Αρκετοί οργανισμοί βιοποικιλότητας βρίσκονται στην «κόκκινη λίστα κινδυνεύοντας με εξαφάνιση!

Τόνισε στο Ράδιο Ένα ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γενετικής Dr. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Για τις τράπεζες γενετικού υλικού και την καταγεγραμμένη βιοποικιλότητα των θαλάσσιων ασπόνδυλων που καταναλώνουμε στα τσιπουράδικα και που πολλά από αυτά είναι είδη υπό εξαφάνιση, συζήτησε με … μια μπύρα στο χέρι ο Dr Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (PhD) Αναπληρωτής Καθηγητής Γενετικής Υδρόβιων Ζωικών Οργανισμών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του επιστημονικού φεστιβάλ «Pint of Science».

Το φεστιβάλ, που διεξήχθη σε συγκεκριμένα μπαρ της πόλης, έφερε την επιστήμη κοντά στους πολίτες. Άλλωστε και για τους ίδιους τους επιστήμονες και καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι χαρά να βγαίνουν έξω από τα γραφεία τους με σκοπό να συνομιλήσουν για επιστημονικά θέματα και να τα κάνουν πιο απλά στους ανθρώπους, πίνοντας μια μπύρα, όπως είπε ο Dr. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή.
Το θέμα το οποίο ανέδειξε και ανέλυσε ο ίδιος στο κοινό του φεστιβάλ, ήταν οι τράπεζες γενετικού υλικού, ένα θέμα τόσο σημαντικό για όλους, εφόσον όλα πλέον τοποθετούνται σε τράπεζες, επεσήμανε ο ίδιος. «Πλέον έχουμε τράπεζες οι οποίες είναι γενετικού υλικού, σπόρων φυτικών οργανισμών, αλλά και τράπεζες ιστών. Πλέον στοχεύουμε σε οργανικές περιοχές οι οποίες κατατίθενται σε τράπεζες και οι οποίες έχουν να κάνουν με συγκεκριμένα γονίδια, ασθένειες και θεραπευτικές αγωγές που μπορεί να προκύψουν», εξηγεί με απλά, αλλά αναλυτικά λόγια ο καθηγητής, ενώ προσθέτει ότι υπάρχουν τριών ειδών τράπεζες γενετικού υλικού.

Καταγραφή της βιοποικιλότητας
Εξήγησε ότι στο φεστιβάλ εκπροσώπησε το Τμήμα Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, μιλώντας, εκτός από τις τράπεζες γενετικού υλικού, και για τους ζωικούς οργανισμούς, οι οποίοι σχετίζονται με την υδατοτροφή, δηλαδή οργανισμοί οι οποίοι εκτρέφονται με σκοπό την ανθρώπινη κατανάλωση. Επίσης, ακόμα ένα θέμα με το οποίο ασχολείται το πανεπιστημιακό τμήμα και αναπτύχθηκε στο φεστιβάλ είναι η καταγραφή της βιοποικιλότητας για θαλάσσια θηλαστικά και για άλλους πόρους ασπόνδυλων, όπως αχινούς, φούσκες, γυαλιστερές, πετροσωλήνες και ό, τι άλλο βρίσκουμε στα τσιπουράδικα του Βόλου και τρώμε, όπως σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Υπογράμμισε δε ότι πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς της βιοποικιλότητας βρίσκονται στην «κόκκινη λίστα», όπως αναφέρουν στην πανεπιστημιακή τους γλώσσα, κινδυνεύουν δηλαδή με εξαφάνιση. «Η γενετική ποικιλότητα, πέραν της βιοποικιλότητας, είναι συγκεκριμένη. Στοχεύουμε στα γονίδια, τα καταγράφουμε, καταθέτουμε γονιδιακές αλληλουχίες και στο μέλλον θα φανεί αν θα καταστούν χρήσιμα στην επόμενη γενιά», είπε ο καθηγητής και συνέδεσε την επόμενη γενιά με την πρωτότυπη ιδέα της διεξαγωγής του φεστιβάλ σε μπαρ.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι το ενδιαφέρον της νέας γενιάς στο μέλλον θα στραφεί στις γονιδιακές τεχνολογίες, εξηγώντας πως η συνθετική βιολογία μπορεί να προκύψει από κατατεθειμένες αλληλουχίες γονιδιωμάτων, με σκοπό να δημιουργηθούν πάλι ζωντανοί οργανισμοί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.