Αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη την περίοδο του κορωνοϊού!

Αγωνία στα σχολεία για τη λειτουργία τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας Φ. Κωνσταντινίδη

Τη στιγμή που η πολιτεία αυστηροποιεί τα μέτρα για τον κορωνοϊό, επιβάλλοντας τη χρήση μάσκας σε καταστήματα λιανικού εμπορίου, δημόσιες υπηρεσίες κτλ, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση (μέσω του πρόσφατου νόμου) αποφάσισε την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Αυτό καυτηρίασε μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας κ. Φίλιππος Κωνσταντινίδης. Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της ασφάλειας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα με αφορμή την πρόσφατη επίθεση πολίτη με τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης.
“Υπάρχει αγωνία για τα σχολεία, δεν ξέρουμε πως θα ξεκινήσουν, αλλά καυτηριάζω την απόφαση της κυβέρνησης πριν από λίγο καιρό για την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα και την αύξηση του κατωτέρου αριθμού ανά τμήμα. Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα να έχουμε τμήματα 25-26 μαθητών όταν γνωρίζουμε ότι οι σχολικές τάξεις δεν αντέχουν ούτε τους 15 αν τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας 1,5 μέτρο.
Ενώ από τη μια ανησυχεί για κορωνοϊούς και βγάζει μέτρα για τη μάσκα, την ίδια στιγμή ψηφίζουν αύξηση των μαθητών ανά τμήμα και στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης μιλώντας και ως εκπαιδευτικός, ενώ συμπλήρωσε πως είναι αδύνατον παιδιά του νηπιαγωγείου να τηρήσουν τα μέτρα.
Δυστυχώς πρόσθεσε, αυτή η αύξηση στον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, συρρικνώνει το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα χρειαστεί, για λόγους εξοικονόμησης πόρων από την πλευρά της πολιτείας.
Παράλληλα, ο ίδιος μίλησε και για την αφαίρεση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τα ωρολόγια προγράμματα των τάξεων του Λυκείου λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Αυτό δείχνει την αντίληψη που έχει κανείς για την παιδεία. Σε άλλες χώρες τα καλλιτεχνικά μαθήματα, το θέατρο κτλ ένα κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και θεωρούνται απαραίτητα. Σε μας θεωρούνται ότι και να μη κάνουν οι μαθητές δεν τρέχει και τίποτα. Είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στην εκπαίδευση”.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ευθύνονται
για τους νόμους, αλλά για την τήρησή τους
Στο μεταξύ, ο κ. Κωνσταντινίδης μίλησε και για το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, με αφορμή και την επίθεση πολίτη με τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης. Μάλιστα, υπενθύμισε πως ένα ανάλογο περιστατικό επίθεσης σε εφοριακό έγινε και στη Μαγνησία πέρυσι το καλοκαίρι.
“Οι υπάλληλοι δεν είναι υπεύθυνοι για τους νόμους, αλλά για την εφαρμογή τους. Δεν τους έχουν ψηφίζουν. Είναι αυτοί που ελέγχονται για την τήρηση της νομοθεσίας. Ο πολίτης μπορεί να βλέπει τον δημόσιο υπάλληλο ως φορέα της κυβέρνησης όμως δεν είναι αυτός που αποφασίζει το πλασέ λειτουργίας”, είπε χαρακτηριστικά.
Μετά και το περιστατικό της Κοζάνης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ επεσήμανε πως η πολιτεία αποφάσισε να τοποθετήσει φύλακες στις ΔΟΥ και ειδικά μηχανήματα ελέγχου για αιχμηρά και άλλα αντικείμενα.
Βέβαια, ο κ. Κωνσταντινίδης έδωσε και μια άλλη παράμετρο στο θέμα, αυτό της προστασίας της δημόσιας περιουσίας, επισημαίνοντας πως στα σχολεία δεν υπάρχουν φύλακες, παρά μόνο ελάχιστοι και σημειώνονται πολλοί βανδαλισμού στους εξωτερικούς τους χώρους.
“Είναι ζήτημα η ασφάλεια των δημόσιων χώρων, αλλά είναι και ζήτημα η στάση των πολιτών απέναντι στους δημόσιους χώρους, με πόση ευκολία καταστρέφουμε ό,τι δεν είναι δικό μας. Πόσο εύκολα θα γράψει κάποιους στους τοίχους, θα καταστρέψει, θα σπάσει κτλ, ενώ στο σπίτι του δεν θα το έκανε. Όλα είναι θέματα παιδείας και στάσης απέναντι σε πολλά πράγματα”, κατέληξε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.