Χωρίς καταγραφές και αποζημιώσεις οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας

Ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Μπουκώρου

Ενώ νέα χαλαζόπτωση έπληξε πολλές περιοχές της Μαγνησίας και κυρίως του Αλμυρού καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του φυτικού κεφαλαίου ακόμη δεν έχουν καταγραφεί οι ζημιές των παγετόπληκτων παραγωγών του προηγούμενου Ιανουαρίου.

Αυτό τονίζει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος ο οποίος συγκριμένα στην ερώτηση του αναφέρει τα εξής: «Πρόσφατα έγινα αποδέκτης διαμαρτυριών μεγάλης μερίδας παραγωγών του Νομού Μαγνησίας οι οποίοι και μου δήλωσαν ότι κατά την φετινή περίοδο, τέλος Ιανουαρίου επλήγησαν πολλές περιοχές του Νομού Μαγνησίας από τον παγετό. Σε περιοχές όπως Γλαφυρές, Κανάλια, Κερασιά, Δήμος Αλμυρού κ.α. οι ελαιώνες έχουν υποστεί ζημιές σε ποσοστό που αγγίζει τοπικά ακόμα και το 80%, πολλά ελαιόδεντρα έχουν «καεί» με αποτέλεσμα αφενός μεν να μην υπάρχει παραγωγή, αφετέρου δε να έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος του φυτικού κεφαλαίου το οποίο χρίζει αντικατάστασης.

Οι παραγωγοί όμως είναι εγκλωβισμένοι γιατί ενώ πληρώνουν κανονικά τα ασφάλιστρα κάθε χρόνο στον ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται σε τέτοιες περιπτώσεις, εντούτοις δεν έχει ακόμη δοθεί έγκριση από τον ΕΛΓΑ ώστε να γίνουν από τους παραγωγούς οι προβλεπόμενες δηλώσεις-αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης, ώστε να αποζημιωθούν μέσω των προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει πέντε μήνες από τον παγετό και τις σημαντικές καταστροφές του φυτικού κεφαλαίου, ο ΕΛΓΑ –πιθανότατα- βασιζόμενος αποκλειστικά στο γράμμα του κανονισμού, αντιμετωπίζει τις ζημιές ως τοπικές και δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα τις διαδικασίες υποδοχής αιτήσεων ώστε στη συνέχεια συνεργεία του Οργανισμού να προβούν στην καταγραφή των ζημιών.

Οι παραγωγοί των συγκεκριμένων περιοχών δικαίως αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές αλλά και εξοργισμένοι από την αδιάφορη συμπεριφορά των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο Υπουργός:

1) Θα δοθεί και πότε επιτέλους η έγκριση να γίνουν οι δηλώσεις από τους παραγωγούς ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και αποζημιώσεων δεδομένου ότι έχουν περάσει ήδη πέντε μήνες από την καταστροφή;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.