Χαρ. Αλεξάνδρου: «Έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι εγκλημάτων του Β’ Παγκοσμίου σε Μηλιές και Δράκεια»

Οι Μηλιές στις φλόγες. Αρχείο Στουρνάρα, πρώτη δημοσίευση.
Έκκληση στους απογόνους των πέντε Βολιωτών διερμηνέων να προσκομίσουν στοιχεία

Μια μεγάλη, βαθιά και ουσιαστική έρευνα ξεκινά ο ερευνητής και πρόεδρος του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού της Κερασιάς κ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου προκειμένου να αποτυπώσει και να φέρει στην επιφάνεια άγνωστες στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που εκτυλίχθηκαν στον Βόλο, στις Μηλιές και τη Δράκεια.
Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή , ο κ. Αλεξάνδρου τόνισε πως σκοπός του είναι να βρεθούν όσοι εγκλημάτησαν, όσοι έδωσαν διαταγές για τα εγκλήματα που έγιναν στην περιοχή, όχι όμως στη βάση της αντεκδίκησης, αλλά της καταγραφής της ιστορίας.
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου η έρευνα που έχει ξεκινήσει, αφορά στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής από τον Σεπτέμβριο του ’43 έως τον Σεπτέμβριο του ‘ 44 και βασίζεται κυρίως σε γερμανικές πηγές.

Η πιο διαβόητη πολεμική μηχανή του Παγκοσμίου Πολέμου

«Μετά την ιταλική συνθηκολόγηση η Μεραρχία Πινερόλο στη Θεσσαλία αντικαταστάθηκε από μία άλλη Γερμανική Μεραρχία, μάλιστα ένα βιβλίο γράφει γι’ αυτή , ότι ήταν η πιο διαβόητη πολεμική μηχανή του Παγκοσμίου Πολέμου, την 4η μεραρχία SS Αστυνομία. Αυτή εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλία με ακτίνα δράσης, επειδή ήταν μηχανοκίνητη, την βόρεια και νότια Ελλάδα, και όπου υπήρχε πρόβλημα για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις έστελναν αυτή τη Μεραρχία», ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου λέγοντας πως η έρευνα που ξεκίνησε έχει δύο σκέλη, αφενός τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αφετέρου τα εγκλήματα.
Αναφορικά με το θέμα της έρευνας, ο κ. Αλεξάνδρου τόνισε πως έχει στη διάθεσή του περίπου 25 καταθέσεις μαρτυρικές και ένορκες καταθέσεις που πραγματοποίησαν άνθρωποι από τις Μηλιές και τη Δράκεια αμέσως μετά τον πόλεμο, δηλαδή το 1946-1947.

Στοιχεία της Επιτροπής Ερευνών Εγκληματιών Πολέμου

Οι καταθέσεις πάρθηκαν, όπως επεσήμανε ο ερευνητής, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου κατόπιν υποδείξεως της Επιτροπής Ερευνών Εγκληματιών Πολέμου της Αθήνας. Αυτές οι καταθέσεις παρέμειναν στην Ελλάδα έως το 1965, περίπου για 20 χρόνια. Επί Κυβερνήσεων Γεωργίου Παπανδρέου και Υπουργού Κωστόπουλου παραδόθηκαν στην γερμανική πρεσβεία και στάλθηκαν στη Γερμανία.
«Με βάση αυτές τις καταθέσεις οι Γερμανοί πραγματοποίησαν κάποιες έρευνες, που για μας είναι πολύτιμες, γιατί μαθαίνουμε πολλά για εκείνη την περίοδο που για μας ήταν άγνωστα και έγιναν στην περιοχή του Βόλου, κυρίως ποιοι ήταν κάθε φορά Διοικητές κτλ. Οι έρευνες των Γερμανών δεν απέδωσαν σε ενόχους, αλλά οι μαρτυρίες είναι πολύτιμες.
Παράλληλα, υπάρχει έρευνα σε στρατιωτικά αρχεία, όπως το ημερολόγιο στρατού της ομάδας «Ε», με έδρα τη Θεσσαλονίκη που έστελνε μηνύματα η 4η Μεραρχία αλλά και το αρχείο του Ναυτικού, γιατί σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που έγιναν στο Πήλιο από 20 Μαρτίου έως 4 Απριλίου, όπου οι Γερμανοί ήθελαν να συλλάβουν τους αντάρτες του Πηλίου, απέκλεισαν το Πήλιο και δια θαλάσσης κι εκεί έλαβαν μέρος οι μονάδες ναυτικού που ήρθαν από την Αττική. Στα αρχεία αυτών βρέθηκαν πολλά στοιχεία. Μπορούμε να είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε ποιοι ευθύνονται για τα εγκλήματα στον Βόλο, στη Δράκεια και τις Μηλιές, ποιοι δώσανε τις εντολές. Έχουμε βιογραφικά, φωτογραφίες κ.α. και ήταν όλοι των SS», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξάνδρου, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθούν οι εκτελεστές, οι επικεφαλής αυτών σε Δράκεια και Μηλιές.

Έκκληση σε όσους γνωρίζουν…

Προκειμένου αυτό να γίνει πραγματικότητα, αλλά και να υπάρξουν και άλλα στοιχεία για εκείνη την περιοχή ο κ. Αλεξάνδρου απευθύνει έκκληση στους απογόνους των πέντε Βολιωτών διερμηνέων των στρατευμάτων κατοχής να συνεργαστούν μαζί του.
«Ως Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της Κερασιάς ευελπιστούμε να παραδώσουμε έναν φάκελο στη Δράκεια και στις Μηλιές που θα αναφέρονται πράγματα που μέχρι τώρα ήταν άγνωστα και φωτογραφίες με τους υπεύθυνους. Για να κλείσει το παζλ αυτό δεν ξέρουμε ακόμη τα ονόματα αυτών που εκτέλεσαν και είναι διακαής πόθος να τους βρούμε. Γι’ αυτό θέλω να κάνω έκκληση όποιος γνωρίζει κάτι, όποια λεπτομέρεια να μας πληροφορήσει.
Ξέρουμε ότι την περίοδο εκείνη τουλάχιστον 5 Βολιώτες ήταν διερμηνείς των στρατευμάτων κατοχής. Η έρευνα αυτή δεν έχει καμία διάθεση αντεκδίκησης. Είναι ιστορική. Όποιοι από αυτούς, τους απογόνους τους, καθώς τα ονόματα είναι γνωστά μας, ενδέχεται να γνωρίζει κάτι, θα ήταν πολύτιμο να μας δώσει την πληροφορία. Έχουν περάσει 80 χρόνια πρέπει η αντεκδίκηση να τελειώσει, η έρευνα έχει αποκλειστικά ιστορική χροιά», επεσήμανε ο κ. Αλεξάνδρου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.