«Αποκλείουν τα παιδιά μας από τη δωρεάν προσχολική φροντίδα αγωγής και τα ΚΔΑΠ»

Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Ζαγοράς- Μουρεσίου σχετικά με τη λειτουργία της προσχολικής αγωγής και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών (ΚΔΑΠ)» τονίζει «Για μια ακόμη φορά πολλά παιδιά του Δήμου μας αποκλείονται από την δωρεάν προσχολική φροντίδα και αγωγή και τα Κέντρα Δημιουργικής απασχόλησης ενώ οι εργαζόμενοι των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου μας βιώνουν συνεχώς καθεστώς γενικευμένης απληρωσιάς.

Στο Δήμο μας υπάρχουν δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί, ένας στη Ζαγορά και ένας στον Άγιο Δημήτριο, ενώ ένα και μοναδικό Ιδιωτικό ΚΔΑΠ λειτουργεί στη Ζαγορά.
Στο βρεφικό τμήμα του Αγίου Δημητρίου από τις 16 αιτήσεις, λόγω περιορισμού θέσεων, καλύφθηκαν μόνο οι 7, ενώ στο αντίστοιχο τμήμα της Ζαγοράς από τις 13 αιτήσεις, καλύφθηκαν επίσης μόνο οι 7. Οι 6 εργαζόμενοι και στους δύο βρεφονηπιακούς σταθμούς οι οποίοι πληρώνονται μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Φλεβάρη, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Στο μοναδικό ΚΔΑΠ του δήμου μας το οποίο βρίσκεται στη Ζαγορά, το πολυπόθητο κουπόνι – voucher για δωρεάν συμμετοχή έλαβαν μόλις 31 παιδιά επί συνόλου 119 αιτήσεων, ενώ τα υπόλοιπα αποκλείστηκαν.

Η προσχολική αγωγή και φροντίδα των παιδιών μας έχει αφεθεί πλήρως στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ, που υποβαθμίζουν και απαξιώνουν την αγωγή των παιδιών μας, αφήνοντας εμάς τους γονείς να κυνηγάμε τα κουπόνια – voucher και να συμπεριφερόμαστε ως καταναλωτές σε super market για την ανάπτυξη και το μεγάλωμα των παιδιών μας.

Το κράτος αντί να διαθέσει επαρκή χρηματοδότηση για τη δημιουργία και στελέχωση βρεφονηπιακών σταθμών, με ενιαίο επιστημονικό πρόγραμμα ώστε να είναι καθολικό το δικαίωμα συμμετοχής για όλα τα παιδιά, διατηρεί καθεστώς αποκλεισμού και γενικευμένης απληρωσιάς των εργαζομένων.
Παρόλο που οι αιτήσεις πραγματοποιούνται ψηφιακά, συνεπώς το κράτος γνωρίζει κάθε χρονιά τις ελλείψεις που υπάρχουν, κάθε χρόνο πολλά παιδιά στο Δήμο μας, αλλά και πολλές χιλιάδες πανελλαδικά, αποκλείονται από τις δομές.

Η περιοχή μας αποτελείται από μικρούς αγρότες, με το οικογενειακό εισόδημα να έχει ήδη εξανεμιστεί από την αύξηση της ενέργειας και των αγροτικών εφοδίων, τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προιόντων, από την ακρίβεια σε είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, ενώ το δικαίωμα στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη δημιουργία των παιδιών μας, αποτελεί πολυτέλεια για το κράτος, και πρόσβαση μπορούν να έχουν μόνο όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος.

Με δεδομένο το γεγονός ότι στο Δήμο μας καταγράφεται μείωση πληθυσμού περίπου 25% στην τελευταία δεκαετία, είναι φανερό ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες διαχρονικά, κάνουν πραγματικά ότι μπορούν ώστε να μεγαλώσουν οι δυσκολίες στα νέα ζευγάρια που μένουν στα χωριά μας να τα βγάλουν πέρα, αποκλείοντας από τις δομές πολλά παιδιά αγροτών και μικροεπαγγελματιών της περιοχής μας.

Αντιθέτως, τόσο το ΕΣΠΑ, όσο και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα αποδεικνύονται ιδιαίτερα πλούσια και επαρκή για ενισχύσεις βιομηχάνων, επιχειρηματιών, μεγαλοκατασκευαστών και ξενοδόχων, τους έχουν μπουκώσει με ζεστό χρήμα, τόσο, που δεν μπορούν να το απορροφήσουν. Όταν πρόκειται όμως για λαϊκές ανάγκες, όπως η προσχολική αγωγή των παιδιών μας και η ανάγκη για δημιουργική απασχόληση, τότε τα χρήματα είναι λιγοστά σαν ..ελεημοσύνη! Αυτή η πολιτική που υλοποιεί η ΕΕ με τη στήριξη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ μετατρέπει την προσχολική αγωγή από υποχρέωση του κράτους που παρέχεται δωρεάν, σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας ανάλογα με το βαλάντιο…

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, έχει επίσης μεγάλη ευθύνη, για το καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων των δομών και τη μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων, όσο και τα συνεχόμενα ψεύδη στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τα χρήματα που τους οφείλονται.

Διεκδικούμε:
• Την πλήρη εξασφάλιση θέσεων για όλα τα παιδιά, σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προσχολική δομή με κατάργηση των κουπονιών – voucher και τροφείων, χωρίς χρήματα γονέων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. Να απορροφηθούν όλα τα παιδιά σε ΚΔΑΠ.
• Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων των βρεφονηπιακών σταθμών, και σταθερή καταβολή δεδουλευμένων κάθε μήνα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
• Δημιουργία κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής για την απορρόφηση όλων των παιδιών στις δομές! Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα, σίτιση με διασφαλισμένη ποιότητα και επάρκεια με ευθύνη του κράτους!
• Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην προσχολική αγωγή!
• Κατάργηση της χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων των δομών προσχολικής αγωγής, που έχουν όρους ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και ημερομηνία λήξης! Να περάσουν τα χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό. Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με αύξηση κονδυλίων για την προσχολική και σχολική εκπαίδευση και δραστηριότητες!»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.