Δ. Μπαξεβανάκης: «Μεγάλο στοίχημα η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης»

Σε Πανθεσσαλική ημερίδα επαγγελματικής εκπαίδευσης ο υφυπουργός

ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΕΛΕΤΙΝΟ1ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΕΛΕΤΙΝΟΩς μεγάλο στοίχημα χαρακτήρισε την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, που επισκέφθηκε το ΕΠΑΛ Βελεστίνου όπου έγινε Πανθεσσαλική ημερίδα, για την επαγγελματική εκπαίδευση με τη συμμετοχή πλήθους εκπαιδευτικών, διευθυντών Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης από άλλες Θεσσαλικές πόλεις, την Κεντρική Ελλάδα και τη Μακεδονία.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, η διευθύντρια Εκπαίθδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου και πλήθος εκπαιδευτικών.

Ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης είπε ότι η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και η αύξηση των μαθητών που μετά το σχολείο στρέφονται στα επαγγέλματα, είναι το μεγάλο στοίχημα με το οποίο το υπουργείο έχει να αναμετρηθεί και η ημερίδα ταυτίζεται με το στόχο του υπουργείου Παιδείας.
Όπως ανέφερε στόχος είναι η αναβάθμιση της επαγγελματική εκπαίδευσης και η εμφάνισή της στα μάτια των μαθητών και της κοινωνίας, σαν μια ισότιμη επιλογή μπορεί ο μαθητής ή η μαθήτρια να την επιλέγει, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την κλίση του.
Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνει αναμέτρηση με νοοτροπίες δεκαετιών της Ελληνικής Κοινωνίας, κάτι που είναι δύσκολη αλλά και πιο ενδιαφέρουσα πρόκληση.
«Είμαστε εδώ και για να δείξουμε αυτή την προσπάθεια, την επιδίωξή μας και μόνο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ορίζει έναν υφυπουργό με αρμοδιότητα την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, δείχνει ότι αυτός ο στόχος είναι συνολική κυβερνητική πολιτική», τόνισε ο κ. Μπαξεβανάκης, που εκτίμησε ότι τα πρώτα δείγματα είναι καλά, αν και όλα είναι στην κρίση των εκπαιδευτικών και των πολιτών.

Πρώτη επαφή με την αφορά εργασίας
Σχετικά με τη μαθητεία, ο υφυπουργός τόνισε ότι περίπου 2.000 μαθητές και μαθήτριες ξεκινούν σήμερα το μεταλυκειακό έτος Μαθητείας που θα διαρκέσει εννέα μήνες. «Για μας είναι μεγάλη πρόκληση και θέλουμε μ’ αυτό τον τρόπο να δώσουμε στους απόφοιτους των ΕΠΑΛ μια ομαλή και ασφαλή πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας», τόνισε και εξήγησε ότι αυτό γίνεται με ευθύνη των σχολείων, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών, με αμοιβή πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ασφάλιση. Ο υφυπουργός τόνισε ότι με την ολοκλήρωση του κύκλου αυτού θα υπάρξει πιστοποίηση των αποφοίτων ΕΠΑΛ, ώστε τα προσόντα τους να αναβαθμιστούν κατά ένα επίπεδο.
Ο υφυπουργός δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβρη φιλοδοξεί το πρόγραμμα να γενικευτεί και να αγκαλιάσει τις περισσότερες ειδικότητες των ΕΠΑΛ και ο αριθμός των 2000 μαθητών φέτος, να είναι πολλαπλάσιος.

Σχετικά με την υλικοτεχνική υποδομή των ΕΠΑΛ, ο κ. Μπαξεβανάκης είπε ότι βρίσκονται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο, ο εξοπλισμός στις περισσότερες περιπτώσεις ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της διδασκαλίας, αν και υπάρχουν προβλήματα και ο ίδιος είπε ότι συνολικά βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο.
Ο υφυπουργός χαρακτήρισε το μορφωτικό επίπεδο των εκπαιδευτικών στα ΕΠΑΛ από τα καλύτερα στην Ευρώπη, ενώ για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στα σχολεία ανέφερε ότι χωρίς τα πράγματα να είναι ιδανικά, η φετινή χρονιά ήταν καλύτερη από κάθε προηγούμενη, με λιγότερα προβλήματα.

Αύξηση εισαγωγής σε Πανεπιστήμια
Τέλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από φέτος μαθητές των ΕΠΑΛ μπορούν να εισαχθούν σε Πανεπιστήμια, σε ποσοστό 1%, λέγοντας ότι αυτό που νομοθετήθηκε είναι ένα τολμηρό βήμα και το κάναμε «γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι επιλέγοντας κανείς την επαγγελματική εκπαίδευση, δεν είναι κλειστός κανένας δρόμος, αλλά η πρόσβαση σε οποιαδήποτε τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ανοιχτή. Πρόσθεσε δε ότι έστω κι αν το ποσοστό αυτό είναι μικρό, σηματοδοτεί ότι τα ΕΠΑΛ δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα ΓΕΛ σε ότι αφορά την προοπτική των αποφοίτων.
«Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, όπως είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν, στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να διευρυνθεί και οι μαθητές να γνωρίζουν ότι και από το ΕΠΑΛ μπορούν να εισαχθούν στις σχολές των Πανεπιστημίων, ακόμα και στις σχολές υψηλής ζήτησης», ήταν η δήλωση του υφυπουργού.

Ο κ. Μπαξεβανάκης έστειλε μήνυμα σε μαθητές και γονείς να επιλέξουν ελεύθερα, ανεπηρέαστα, ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους, το σχολείο που νιώθουν ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο, ενώ τους προέτρεψε να συμβουλευτούν τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς, τους υπεύθυνους των Κέντρων Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού και τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων, για να κάνουν τη σωστή επιλογή.
Τέλος, ο υφυπουργός Παιδείας καθησύχασε τους εκπαιδευτικούς ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν να φοβούνται τίποτα και διαβεβαίωσε ότι κανένας δεν θα χάσει τη δουλειά τους, κανένας δεν θα υποστεί μισθολογική, βαθμολογική και άλλους είδους επιβάρυνση. «Ο στόχος μας είναι να βοηθηθούν οι εκπαιδευτικοί, τους οποίους εμπιστευόμαστε και ξέρουμε ότι χωρίς αυτούς καμία από τις προσπάθειές μας δεν μπορεί να προχωρήσει», τόνισε.

Με την εκπαίδευση θα έρθει η ανάπτυξη
Ο Γιώργος Μουστάκας, προϊστάμενος Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, δήλωσε ότι στόχευση του υπουργείου είναι η ανάπτυξη της Επαγγελματικής εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της χώρας.
«Η ανάπτυξη της χώρας και της Ελληνικής οικονομίας, δεν μπορεί να γίνει αν δεν αναπτυχθεί η επαγγελματική εκπαίδευση. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη και, κάποια στιγμή, πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα», τόνισε.
Ο προϊστάμενος είπε ότι μπήκαν φιλόδοξοι στόχοι, εδώ και δύο χρόνια, εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και τόνισε ότι, πετυχαίνοντας αυτά που πρέπει να γίνουν και κάποια ακόμη που προγραμματίζονται, θα πάει ακόμη καλύτερα.

Για το θέμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης μίλησαν ακόμη ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Βελεστίνου Χρήστος Μαράτος, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης και η περιφερειακή διευθύντρια Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου, που είπε ότι σε επίπεδο Θεσσαλίας το έτος της Μαθητείας πάει πολύ καλά, καθώς οι θέσεις για το Δημόσιο τομέα ήταν 299 και υποβλήθηκαν 298 αιτήσεις, από τις οποίες δεν ικανοποιήθηκαν περίπου 10, διότι προτιμήθηκαν τομείς που δεν υπήρχαν θέσεις.

Ζεστό καλωσόρισμα
Στο χώρο της εκδήλωσης και στον προθάλαμο της αίθουσας εκδηλώσεων του καινούργιου σχολείου, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Βελεστίνου καλωσόριζαν τους επισκέπτες με γλυκίσματα και έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, ενώ έκθεση του 2ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Βόλου με θέμα 3D City art “Argonauts”, με περιεχόμενο κοχύλια, τμήματα αμφορέων, που «σκάναρε» κάμερα και προβαλλόταν σε οθόνες.
Με την άφιξή του ο υφυπουργός Παιδείας είχε συναντήσεις με την ΕΛΜΕ Μαγνησίας και την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων.

Με την άφιξή του ο υφυπουργός Παιδείας είχε συναντήσεις με την ΕΛΜΕ Μαγνησίας και την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων.
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΕΛΕΤΙΝΟΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΕΛΕΤΙΝΟΕΠΑΛ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ ΠΡΟΪΌΝΤΑ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.