μικροοφειλετών.

Πρόκειται ουσιαστικά για κατάχρηση εξουσίας από πλευράς του ελληνικού Δημοσίου προς τους μικροοφειλέτες επιχειρηματίες, καθιστώντας τους τελείως αδύναμους και απροστάτευτους, απέναντι στη ληστρική επιδρομή που δέχονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Εάν η κυβέρνηση επιθυμούσε ουσιαστικά να διαφυλάξει τον μικροοφειλέτη επιχειρηματία, που πασχίζει για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους, θα φρόντιζε να τον διευκολύνει αναφορικά με την άρση της κατάσχεσης, απλοποιώντας τη διαδικασία. Στον ίδιο χρόνο που «μπαίνει χέρι στα λεφτά», στον ίδιο χρόνο θα πρέπει να αίρεται και η κατάσχεση, εφόσον αποδεικνύεται ότι οι καταθέσεις στους υπό κατάσχεση τραπεζικούς λογαριασμούς αφορούν πάγια έξοδα και λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

Σε μια εποχή που η επιχειρηματική πρωτοβουλία κυριολεκτικά «στραγγαλίζεται», με τον αριθμό των κατασχέσεων να έχει φθάσει το ένα εκατομμύριο, δεν είναι δυνατόν το κράτος να αφήνει έκθετους τους πολίτες και να μη δημιουργεί μια δικλείδα ασφαλείας για όσους πραγματικά προσπαθούν να δημιουργήσουν αλλά και να επιβιώσουν επιχειρηματικά μέσα σε ένα εντελώς αφιλόξενο φορολογικό περιβάλλον.

Κατόπιν τούτων,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Εάν προτίθενται να άρουν την πελώρια αυτή αδικία που υφίστανται οι μικροοφειλέτες και να απλοποιήσουν τη διαδικασία που απαιτείται για την άρση της κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών τους;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.