Χρήστος Μπουκώρος: Επιλύθηκε το ζήτημα του χαρακτήρα εκτάσεων μετά τις αντιρρήσεις

Ικανοποίηση εκφράζει ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ μετά την ψήφιση της διάταξης

Διάταξη, η οποία δίνει οριστική λύση στο ζήτημα της βεβαίωσης του δασικού εν γένει ή μη χαρακτήρα που έχουν εξεταστεί από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων δίνει το άρθρο 215 του νομοσχεδίου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων».

 

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, που εξέδωσε ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ «κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην οποία συμμετείχε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Χρήστος Μπουκώρος έγινε ειδική μνεία στην χρησιμότητα του άρθρου 215 το οποίο στην τελευταία παράγραφό του αναφέρει τα εξής: «Ειδικά για εκτάσεις ως προς τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων των ενδιαφερομένων από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), εφόσον απαιτείται η κατά τα ανωτέρω βεβαίωση του δασικού εν γένει ή μη χαρακτήρα, αντί της υπεύθυνης δήλωσης του προηγούμενου εδαφίου προσκομίζεται αντίγραφο της σχετικής απόφασης με τον Α.Δ.Α. με επισυναπτόμενο τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένων συντεταγμένων Ε.Γ.Σ.Α., επί του οποίου ο συντάκτης του προσδιορίζει τα τμήματα ως προς τα οποία έχουν γίνει δεκτές οι υποβληθείσες αντιρρήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι σε τεχνική σύσκεψη η οποία συγκλήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης ύστερα από αίτημα του Βουλευτή Μαγνησίας και μετά από κατάθεση σχετικού υπομνήματος του ΤΕΕ Μαγνησίας είχε προταθεί η διάταξη όπως ακριβώς αποτυπώθηκε στο άρθρο 215του συγκεκριμένου Νόμου. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη είχαν λάβει μέρος εκτός από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ΝΔ και βουλευτή Μαγνησίας και οι κάτωθι: ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, η Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Λάρισας κ. Γιάννης Κόνσουλας, η Πρόεδρος της 1ης Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων Μαγνησίας, κ. Μαρίνα Μωραΐτου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών κ. Πάντος Πινακάς, ο προϊστάμενος του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων κ. Στέργιος Γάκης, όπως και τα στελέχη του ΥΠΕΝ, κ.κ. Ευάγγελος Γκουντούφας, γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Σταύρος Τσιλικούνας, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών και Ιωάννα Χατζοπούλου, δικηγόρος του ΥΠΕΝ.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν ακριβώς το ζήτημα της σχετικής διάταξης δηλαδή αν ο πολίτης ο οποίος δικαιώνεται με τις αποφάσεις των ΕΠ.Ε.Α, ως προς τον χαρακτήρα της έκτασής του, μπορεί να εκδώσει άδεια καθαρισμού, άδεια οικοδομής ακινήτου, και λοιπές πράξεις που σχετίζονται με τα εμπράγματα δικαιώματά του, καθώς μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν εκδίδουν τις πράξεις αυτές.

Ο Χρήστος Μπουκώρος, μετά και τη θετική αυτή εξέλιξη για ένα ζήτημα που ο ίδιος έγκαιρα είχε επισημάνει με επανειλημμένες και επίμονες παρεμβάσεις προς τον Υπουργό και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δήλωσε ότι: «Πρόκειται για μία νομοθετική ρύθμιση που αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα, απομπλέκοντας τις εκτάσεις ιδιοκτητών, οι οποίοι έχουν δικαιωθεί ως προς τον χαρακτήρα των εκτάσεων τους έναντι του δασικού χάρτη σε όλη τη χώρα δίνοντας στις Υπηρεσίες Δόμησης τη δυνατότητα να προχωρούν απρόσκοπτα στην αξιοποίηση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων μετά και την έκδοση σχετικής απόφασης των αρμοδίων Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων».

Ο βουλευτής επικεντρώνει όλες του τις δυνάμεις για τη ψήφιση ανάλογης διάταξης όπως έχει δεσμευθεί και η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υπ’ αριθμόν 176/2023 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.