Χρ.Μπουκώρος: Απλουστεύονται οι διαδικασίες αδειοδότησης παραγωγικών μονάδων

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο αγροτικός κόσμος της χώρας και οι αλιείς έχουν καταγράψει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως εκείνη που μείωσε το εισόδημά τους, αύξησε τη φορολογία τους και δέσμευσε με τους δασικούς χάρτες τα κτήματά τους, είπε απαντώντας σε κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως τόνισε, την τελευταία πενταετία οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί και κυρίως οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι αγελαδοτρόφοι έχασαν ετησίως από τις τιμές παραγωγού άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. «Σήμερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η ηγεσία του υπουργείου δίνουν αγώνα να εγκριθούν από την Ε.Ε. 32 ή 35 ή 40 εκατομμύρια για μια έκτακτη ενίσχυση και χάναμε ετησίως εκατό εκατομμύρια μόνο από τις τιμές παραγωγού», ανέφερε τονίζοντας ότι τις προσπάθειες για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του COVID-19.

«Σας έχουμε εξηγήσει», πρόσθεσε, «πάρα πολλές φορές ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση χρειάζεται την έγκριση της Ε.Ε.. Χρειάζεται η δημιουργία, για κάθε κλάδο παραγωγών, ενός μηχανισμού ο οποίος θα τύχει την έγκριση της ΕΕ. Αυτό είναι χρονοβόρο. Ξέρετε ότι το de minimis που μπορεί να δοθεί στην τριετία είναι 140 εκατομμύρια. Σας είπε ο υπουργός ότι έχει 150 και 200 εκατομμύρια για ενισχύσεις, αυτά δεν μπορούν να δοθούν όμως με απόφαση υπουργού. Είναι καθαρό αυτό».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κάνει νοικοκυρεμένη δουλειά και προσπαθεί για την άρση των εμποδίων για να πάρει μπροστά η παραγωγική μηχανή. «Η δική σας παράταξη ειδικεύεται στα μεγάλα λόγια, τα οποία συνήθως είναι κενά περιεχομένου. Βαρύγδουπα νομοσχέδια που στην ουσία δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στην πράξη», απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Στην ομιλία του ο Χρήστος Μπουκώρος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το νομοσχέδιο θωρακίζει έναν στρατηγικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής που είναι η ιχυοκαλλιέργεια. Πρόκειται για έναν στρατηγικό κλάδο, είμαστε ως χώρα οι πρώτοι σε εξαγωγές και μας κυνηγάει κατά πόδας η Τουρκία να μας προσπεράσει. Αν θυμάμαι καλά, 120.000 τόνοι είναι η δική μας παραγωγή, 118.000 τόνοι είναι η παραγωγή της Τουρκίας. Και αντί να πούμε μπράβο, που έρχεται μια ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ενισχύσει έναν στρατηγικό κλάδο, -διότι οι στρατηγικοί κλάδοι και η ενίσχυσή τους σε όλο το εύρος της οικονομίας, όπως και στον πρωτογενή τομέα είναι εκείνοι που θα τραβήξουν και τους υπόλοιπους κλάδους- και αντί να πούμε ότι χρειάζονται οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θωράκισής του, λέμε ότι μπλέξαμε τους αλιείς με την αγροτική παραγωγή. Δεν είναι έτσι.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η διάταξη που περνάει στο άρθρο 7: η δυνατότητα της αξιοποίησης δια της αλλαγής χρήσεως νομίμως υφισταμένων κτιρίων σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Για ποιους λόγους; Για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, που είναι και αυτός ένας κλάδος του πρωτογενούς τομέα που συμπληρώνει την αλυσίδα αξίας. Θα πρέπει κάποτε να μην πουλάμε χύμα τα υπέροχα, τα πολύ ανταγωνιστικά, ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα και έρχεται σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να διευκολύνει ως προς αυτό. Τα κουφάρια που βλέπετε στην ελληνική ύπαιθρο μπορούν να αξιοποιηθούν, να αλλάξουν χρήση ό,τι και αν παρήγαγαν στο παρελθόν και να γίνουν μεταποιητικές μονάδες. Είναι κακό αυτό; Αντίθετα είναι πολύ θετικό.

Και το τρίτο σημείο που θέλω να επισημάνω και πραγματικά για το οποίο θα ήθελα να σας συγχαρώ κ. Υπουργέ και να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου είναι οι διατάξεις σχετικά με τη θήρα του αγριόχοιρου. Έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για την ελληνική ύπαιθρο, καθώς πλέον δεν κινδυνεύουν μόνο οι καλλιέργειες, αλλά και άνθρωποι, γίνονται επιθέσεις, προκαλούνται τροχαία ατυχήματα, έχουν καταγραφεί θύματα και πολύ καλά κινείστε με τη δημιουργία χώρων διαχείρισης και την αύξηση της κάρπωσης και της κυνηγετικής περιόδου. Είναι κάτι που ζητάει η ελληνική ύπαιθρος.

Περιορίζετε την πιθανότητα εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης που θα είναι καταστροφική. Εγώ θα ήθελα να πω και μια ιδέα στο σημείο αυτό, ώστε να τη δείτε στο πλαίσιο μιας υπουργικής απόφασης ή ενός άλλου νομοθετήματος: όλο αυτό το υλικό της θήρας αγριόχοιρου πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το περάσουμε στην αλυσίδα εμπορίου, τηρουμένων όλων βεβαίως των υγειονομικών και φορολογικών προβλέψεων και στη συνέχεια και ένα μικρό κομμάτι μπορεί να κατευθυνθεί σε κοινωνικές υπηρεσίες για κοινωνικούς λόγους να αξιοποιηθεί.

Διότι το υλικό αυτό της θήρας αγριόχοιρου κυρίως κατευθύνεται στο μαύρο εμπόριο. Αν περάσει στην αλυσίδα εμπορίας κρέατος -υπογραμμίζω και ξαναλέω με όλες τις υγειονομικές και φορολογικές προβλέψεις- ενδεχομένως να δημιουργηθεί και ένα άλλο αντικείμενο που θα έχει και κοινωνικό αποτύπωμα και θα αφήνει και ορισμένα κέρδη σε αυτούς τους ανθρώπους που τους καλούμε σήμερα να περιορίσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Και κλείνω με το συμπέρασμα ότι δεν είναι ένα νομοσχέδιο με βαρύγδουπο τίτλο. Είναι ένα νομοσχέδιο με πολύ χρήσιμες διατάξεις που αφορούν όλους τους τομείς παραγωγής του πρωτογενούς τομέα και χρειάζεται το νοικοκύρεμα για να κάνουμε την πολυπόθητη επανεκκίνηση.
Σε κάθε περίπτωση, η υποχρέωση των υπηρεσιών να απαντούν το αργότερο σε 50 ημέρες για την αδειοδότηση επενδύσεων κτηνοτροφικών, αγροτικών και μεταποιητικών μονάδων, ενώ σε αντίθετη περίπτωση να εκλαμβάνεται ως σιωπηρή έγκριση, βάζει ένα τέλος στην ταλαιπωρία παραγωγών και επενδυτών».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.