Δ. Εσερίδης: Δεν θα ξεχάσουμε την 19η Μαΐου

Δεν θα ξεχάσουμε την 19η Μαΐου», αναφέρει σε μήνυμά του, ο δήμαρχος Αλμυρού Δ. Εσερίδης, για την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου». Όπως τονίζει «η 19η Μαΐου είναι αφιερωμένη στα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων, ενός εκ των μεγαλύτερων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι μια ξεχωριστή ημέρα για όλους.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες αδελφοί μας, που είτε σφαγιάσθηκαν είτε εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, «ζουν» μέσα από την καθημερινή μας μνήμη.
Στη σημερινή επέτειο, δεν τιμούμε μόνο αυτούς που χάθηκαν. Τιμούμε και τους Έλληνες του Πόντου, που επιβίωσαν της Γενοκτονίας. Εκείνους, που αν και έχασαν γονείς, αδελφούς, παιδιά συγγενείς και φίλους, μάζεψαν δύναμη ψυχής και έφτασαν στην Ελλάδα.
Δημιούργησαν, πρόκοψαν και εξελίχθηκαν σε ένα από τα πιο δραστήρια και ζωντανά τμήματα της Ελλάδας.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την ιστορία τους και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Οι Έλληνες του Πόντου, κατάφεραν, για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία.
Ο πολιτισμός που έφεραν στην Ελλάδα οι Πόντιοι πρόσφυγες είναι η «περιουσία» τους, αυτή που οφείλουμε να διαφυλάξουμε.
Ο σεβασμός στη μνήμη των ποντίων, που έχυσαν το αίμα τους, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο σε αυτή την ημέρα. Τους χρωστάμε τη δικαίωση. Οφείλουμε να δικαιώσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα.
Δεν θα ξεχάσουμε την 19η Μαΐου. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις ψυχές που χάθηκαν. Έχουμε χρέος και καθήκον να τους τιμούμε αιώνια. Γι’ αυτό ο Δήμος Αλμυρού οφείλει να μην μένει απαθής και αμέτοχος. Με σεβασμό στη μνήμη τους, κάθε χρόνο πραγματοποιείται εκδήλωση, ως απόδοση φόρου τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.