Αθώος υπεύθυνος εταιρίας για θανατηφόρο δυστύχημα σε λατομείο στην Μηλίνα

Βράχος είχε καταπλακώσει έναν 23χρονο

Αθώο έκρινε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο έναν υπεύθυνο επιχείρησης που διατηρεί λατομείο στην περιοχή της Μηλίνας και στις 13 Δεκεμβρίου 2019 είχε βρει τον θάνατο ένας 23χρονος από το Πακιστάν, όταν καταπλακώθηκε από βράχο, βάρους περίπου 100 κιλών που αποκολλήθηκε.
Ο κατηγορούμενος που είναι κάτοικος Αθήνας κατέθεσε ότι επισκέπτεται τον χώρο του λατομείου τακτικά, ενώ εμπιστευόταν απόλυτα τον αρχιλατόμο. Επίσης είπε ότι ο τεχνικός ασφαλείας επιθεωρεί τον χώρο και δεν υπήρχε περίπτωση να έβλεπε κάποιο πρόβλημα και να μην έκανε συστάσεις ή να μην τον ενημέρωνε.
Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε την υποχώρηση του βράχου που είχε αποτέλεσμα να πέσει πάνω στην συρματουργική μηχανή όπου βρισκόταν το θύμα, σε κρυφό ελάττωμα που δεν έγινε αντιληπτό και είπε ότι ήταν άτυχη στιγμή. Ο ίδιος είπε ότι σοβαρή εκτίμηση δεν έγινε από τον μεταλλειολόγο και τον επιβλέποντα μηχανικό.
Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου τόνισε ότι κάποιος ευθύνεται για τον θάνατο του ανθρώπου και ο κατηγορούμενος το απέδωσε στην άτυχη στιγμή.
Ο εισαγγελέας έδρας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο κατηγορούμενος προς παραδειγματισμό, τονίζοντας ότι «ήταν ελλιπής η εκτίμηση του λατομικού κινδύνου κάτι που δείχνει προχειρότητα και δεν τηρήθηκε ο νόμος, αναφορικά με τον εργοδηγό και τις οδηγίες, παρέλειψε να ορίσει επιστάτη για να εκτιμηθεί ο λατομικός κίνδυνος, ο κατηγορούμενος ευθύνεται για ελλιπή εκπαίδευση των εργαζομένων».

Ο συνήγορος υπεράσπισης είπε ότι υπάρχει αντιφατικότητα σε αυτά που είπε ο εισαγγελέας, ο εργοδότης τήρησε την ιεραρχία στο έργο , θα είχε ευθύνη εάν δεν ανταποκρινόταν σε αυτά που του μετέφεραν ο επιστάτης και ο τεχνικός ασφαλείας, τηρούνται τα πάντα, δεν υπήρξε καμία προχειρότητα, η εκπαίδευση γινόταν κανονικά, έκανε όσα επιβάλλει ο νόμος του εργοδότη για την ασφάλεια των εργαζομένων, δεν φέρει καμία ευθύνη ο κατηγορούμενος και ζήτησε την απαλλαγή του.
Τελικά το Δικαστήριο αποφάσισε να απαλλάξει τον κατηγορούμενο από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.