Αρκετές οι απόπειρες απάτης δήθεν απ΄ τη Microsoft στην περιοχή Αλμυρού

Τι πρέπει να προσέξετε για να μην πέσετε θύματα!

Μορφή… χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι απάτες από δήθεν τεχνικούς της Microsoft και στον Πτελεό, όπου οι επιτήδειοι τηλεφωνούν σε σπίτια 3 και 4 φορές την ημέρα, ψάχνουν άτομα να μιλούν αγγλικά και ζητούν να συνδεθούν με τους υπολογιστές ανυποψίαστων ανθρώπων και να υποκλέψουν κωδικούς, με στόχο να «ξαφρίσουν» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ του Αλμυρού, εδώ και τρεις μέρες στις περιοχές Πτελεού και Αχιλλείου, κάτοικοι δέχονται τηλεφωνήματα από την Αγγλία (κωδικός 0044) δύο και τρεις φορές την ημέρα, μέχρι να βρουν κάποιον να συνεννοηθούν στα αγγλικά ζητώντας να άνουν απομακρυσμένη χρήση υπολογιστή για να υποκλέψουν τα στοιχεία του κατόχου.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια αγνώστων, κυρίως από το εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο – Αγγλία ή από τις ΗΠΑ-Αμερική ή και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες) που έχουν σκοπό την υποκλοπή κωδικών πρόσβασης και λοιπών προσωπικών στοιχείων από χρήστες τραπεζικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών και όχι μόνο.

Σε περίπτωση που δεχθείτε τηλεφωνική κλήση από υποτιθέμενο εκπρόσωπο εταιρίας πληροφορικής και, με πρόσχημα την εκκαθάριση της συσκευής σας από κακόβουλο λογισμικό (ιούς), σας ζητηθεί να επιτρέψετε την εγκατάσταση λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης στον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet σας, θα πρέπει να αρνηθείτε και να καταγγείλετε το γεγονός στις τράπεζες που συνεργάζεστε ή την αστυνομία.

Συνήθως οι απατεώνες λένε στα αγγλικά ότι είναι στελέχη της εταιρίας Μάικροσοφτ και ότι «βλέπουν» πως ο υπολογιστής σας στέλνει «μηνύματα» επειδή έχει προσβληθεί με παράνομο λογισμικό (ιούς) ή ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα γουίντοους (windows). Τότε ζητούν από το θύμα να εγκαταστήσει σόφτγουερ (software) ώστε να αποκτήσουν δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης και έτσι να μπορέσουν να «δουν» ποιο είναι το πρόβλημα στον υπολογιστή και να το επιλύσουν.
Στη ουσία αυτό που καταφέρνουν είναι να μπουν στον υπολογιστή του θύματος και έτσι να υποκλέψουν τους κωδικούς του ή οτιδήποτε άλλο χρήσιμο όπως κωδικούς για web banking (e-banking), κωδικούς facebook, Instagram αλλά και φωτογραφίες ή video που έχετε αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας.

Σε άλλες περιπτώσεις, (όταν ο υπολογιστής ανήκει σε εταιρία αλλά και οικιακούς (home computers) μπορεί να ζητήσουν να γίνει κατάθεση σε bitcoin ή άλλο ψηφιακό νόμισμα ώστε να «απομακρύνουν» το παράνομο λογισμικό.

Μάλιστα πολλές φορές ακούγεται από το βάθος και θόρυβος και από άλλα άτομα που μιλούν στο τηλέφωνο, όπως στις περιπτώσεις που δεχόμαστε κλήσεις από call centers για συνδρομή σε εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ή ρεύματος. Προσοχή λοιπόν: Αν βλέπετε τηλεφωνικές κλήσεις από αριθμούς 0044………… ή 0046….. ή 00340XXXXX μην απαντάτε ή μην απαντήσετε στα αγγλικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.