Η δημιουργία του Ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή Τσιγγέλι στον Αλμυρό αποτελεί προοπτική ανάπτυξης όλου του Δήμου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για παραχώρηση δημοτικής έκτασης 70 στρεμμάτων στο Πολεμικό Ναυτικό. Ο κ. Χατζηκυριάκος τόνισε πως η εν λόγω παρέμβαση αποτελεί και εθνικό ζήτημα και είναι ένα μεγάλο γεγονός όχι μόνο για τον Αλμυρό, αλλά για όλη τη Μαγνησία.
Ο Δήμαρχος Αλμυρού τόνισε πως η οικονομία του Αλμυρού συνδέεται με αυτή του Βόλου και όλης της Μαγνησίας και σημείωσε πως οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν να λένε όχι σε κάθε παρέμβαση που θέλει να κάνει η πολιτεία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Αναφερόμενος στην επιλογή του Αλμυρού για τον Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού ο κ. Χατζηκυριάκος επεσήμανε πως υπήρξε στον σχεδιασμό του Υπουργείο η δημιουργία ενός τρίτου Ναυστάθμου στην Κεντρική Ελλάδα για τον έλεγχο του Κεντρικού και Βορείου Αιγαίου. Αρχικά η πρόταση εγκατάστασής του στον Βόλο δεν τελεσφόρησε, καθώς δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις και ο Αλμυρός ήταν διαθέσιμος, οπότε και ξεκίνησε η σχετικ΄΄η αλληλογραφία με το Υπουργείο. Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού προχώρησε σε μελέτες, θεώρησε κατάλληλη την περιοχή και υπήρξε και η τελική πρόταση ότι ο Ναύσταθμος μπορεί να γίνει στον Αλμυρό
Τη σκυτάλη έλαβε έπειτα ο Δήμος όπου στο τελευταίο ΔΣ αποφάσισε την παραχώρηση έκτασης 70 στρεμμάτων στο Τσιγγέλι για να προχωρήσει η δημιουργία του Ναυστάθμου που αποτελεί, όπως τόνισε ο κ. Χατζηκυριάκος και μια επένδυση για τον ίδιο τον Δήμο.
Αναφερόμενος και στους όρους της παραχώρησης ο κ. Χατζηκυριάκος σημείωσε ότι εάν σε μία 5ετια δεν προχωρήσουν τα έργα, τότε το ακίνητο επιστρέφει στον Δήμο. Εάν κατασκευαστεί ο Ναύσταθμος και μετά από χρόνια αποφασιστεί ότι δεν χρειάζεται η παραμονή του, τότε ό,τι έχει κατασκευαστεί – κτήρια και υποδομές- παραμένουν στον Δήμο Αλμυρού, ενώ ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσει η συντήρηση και κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στο Τσιγγέλι, μελέτη που έχει ήδη προκηρυχθεί, καθώς δεν επηρεάζεται το αλιευτικό καταφύγιο από τη δράση του Ναυστάθμου.
“Ήταν μια κίνηση που επηρεάζει και τον Βόλο. Ο Βόλος θέλει να παραμείνει η 32 Ταξιαρχία και ήταν σημαντική η κίνηση του Δήμου Αλμυρού και για τον Βόλο διότι ισχυροποιεί την παραμονή της Ταξιαρχίας. Η δημιουργία Ναυστάθμου στην περιοχή επηρεάζει και στην ανάπτυξη κι άλλων υποδομών. Σε δρόμους καλύτερους, ακόμα και για την υλοποίηση της γραμμής του τρένου. Πέρα από το δημόσιο λιμάνι και το αεροδρόμιο θα υπάρχει και ο ναύσταθμος και αποτελεί ένα κίνητρο για να έρθει ο σιδηρόδρομος στον Αλμυρό, ενώ θα επηρεαστεί και η δημιουργία υποδομών”, υπογράμμισε ο κ. Χατζηκυριάκος.
Άργησε πολύ η απόφαση για της Νηές
Ο Δήμαρχος Αλμυρού όμως αναφέρθηκε και στην έκδοση της τελικής απόφασης για την έκταση στις Νηές, που ανήκει πλέον στο δημόσιο με τον ίδιο να σημειώνει πως η εν λόγω απόφαση άργησε πολύ επισημαίνοντας πως δυστυχώς η γραφειοκρατία και η αργοπορία εκδόσεων αποφάσεων είτε για τη μία είτε για την άλλη πλευρά είναι εις βάρος της τοπικής ανάπτυξης, καθώς εάν δεν ξεκαθαριστεί το ζητούμενο δεν μπορεί κα ο Δήμος να προχωρήσει στο σχεδιασμό του.
Αν και δεν θέλησε ο κ. Χατζηκυριάκος να πάρει θέση υπέρ κάποιας από τις δύο θέσεις, σημείωσε πως χρειάζεται η ανάπτυξη η οποία έρχεται κατά κύριο λόγο με μεγάλες παρεμβάσεις, τονίζοντας πως “Μπορούν να γίνουν και μικρές παρεμβάσεις με δωμάτια και δεν αποκλείουμε και την μικρή επισκεψιμότητα, αλλά για να λειτουργήσει το αεροδρόμιο και οι συγκοινωνίες, χρειάζονται μεγάλες υποδομές”.
Δίπλα στους εργαζομένους για τα βαρέα και ανθυγιεινά
Ο Δήμαρχος Αλμυρού μιλώντας για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων των Δήμων και την διεκδίκησή τους για μη περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών και την κατάργηση του διαχωρισμού τους σε αυτό, τόνισε πως “ο Δήμος στηρίζει τον αγώνα τους είτε για τα μισθολογικά είτε για την ασφάλειά τους . Είναι αδιανόητο να μην έχουν βαρέα και ανθυγιεινά οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ή μισοί να έχουν και μισοί όχι. Είναι απαράδεκτο και θα αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους σε οποιαδήποτε κίνησή τους για να μην ισχύσουν όσα ακούγονται”. Σε ότι αφορά δε την προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας στου εργαζόμενους των Δήμων ο κ. Χατζηκυριάκος επεσήμανε πως δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, καθώς περιέχει μια μεγάλη νομοθεσία και ευρεία υλικών για την προστασία εργαζομένων και μηχανημάτων. Αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση των Δήμων καθώς ένα μικρό ποσοστό του ΑΕΠ καταλήγει σε εκείνους, ενώ μιλώντας για τον δήμο Αλμυρού σχολίασε πως πέρυσι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παραλαβή των ατομικών μέσων προστασίας, κυρίως λόγω γραφειοκρατίας, το οποίο λύθηκε και φέτος η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί.
“ Ο Δήμος Αλμυρού κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και έχει ως προτεραιότητα τα μέσα ατομικής προστασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων. Γίνεται ένας αγώνας, είμαστε σε μια καλή κατάσταση και σε μια ηρεμία απέναντι στους εργαζόμενους, γιατί είναι συνεργάτες μας και πρέπει να έχουν την προστασία που πρέπει”, σημείωσε ο ίδιος.






























