Τρεις είναι οι παράγοντες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Μαγνησίας κ. Αντώνης Κανελλόπουλος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, που επηρεάζουν αυτή την στιγμή και τους κτηνοτρόφους, αλλά και όλο τον επιχειρηματικό κόσμο. Αυτοί δεν είναι άλλοι από την ενέργεια, τις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά, με τον κ. Κανελλόπουλο να τονίζει ότι οι τιμές χονδρικής έχουν αυξηθεί κατά 30%, όμως οι κρεοπώλες του νομού προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές και αυτό το έχουν πετύχει προς όφελος των καταναλωτών.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κανελλόπουλος η αύξηση των τιμών επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και βασικοί τόσο για τους κτηνοτρόφους όσο και για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο είναι τρεις ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορικά. «Αυτά έχουν αυξηθεί και έχουν επηρεάσει κατά πολύ την άνοδο των τιμών. Το κλείσιμο των κτηνοτροφικών μονάδων, που είναι γεγονός , μιας και έχουν κλείσει κτηνοτροφικές μονάδες σε όλη την επικράτεια, δεν ξέρω σε ποιο ποσοστό επηρεάζει την αύξηση των τιμών, σίγουρα όμως την επηρεάζει.
Το θέμα είναι ότι η ζήτηση και η προσφορά αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν σωστά. Στην οικονομία όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση αυξάνεται η τιμή, ή όταν υπάρχει μεγάλη προσφορά πέφτουν οι τιμές. Τώρα δεν λειτουργούν αυτοί οι κανόνες , είναι εξωτερικοί οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την άνοδο των τιμών», σχολίασε ο κ. Κανελλόπουλος και προσέθεσε ότι βασικό ρόλο σε όλο αυτό το κλίμα παίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Αύξηση 30% στις τομές χονδρικής
Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Μαγνησίας επεσήμανε πως η αύξηση των τιμών στην χονδρική ανέρχεται στο 30%. «Αυτό το ποσοστό το επιβαρυνόμαστε εμείς, πέρα από το σταθερό κόστος, έχουμε την αύξηση των πρώτων υλών 30% σε όλα τα είδη κρεάτων. Εμείς ως Σωματείο Κρεοπωλών Ν. Μαγνησίας ερχόμαστε σε επαφή σε τακτά χρονικά διαστήματα με όλα τα μέλη μας και προσπαθεί ο καθένας με τις δυνατότητές του να συγκρατήσουμε τη λιανική τιμή. Μέχρι στιγμής πιστεύω ότι το έχουμε επιτύχει γιατί η λιανική τιμή έχει αυξηθεί γύρω στο 20%. Καταλαβαίνετε πόσο συμπιέζουμε το κέρδος μας και πόσο βαθιά βάζουμε το χέρι στις τσέπες μας για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας», επεσήμανε ο ίδιος.
Σημείωσε ότι οι κρεοπώλες έρχονται σε άμεση επαφή με τον κόσμο, βλέπουν τις δυσκολίες του καταναλωτή και προσπαθούν να είναι όσο γίνεται και πιο ελαστικοί με τις τιμές και να κάνουν ό,τι μπορούμε με τη συγκράτησή τους.
«Γι’ αυτό κι έκανα ένα απόφθεγμα ότι οι κρεοπώλες του Βόλου έχουν δημιουργήσει το καλάθι του νοικοκυριού πριν τον κ. Γεωργιάδη και αυτό φαίνεται ότι το ποιοτικό κρέας που πωλείται στα κρεοπωλεία στον Βόλο, ενώ σε άλλα σημεία είναι πολύ ακριβότερο και αυτό το έχουν διαπιστώσει οι καταναλωτές και μας το λένε», είπε ο κ. Κανελλόπουλος.
«Δεν έχουμε και καμία ιδιαίτερη στήριξη από το κράτος
Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στα λειτουργικά έξοδα ενός κρεοπωλείου, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία ενεργοβόρα επιχείρηση, στη δεύτερη ίσως κατηγορία πιο χαμηλά από τα αρτοποιεία, καθώς τα ψυγεία τους λειτουργούν 24ώρες το 24ωρο.
«Δεν έχουμε και καμία ιδιαίτερη στήριξη από το κράτος γι’ αυτό. Προσπαθούμε μόνοι μας, όταν το ρεύμα σε σχέση με πέρυσι έχει αυξηθεί τρεις φορές. Έχει καταντήσει το ρεύμα να είναι πολύ ακριβότερο από το ενοίκιο που πληρώνει κάποιος επαγγελματίας τον μήνα», υπογράμμισε ο κ. Κανελλόπουλος.
Μειωμένη η ζήτηση αυτή την εποχή– Αναμονή για τα Χριστούγεννα
Τέλος σε ότι αφορά στην κίνηση στα κρεοπωλεία, ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε πως αυτή την περίοδο είναι μειωμένη η ζήτηση κι αυτό εξαιτίας της νηστείας που έχει ξεκινήσει για τα Χριστούγεννα, αλλά και λόγω της ροπής του καταναλωτή σε αγορές άλλων ειδών, κυρίως ηλεκτρονικών λόγω Black Friday.
«Ευελπιστούμε ότι τα Χριστούγεννα θα μας προτιμήσει ο Βολιώτης καταναλωτής για την ποιότητα και τη συνέπειά μας και έτσι θα μπορέσουμε να πάμε καλά και να καλύψουμε ένα μέρος των εξόδων μας» κατέληξε ο ίδιος.






























