Άσκηση της Πυροσβεστικής της Β’ ΒΙ.ΠΕ. σε εργοστάσιο χημικών

Άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 5 Μαΐου, στις 11 το πρωί, στο εργοστάσιο «POLISAN ΕΛΛΑΣ Α.Ε παραγωγής ΡΗΤΙΝΗΣ PET ΚΑΙ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑΤΩΝ», από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Β’ Βιομηχανικής Περιοχής.
Σκοπός της άσκησης ήταν η εξακρίβωση των δυσχερειών επέμβασης σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς σε εργοστάσιο που εμπλέκονται χημικά.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν πέντε οχήματα, 18 πυροσβέστες, η ομάδα πυροπροστασίας του εργοστασίου και το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με το σενάριο στις 11 το πρωί θα ειδοποιηθεί η Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ, για πυρκαγιά στο εργοστάσιο «POLISAN ΕΛΛΑΣ Α.Ε παραγωγής ΡΗΤΙΝΗΣ PET ΚΑΙ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑΤΩΝ» στην Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου . Η φωτιά ξεκίνησε στον 1ο επίπεδο του κτιρίου πολυσυμπύκνωσης στερεής φάσης (SSP) όταν υπήρξε διαρροή λαδιού(HTM) (Τ 330ο C) από σωλήνωση και επαφή του με υλικά μόνωσης.

Η φωτιά επεκτάθηκε στο χώρο, με αποτέλεσμα να βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί με έντονες αναθυμιάσεις, η φωτιά μέσω του λαδιού να ρέει στου κάτω ορόφους και υπάρχει ο κίνδυνος να επεκταθεί σε όλο το κτίριο. Κατά την έναρξη της πυρκαγιάς τραυματίστηκε εργαζόμενος με εγκαύματα, στον χώρο εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ΒΙ.ΠΕ Βόλου αναχωρεί αμέσως, για τον τόπο του συμβάντος, πυροσβεστική δύναμη δύο οχημάτων με έξι άνδρες. Στο συμβάν μεταβαίνει ο διοικητής του Σταθμού. Ειδοποιείται η Π.Υ Βόλου και η Ε.Μ.Α.Κ (δεν θα πάρουν μέρος).
Με την άφιξη των Πυροσβεστικών Δυνάμεων, όχημα κάνει ρίψεις με νερό-αφρό και προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά που μαίνεται στο 1ο επίπεδο του κτιρίου πολυσυμπύκνωσης.

Η ομάδα Πυρασφάλειας του εργοστασίου κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης (εγκατάσταση και ρίψη νερού από τις Πυροσβεστικές φωλιές του μόνιμου υδροδοτικού-ενεργοποίηση των SPRINGELRS, ρήψη νερού-αφρού με αφροποιητικό μηχάνημα, χρήση πυροσβεστήρων, κλείσιμο μηχανημάτων, εκκένωση και συγκέντρωση εργαζομένων σε προκαθορισμένο σημείο.

Από την αναγνώριση του επικεφαλής γίνεται λόγος για υψηλές θερμοκρασίες και ιδιαίτερα επιβαρυμένο περιβάλλον με τοξικούς καπνούς και παράλληλα εντοπίζεται το άτομο που είναι εγκαυματίας στο πρώτο επίπεδο.

Στο σημείο προσεγγίζουν πυροσβέστης με στολή προσέγγισης – διέλευσης και σχηματίζεται ομάδα επέμβασης δύο υπαλλήλων με στολή χημικής προστασίας προκειμένου με ειδικό μηχάνημα ανίχνευσης αερίων να γίνει η αναγνώριση των ουσιών.

Βραχιονοφόρο όχημα της από την κεντρική είσοδο κάνει ρίψη νερού-διαβροχή σε δεξαμενή τελικού άμορφου προϊόντος που βρίσκεται πλησίον του κτιρίου που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά ,αποτρέποντας την περεταίρω επέκτασή της.

Τέλος, εντοπίζεται στο κτίριο ο εγκαυματίας όπου με την βοήθεια των διασωστών βγαίνει με φορείο, όπου τον παραλαμβάνει ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.