Χωρίς παιδοψυχίατρους σε δημόσια δομή υγείας έχει μείνει από την αρχή του έτους η Μαγνησία και όλα δείχνουν, πως δεν αναμένεται σύντομα να βρεθεί λύση, από την ώρα που το υπουργείο, έριξε… άκυρο σε δύο μοναδικές υποψήφιες για τις θέσεις, για έναν εντελώς τυπικό λόγο.
Hπαιδοψυχίατρος Εύα Γεράση, μέσα από το Ράδιο ΕΝΑ 102,5και τον Ηλία Κουτσερή, υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο παιδοψυχιατρικά τμήματα, εκ των οποίων το ένα στο Νοσοκομείο Βόλου και το άλλο στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, που δεν διαθέτουν κάποιον γιατρό.
Από την αρχή της χρονιάς, συνταξιοδοτήθηκε η τελευταία που είχε απομείνει στο δημόσιο και έκτοτε υπάρχουν δύο κενές θέσεις και μάλλον … δεν πρόκειται να συμπληρωθούν άμεσα.
Αποφάσισαν να δηλώσουν συμμετοχή, αλλά…
Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι δύο θέσεις ήταν καλυμμένες, ωστόσο, η μια γιατρός τον συγκεκριμένο μήνα πήρε απόσπαση για τη Θεσσαλονίκη και τον Δεκέμβριο συνταξιοδοτήθηκε η άλλη. Γενικότερα στην Ελλάδα οι παιδοψυχίατροι είναι λίγοι και δεν υπάρχει ενδιαφέρον να καλύψουν θέσεις στον δημόσιο τομέα και τελικά τόσο η ίδια η κ. Γεράση, όσο και μια άλλη γιατρός αποφάσισαν να δηλώσουν στην προκήρυξη που βγήκε για τις θέσεις στο νοσοκομείο του Βόλου και στο κέντρο ψυχικής υγείας ως μοναδικές υποψήφιες.
Κατέθεσαν τα πιστοποιητικά τους κανονικά και ήρθε η ενημέρωση από την ΥΠΕ ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία, χωρίς να τους ενημερώσει ποτέ κανείς, ότι υπάρχει ίσως ζήτημα, με τα πιστοποιητικά τους, ενώ στις 9 Μαρτίου έγινε και η συνέντευξη.
«Περιμέναμε να βγει το ΦΕΚ διορισμού»
«Φτάνει λοιπόν η συνέντευξη, πάνε όλα καλά και αποδεχόμαστε τη θέση αμέσως και υποτίθεται ότι από αρχές Μαρτίου περιμέναμε απλά να βγει το ΦΕΚ του διορισμού. Ενημερωνόμαστελοιπόν τόσο εγώ όσο και η συνάδελφος προχθές 26 Μαΐου ότι τελικά έχει γίνει αναπομπή του πρακτικού, γιατίτελικά υπήρχε θέμα μεταπιστοποιητικά, στο ότι έχουμε και οι δύο κάνει αγροτικό.
Προσκομίσαμε και οι δύο βεβαίωση ότι έχουμε κάνει αγροτικό, αλλά η βεβαίωση που προσκομίσαμε, ήτανε του νοσοκομείου όπου έγινε το αγροτικό, ενώ η προκήρυξη ήθελε του υπουργείου Υγείας.
Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο, ήταν δημόσιος ο φορέας, αλλά δεν ήταν ο σωστός δημόσιος φορέας, σύμφωνα με το υπουργείο. Αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή να κινδυνεύουν οι θέσεις να προκηρυχθούν άγονες που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει, σε μελλοντικό χρόνο επαναπροκήρυξη και ουσιαστικά να αρχίσει όλη η διαδικασία από την αρχή» υπογράμμισε η κ. Γεράση.
Θα μπορούσε να αναζητηθεί αυτεπάγγελτα το έγγραφο
Πρόσθεσε πως θα ήταν πολύ πιο εύκολη διαδικασία επειδή το έγγραφο είναι στο υπουργείο Υγείας οι προκηρύξεις να γίνονται αυτομάτως. Σύμφωνα με την ίδια, η λύση που τους είπαν, ήταν ότι οι θέσεις θα προκηρυχθούν άγονες σαν να μην υπάρχουν υποψήφιοι, τη στιγμή που όμως υπάρχουν, και πως τελικά θα γίνει επαναπροκήρυξη, με άγνωστο ωστόσο το χρονικό διάστημα που θα και εάν βέβαια… καλυφθούν οι θέσεις.
Η κα Γεράση, τόνισε στο Ράδιο Ένα, πως όλα, είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων και στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις, γιατί ο Νομός είναι ακάλυπτος και επιβαρύνονται οι παιδοψυχίατροι άλλων νομών, αλλά και οι γονείς και τα παιδιά.
«Τόσο εγώ και η συνάδελφος έχουμε ιδιωτικά ιατρεία και συνεχίζουμε τη δουλειά μας, αλλά οι γονείς και τα παιδιά μένουν στον «αέρα». Έτσι είναι ξεκάθαρο πως δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις εάν θα το επιχειρήσουμε ξανά, από τη στιγμή που βρισκόμαστε αντιμέτωπες με αυτά τα προβλήματα. Δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να το ξαναπεράσουμε όλο αυτό» κατέληξε η κ. Γεράση.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου






























