Αυτό είναι το χωριό της Μαγνησίας με την ωραιότερη πλατεία

Όλοι όσοι έχουν επισκεφτεί το Πήλιο, συμφωνούν πως τα χωριά του είναι το ένα ωραιότερο από το άλλο. Εξάλλου, η πηλειορίτικη αρχιτεκτονική τους τα κάνει να ξεχωρίζουν. Ωστόσο, ορισμένα από τα χωριά του βουνού των Κενταύρων είναι πιο δημοφιλή, προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες. Ένα από αυτά, είναι και η Βυζίτσα, το χωριό με την ωραιότερη πλατεία που θα δείτε ποτέ. Γενικότερα, προσφέρει απλόχερα στους επισκέπτες της εικόνες γεμάτες γραφικότητα, αλλά και την πλούσια ομορφιά της χαρακτηριστικής φύσης του Πηλίου.

Η Βυζίτσα με τα αρχοντικά και πανοραμική θέα

Βυζίτσα αρχοντικά
Η διαμονή στα αρχοντικά στην Βυζίτσα αποτελούν μία ξεχωριστή εμπειρία

Η Βυζίτσα τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή προορισμό. Καλά κρυμμένη μέσα στα πλατάνια, είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα παραδοσιακά χωριά στο Πήλιο, με επιβλητικά πηλιορείτικα αρχοντικά και πανοραμική θέα στον Παγασητικό κόλπο που σίγουρα μένει αξέχαστη. Άλλωστε, όπου και αν στρέψεις το βλέμμα σου, πέφτει πάνω σε εκπληκτικές εικόνες. Είναι, όμως κι ένα χωριό με μακραίωνη ιστορία. Οι πρώτοι κάτοικοι υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 30 οικογένειες, οι οποίες και εγκαταστάθηκαν ερχόμενες από τα βόρεια, χτίζοντας τα σπίτια τους το ένα κοντά στο άλλο, περί το 1650 μ.Χ.. Κι ενώ τα πρώτα χρόνια λόγω του φόβου της πειρατείας τα πάντα ήταν υπό την απόλυτη απουσία θέασης στην θάλασσα, με τον καιρό, το χωριό αναπτύχθηκε ανατολικότερα παράλληλα με τις υψομετρικές γραμμές, ενώ, τέλος, με το άνοιγμα του κεντρικού δρόμου, τη δεκαετία του 1970, ο οικισμός επεκτάθηκε προς τα νότια, με τον αριθμό των σπιτιών να αυξάνεται εντυπωσιακά.

Βυζίτσα - Μανγησία
Με πανοραμική θέα στον Παγασητικό κόλπο, η Βυζίτσα μαγεύει τους επισκέπτες της

Το ιστορικό χωριό έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός, ενώ το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο του είναι η έντονη παρουσία της παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Τα περισσότερα από τα αρχοντικά στη Βυζίτσα κατοικήθηκαν από το 16ο αιώνα από Έλληνες της Αιγύπτου. Πριν από είκοσι περίπου χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια αναπαλαιωσης και αναστήλωσης των παλιών αρχοντικών από τον ΕΟΤ, διατηρώντας την εξωτερική τους εμφάνιση αναλλοίωτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μία «έκρηξη» της τουριστικής κίνησης, αφού γρήγορα αποτέλεσε προορισμό για όσους επιθυμούν ήσυχες διακοπές, σε μία παραδοσιακή ατμόσφαιρα που θυμίζει χωριό των παιδικών χρόνων. Και όλα αυτά μέσα στην «αγκαλιά» της φύσης.

Το χωριό του Πηλίου με την ωραιότερη πλατεία

Βυζίτσα πλατεία
Η γραφική πλατεία της Βυζίτσας στο Πήλιο

Το σημείο στη Βυζίτσα που ξεχωρίζει, αλλά και την χαρακτηρίζει, είναι σίγουρα η πλατεία της, η οποία το 1967 ανακηρύχθηκε ως μνημείο. Πρόκειται για την ωραιότερη πλατεία ολόκληρου του Πηλίου. Πλακόστρωτη με τα αιωνόβια πλατάνια να δημιουργούν μία επιβλητική σκιά, η πλατεία είναι ο τόπος συγκέντρωσης ντόπιων κι επισκεπτών.

Εδώ, είναι συγκεντρωμένα τα καφέ και οι ταβέρνες, με την πλατεία να σφύζει από ζωή. Επιπλέον, από εδώ ξεκινούν όλα τα λιθόστρωτα καλντερίμια για μια πιο εξονυχιστική γνωριμία με το χωριό κι ένα ταξίδι στον χρόνο.

Το δεύτερο πιο δημοφιλές αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία χτίστηκε το 1725, όμως καταστράφηκε το 1821 και χτίστηκε εκ νέου. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια υπέστη σοβαρές ζημιές από τρεις ισχυρούς σεισμούς και τελικά έκλεισε. Σήμερα, μετά από την τελευταία αποκατάσταση παραμένει ανοιχτή, με τους επισκέπτες να θαυμάζουν με δέος το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο της.

Δείτε φωτογραφίες

 

 

 

Ο παράδεισος των περιπατητών

Η Βυζίτσα είναι ιδανικός προορισμός και για όσους λατρεύουν την πεζοπορία. Υπάρχουν πολλές πεζοπορικές διαδρομές για να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο. Μιά από τις πιο εύκολες και σύντομες διαδρομές (μόλις 1χλμ απόσταση) είναι το παλιό μονοπάτι που ξεκινά από τη Βυζίτσα και τελειώνει στο σιδηροδρομικό σταθμό του θρυλικού «Μουτζούρη» στις γειτονικές Μηλιές, εκεί όπου η φύση έχει τον πρώτο λόγο.

Μια άλλη σχετικά βατή διαδρομή 8 χλμ. ξεκινά από το καλντερίμι δίπλα στη Ζωοδόχο Πηγή, διασχίζει τον οικισμό Αργυραίικα, πολλές εκτάσεις από ελαιώνες και καταλήγει στα Καλά Νερά. Για τους πιο έμπειρους περιπατητές που θέλουν να ζήσουν μία ξεχωριστή εμπειρία στο Βουνό των Κενταύρων, ενδείκνυται το πιο δύσβατο μονοπάτι που καταλήγει στο Ξουρίχτι και την Τσαγκαράδα.

 

 

 

Πηγή: https://exploringgreece.tv/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.